Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Ισπανία: Σταματά την δράση της η ΕΤΑ


Η αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ κήρυξε μονομερώς τέλος στην «ένοπλη εκστρατεία» της, έπειτα από σχεδόν μισό αιώνα βίαιου αγώνα για ανεξαρτησία των Βάσκων στην Ισπανία και τη Γαλλία.

Φορώντας κουκούλες που κάλυπταν τα πρόσωπά τους, τα μέλη της εξήγησαν ότι η οργάνωση θέλησε να επωφεληθεί από «μια ιστορική ευκαιρία για να βρεθεί μια δίκαιη και δημοκρατική λύση» στο πρόβλημα. 


Με μια γραπτή δήλωση και ένα συνοδευτικό βίντεο, που στάλθηκαν στην εφημερίδα The New York Times και το δίκτυο BBC στο Λονδίνο, η ΕΤΑ έκανε γνωστές τις προθέσεις της να βάλει τέρμα στην ένοπλη δράση της, η οποία έχει διαρκέσει περισσότερο από 40 χρόνια και προκάλεσε τον θάνατο 821 ατόμων.

Το υλικό δημοσιοποιήθηκε και στις φιλοβασκικές ισπανικές εφημερίδες Garra και Berria. Ο Ισπανός πρωθυπουργός, José Luis Rodríguez Zapatero, από την πλευρά του, χαιρέτισε την ανακοίνωση και τόνισε σε μια σύντομη τηλεοπτική δήλωση: «Η δικαιοσύνη σήμερα θριαμβεύει. Η δημοκρατία μας δεν θα έχει τρομοκρατία, αλλά θα έχει μνήμη».

Η απόφαση αυτή ακολούθησε μια έκκληση, τη Δευτέρα, από την ομάδα των διαπραγματευτών για την ειρήνη, που συναντήθηκαν στο Σαν Σεμπαστιάν.

«Ήρθε η ώρα να τελειώσει η τελευταία ένοπλη αντιπαράθεση στην Ευρώπη», σημείωσαν οι διαπραγματευτές, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Κόφι Ανάν, πρώην γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.



Στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά τους η ΕΤΑ δήλωσε «σε απάντηση στη βία και την καταπίεση, ο διάλογος και η συμφωνία θα έπρεπε να χαρακτηρίζουν τη νέα εποχή. Η αναγνώριση της βασκικής πατρίδας και ο σεβασμός της λαϊκής βούλησης θα πρέπει να υπερισχύσουν από την προσπάθεια επιβολής. Αυτή είναι η επιθυμία των Βάσκων πολιτών».

Στο βασικό σημείο της δήλωσης αναφέρεται: «Η ΕΤΑ αποφάσισε την οριστική παύση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων της. Η ΕΤΑ ζητά από τις κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Γαλλίας να ανοίξει μια διαδικασία άμεσου διαλόγου με στόχο την επίλυση των επιπτώσεων της σύγκρουσης και, συνεπώς, το τέλος της ένοπλης αντιπαράθεσης. Τέλος, η ΕΤΑ καλεί την βασκική κοινωνία να βοηθήσει να βρεθούν λύσεις για να δημιουργηθεί μια κατάσταση ειρήνης και ελευθερίας».

Πάντως στο τέλος του βίντεο, τα μέλη της ΕΤΑ φωνάζουν: «Ο αγώνας για την ανεξαρτησία της Χώρας των Βάσκων συνεχίζεται!». 

Δείτε το video:





real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου