Ούτε οι μισοί από τους αστυνομικούς οι οποίοι κυκλοφορούν στους δρόμους δεν έχουν περάσει από τα απαραίτητα ψυχολογικά τεστ ώστε να γνωρίζει η Πολιτεία εάν είναι ικανοί να οπλοφορούν. Αυτό όχι μόνο είναι παράνομο, βάση νόμου, αλλά ίσως καταστεί και επικίνδυνο
Το 2008, όταν και δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, κάποια ΜΜΕ αναφέρθηκαν στο θέμα της ψυχολογικής εξέτασης μέσω τεστ των αστυνομικών.
Γρήγορα ξεχάστηκε όμως, για να φτάσουμε στο 2011 και να γνωρίζουμε, σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, πως μόνο ένας ελάχιστος αριθμός αστυνομικών οπλοφορεί έχοντας περάσει τα απαραίτητα τεστ.
Μόνο 10.111 ένστολοι, από τους περίπου 55.000 αστυνομικούς που υπηρετούν στην ΕΛΑΣ, έχουν περάσει από ψυχιατρικό έλεγχο για την καταλληλότητά τους να οπλοφορούν.
Και αυτό ενώ ο έλεγχος είναι υποχρεωτικός σύμφωνα με νόμο από το 2003.
Σε απλά λόγια, όλοι οι υπόλοιποι οπλοφορούν, έστω τυπικά, παράτυπα, ενδεχομένως και παρανόμως, καθώς οι διατάξεις του νόμου ορίζουν πως όλοι οι αστυνομικοί μετά πέντε χρόνια υπηρεσίας πρέπει να περάσουν από ψυχολογική - ψυχιατρική εξέταση.
Συν τοις άλλοις, τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν αποφοιτήσει από τις σχολές της αστυνομίας περίπου 11.500 αστυνομικοί, οι οποίοι δεν έχουν ξαναεξεταστεί από ψυχολόγους.
Όπως λένε πάντα τα επίσημα στοιχεία, από τους 10.111 αστυνομικούς που ελέγχθησαν, οι 296 κρίθηκαν ακατάλληλοι να οπλοφορούν.
Εάν λοιπόν θεωρήσουμε ως ένα πολύτιμο εργαλείο και αξιόπιστο τη στατιστική, αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 2.000 ένστολοί οπλοφορούν ενώ, αν περνούσαν από την ειδική επιτροπή θα είχαν κριθεί ακατάλληλοι.
Αναλυτικά τα στοιχεία
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου προστασίας του Πολίτη η ΕΛΑΣ διαθέτει 42 ψυχολόγους, έξι ψυχιάτρους, ενώ έχουν συσταθεί δύο ειδικές επιτροπές, μια στην Αθήνα και μια στη Θεσσαλονίκη από όπου αναμένεται να περάσει για εξέταση το σύνολο των Ελλήνων αστυνομικών.
Καθημερινά εξετάζονται 30 αστυνομικοί.
Μόλις τον περασμένο Ιούνιο συγκροτήθηκε και τρίτη επιτροπή η οποία ονομάζεται "επιτροπή προσφυγών".
Τι είναι αυτή η επιτροπή;
Πρόκειται για ένα όργανο στο οποίο μπορούν και απευθύνονται οι αστυνομικοί εκείνοι οι οποίοι κρίνονται ακατάλληλοι, για να ασκήσουν ένσταση κατά της κρίσης της πρωτοβάθμιας επιτροπής.
Από το Αρχηγείο έχει δοθεί σαφέστατη εντολή να δίνεται προτεραιότητα στους αστυνομικούς που υπηρετούν σε υπηρεσίες αιχμής ενώ κατ ΄εξαίρεση "περνούν" περιπτώσεις αστυνομικών για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις κακής χρήσης όπλων, αστυνομικοί που αποσπώνται σε υπηρεσίες ή οργανισμούς στο εξωτερικό και όσοι υπηρετούν στο κοινοβούλιο και την υπηρεσία Προστασίας Υψηλών Προσώπων.
iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου