Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Η ΝΔ αναζητεί βιώσιμες εναλλακτικές πολιτικές εντός του πλαισίου που περιγράφεται από το πρόγραμμα



Η ΦPAΣH του Αντώνη Σαμαρά στην ενυπόγραφη επιστολή που απέστειλε χθες στους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Eurogroup, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ ότι «πρόθεσή μας είναι να αναδείξουμε βιώσιμες εναλλακτικές πολιτικές, αυστηρά εντός του πλαισίου που περιγράφεται από το πρόγραμμα» (σ.σ. το πρόγραμμα εξυγίανσης με βάση το μνημόνιο), αποτελεί σαφή ένδειξη αλλαγής πολιτικής στάσης απο την ακολουθούμενη μέχρι σήμερα διεκδίκηση της «επαναδιαπραγμάτευσης» ή «επανεξέτασης» των μέτρων εφαρμογής του μνημονίου. 

Στην επιστολή του ο πρόεδρος της Ν.Δ. επαναλαμβάνει ότι θα στηρίξει τον νέο πρωθυπουργό, ο οποίος έχει ήδη δεσμευτεί να εκπληρώσει το έργο υλοποίησης «των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. της 26ης Οκτωβρίου 2011 και την εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές».
Ο κ. Σαμαράς υπογραμμίζει ότι «η Νέα Δημοκρατία είναι σταθερά προσηλωμένη στην επιτυχία της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», με στόχο την επάνοδο στις αγορές και την ανάπτυξη. Στο μοναδικό απόσπασμα της επιστολής όπου καταγράφεται διαφοροποίηση από την ακολουθούμενη φορολογική πολιτική σημειώνεται ότι η Ν.Δ. «επίσης υποστηρίζει “εργαλεία” που ήδη εφαρμόζονται, αν και ανεπιτυχώς, και ειδικότερα την περικοπή των δημοσίων δαπανών, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και την αξιοποίηση της ανεκμετάλλευτης ακίνητης δημόσιας περιουσίας». «Βάσει των στοιχείων από τη μέχρι τώρα εκτέλεση του προϋπολογισμού, πιστεύουμε ότι συγκεκριμένες πολιτικές πρέπει να τροποποιηθούν προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχία του προγράμματος…».

Παράλληλα, στην επιστολή Σαμαρά επισημαίνεται ότι στις προθέσεις του είναι να αναδείξει «βιώσιμες εναλλακτικές πολιτικές, αυστηρά εντός του πλαισίου που περιγράφεται από το πρόγραμμα», με έμφαση «στο να επιτευχθεί ταχεία ανάκαμψη, έτσι ώστε τα δημόσια έσοδα που θα προκύψουν να μας επιτρέψουν να πετύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί. Αποδίδουμε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στις διαδικασίες εφαρμογής, οι οποίες πρέπει να εξορθολογιστούν και να αναβαθμιστούν».

Η επιστολή Σαμαρά καταλήγει με τη διατύπωση της «ισχυρής και αμετάκλητης» δέσμευσης της Ν.Δ. όπως και του ελληνικού λαού στην Ε.Ε. και το ευρώ. «Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση και να διασφαλίσει την κοινωνική της συνοχή. Είμαστε αποφασισμένοι να το πετύχουμε», καταλήγει.

Αντιδράσεις από Ε.Ε.

Η κοινοτική απάντηση στην επιστολή που έστειλε χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς για τις δεσμεύσεις του ως προς την εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου θα δοθεί στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Τρίτη 29 Nοεμβρίου. Ερωτηθείς χθες αν οι δεσμεύσεις του Α. Σαμαρά στην επιστολή του είναι επαρκείς, ο εκπρόσωπος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απάντησε ότι «η απόφαση ανήκει στην ευρωζώνη και θα ληφθεί την ερχόμενη Τρίτη». Το «μπαλάκι» πέταξε στη σύνοδο της ευρωζώνης την ερχόμενη Τρίτη και ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ολι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάιγ. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απλώς επιβεβαίωσε ότι «η επιστολή ελήφθη»...



express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου