Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

25Η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ. Ενας Ελληνας στους φιναλίστ συγκλονιστικού διαγωνισμού του ΟΗΕ


Η δημιουργία του φωτογράφου Κώστα Σατλάνη για την καμπάνια του ΟΗΕ συμπεριελήφθη στις 30 καλύτερες ανάμεσα σε περισσότερες από 2700 συμμετοχές.
Ένας Έλληνας φωτογράφος, ο Κώστας Σατλάνης, συγκαταλέγεται στους 30 φιναλίστ του διαγωνισμού που είχε προκηρύξει ο ΟΗΕ για τον σχεδιασμό αφίσας στα πλαίσια καμπάνιας ευαισθητοποίησης με αφορμή την σημερινή παγκόσμια ημέρα για τον τερματισμό της βίας που υφίσταται μια στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως.
Η δημιουργία του φωτογράφου Κώστα Σατλάνη ήταν ανάμεσα στις 30 που επιλέχθηκαν ως οι καλύτερες μεταξύ άνω των 2.700 συμμετοχών από 40 ευρωπαϊκές χώρες.

Παρουσιάζει ένα αλλιώτικο...ζευγάρι νεονύμφων, με τον γαμπρό χαμογελαστό να κρατάει ένα μπουκέτο λουλούδια, και στο πλάι του, στη θέση της νύφης, ένα σάκο του μποξ με ένα νυφικό πέπλο.
Το σαρκαστικό σλόγκαν της αφίσας είναι η γνωστή αγγλική φράση με την οποία κλείνουν τα παραμύθια: "and they lived happily ever after", δηλαδή το αντίστοιχο δικό μας: "και ζήσαν αυτοί καλά".
Το πρώτο βραβείο κέρδισε η σχεδιάστρια και φωτογράφος Τρίνε Σέτζτεν από την Δανία. Στην δική της αφίσα παρουσιάζεται μια γυναίκα που μοιάζει να σφύζει από ζωή.
"Έχει τρία σπασμένα πλευρά, δυο βγαλμένα δόντια, πέντε καψίματα από τσιγάρο στα πόδια της... Η βία ΔΕΝ είναι πάντα εμφανής" αναφέρει το κείμενο που συνοδεύει την φωτογραφία της γυναίκας.
Η νικήτρια δήλωσε ότι δεν το περίμενε, αλλά ένιωσε πολύ περήφανη όταν έμαθε ότι κέρδισε.
"Θέλω οι άνθρωποι να σκεφτούν ότι αυτή η γυναίκα θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε, δεν μπορείς να πεις αν είναι πλούσια ή φτωχή, θα μπορούσε να είναι η αδερφή σου, η φίλη σου, ή κάποια δίπλα στου στο λεωφορείο" λέει η Σέτζτεν.
Η αφίσα που κέρδισε το πρώτο βραβείο θα δημοσιευθεί σε διάφορες ευρωπαϊκές εφημερίδες.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου