Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Πάμε για εκλογές μετά το «κούρεμα»


Αντίστροφα δείχνει να μετρά ο χρόνος για τη διενέργεια εθνικών εκλογών καθώς πέραν της οξείας αντιπαράθεσης Παπανδρέου - Σαμαρά, που βάζει τέλος στα όποια εναπομείναντα σενάρια συγκυβέρνησης, η πολυπληθέστερη συγκέντρωση των τελευταίων ετών λειτουργεί ως θρυαλλίδα για τις ήδη ισχνές αντοχές της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.
Από την πρώτη ημέρα συζήτησης του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, έγινε αντιληπτό ότι η πλειονότητα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσουν σήμερα τα μέτρα. Αρκετοί, όμως, ζητούν πια καθαρά εκλογές.

«Είμαστε με το πιστόλι στο κρόταφο», σημειώνει βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, εξηγώντας ότι αν δεν περάσει το πολυνομοσχέδιο, η χώρα θα βρεθεί στον «αέρα», λόγω της απόκλισης του φετινού προϋπολογισμού, της αδυναμίας κατάρτισης προϋπολογισμού για το 2012 και της μη εκταμίευσης της 6ης δόσης.
Η αποστροφή Βενιζέλου περί κινδύνου να μετατραπεί η χώρα σε προτεκτοράτο, αν δεν εφαρμοσθούν τα μέτρα, δείχνει και το μέγεθος της πίεσης που ασκείται στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος για να κάνουν το… πατριωτικό καθήκον τους.
Την ίδια στιγμή, όμως, γίνεται αντιληπτό ότι η λαϊκή δυσαρέσκεια για τα μέτρα διογκώνεται, σε τέτοιο βαθμό, που, εμμέσως πλην σαφώς, θέτει θέμα νομιμοποίησης της συγκεκριμένης πολιτικής. Πρόκειται για δυσαρμονία που δεν μπορεί να παραταθεί επί μακρόν και πρακτικά καθιστά το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση υπό διορία, μέχρι να επιτευχθεί οριστική λύση για το χρέος, ομολογούν, ανεπισήμως, βουλευτές του κόμματος.
Υπάρχουν και αυτοί που δεν δέχονται να μπουν στο δίλημμα που επιδιώκει να τους βάλει το ηγετικό δίδυμο Παπανδρέου- Βενιζέλου. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κ. Μίμης Ανδρουλάκης υπερψήφισε επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο, διευκρινίζοντας ότι παρέχει «ναι, ύστατης ελπίδας». Ο ίδιος με άρθρο που ανέβασε στην προσωπική του ιστοσελίδα την Τρίτη επιμένει στην ανάγκη να υπάρξει πολιτική διαπραγμάτευση, ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος στη χώρα για να επιτύχει την δημοσιονομική προσαρμογή, χωρίς ύφεση.
«Ή θα επιτευχθεί άμεσα μια ελάχιστη αναγκαία εθνική και κοινωνική συνεννόηση ειδικά στους επόμενους τρεις μήνες μιας κρίσιμης διαπραγμάτευσης για το ελληνικό ζήτημα και το μέλλον του Ευρώ ή η χώρα θα συρθεί αναγκαστικά σε πρόωρες εκλογές σε ευαίσθητη περίοδο, δίχως ορατή φερέγγυα εναλλακτική λύση», σημειώνει ο κ. Ανδρουλάκης, επαναφέροντας έμμεσα το αίτημα του για συγκυβέρνηση.
Οι εξελίξεις πάντως προς το παρόν, καθιστούν το παραπάνω αίτημα ανέφικτο καθώς η νέα, οξύτερη από κάθε άλλη φορά, ρήξη στις σχέσεις Παπανδρέου-Σαμαρά βάζει στα σχετικά σενάρια οριστικό τέλος, με την παρούσα τουλάχιστον Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο αρχηγών διενεργήθηκε σε έντονο ύφος. Η κορύφωση της αντιπαράθεσης κατά τις προηγούμενες ημέρες φαίνεται να «τορπίλισε» τις ελάχιστες πιθανότητες συμφωνίας, έστω σε κινήσεις εντυπωσιασμού, όπως η από κοινού παρουσία Παπανδρέου – Σαμαρά στην Σύνοδο Κορυφής, την οποία πρότεινε ο πρώτος, για να απορρίψει ο δεύτερος.
Υπό το παραπάνω βαρύ κλίμα το ηγετικό δίδυμο Παπανδρέου – Βενιζέλου από την μια επιδιώκει με σειρά τροποποιήσεων και προσθηκών να «απαλύνει» επιπτώσεις και να διευκολύνει την, έστω και με βαριά καρδιά, ψήφισή του από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από την άλλη αφήνει να διαρρέει ότι θα προκηρυχθούν εκλογές μετά το «κούρεμα».
Αυτό φέρεται να δήλωσε ο πρωθυπουργός, κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα. Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Τσίπρα ο κ. Παπανδρέου δεν πρόκειται να προκηρύξει εκλογές, αν δεν βρεθεί λύση για το χρέος.
Πρακτικά, Παπανδρέου - Βενιζέλος, ζητούν «τράτο» από την κοινοβουλευτική ομάδα, όχι απλά μέχρι την εκταμίευση της 6ης δόσης, αλλά μέχρι να κλείσει η νέα συμφωνία για τη μείωση του χρέους. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι εφόσον η Ευρώπη καταλήξει στο «κούρεμα», ο χρόνος εν συνεχεία τρέχει αντίστροφα, καθώς οι εκλογές μπορούν να προκηρυχθούν και την επόμενη της συμφωνίας.
Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση καλείται να περάσει πριν από όλα αυτά τον κάβο της υπερψήφισης του πολυνομοσχεδίου. Παρά τις προσθήκες- τροποποιήσεις, τις προσωπικές εκκλήσεις του πρωθυπουργού για το άρθρο 37, η Λούκα Κατσέλη επιμένει στην θέση της ότι θα το καταψηφίσει, ενώ ανοικτό άφησε το ίδιο ενδεχόμενο η Άννα Νταλάρα.

ant1online.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου