Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Η επιλόχεια κατάθλιψη "χτυπάει" και τους άνδρες


Η επιλόχεια κατάθλιψη "χτυπάει" και τους άνδρες

Σύμφωνα με νέα έρευνα, η επιλόχεια κατάθλιψη δεν αφορά μόνο τις γυναίκες, αλλά και τους άνδρες, καθώς περίπου το 10% αυτών εμφανίζει κατάθλιψη πριν και μετά τον τοκετό της γυναίκας.

Ο James Paulson από την ιατρική σχολή «Eastern Virginia» στο Norfolk επισκόπησε 43 έρευνες που περιελάμβαναν 28.004 συμμετέχοντες, εξετάζοντας για πιθανή κατάθλιψη σε πατέρες, μεταξύ του πρώτου τριμήνου και του πρώτου χρόνου μετά τη γέννηση του παιδιού, διάστημα κατά το οποίο οι γονείς μπορεί να αισθάνονται στρεσαρισμένοι και αποκομμένοι από το νεογέννητο.


Η έρευνα ανακάλυψε ότι το συνολικό ποσοστό κατάθλιψης των πατέρων ήταν 10,4% σε σύγκριση με ποσοστό 4,8% μεταξύ των ανδρών στον γενικό πληθυσμό, σε διάστημα ενός έτους. Το μεγαλύτερο ποσοστό εμφανιζόταν στο διάστημα 3 έως 6 μηνών μετά τον τοκετό (25,6%).

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το κύριο εύρημα αποκαλύπτει ότι η κατάθλιψη του πατέρα, πριν και μετά τον τοκετό, αποτελεί σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Οι προσπάθειες πρόληψης και αντιμετώπισης για ασθενείς με κατάθλιψη μπορεί, ενδεχομένως, να εστιάσουν στο ζευγάρι και την οικογένεια, αντί για τον μεμονωμένο πατέρα, πρόσθεσε ο Paulson.

Η προσοχή προς τους νέους γονείς μπορεί να βοηθήσει στον έγκαιρο εντοπισμό της κατάθλιψης του πατέρα, αλλά και να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τον κίνδυνο που αυτή κρύβει για τα παιδιά.



iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου