Σε φάση βαθειάς περισυλλογής για τα επόμενα βήματά του είναι ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει βάλει κάτω τα δεδομένα και όλα τα εναλλακτικά σενάρια.
* Πολιτικά το ΠΑΣΟΚ είναι βαθειά πληγωμένο. Οργάνωση δεν υπάρχει, ούτε διάθεση για δουλειά από τα στελέχη. Οι δελφίνοι έχουν ήδη σηκώσει χέρι και οι βουλευτές αναζητούν τρόπους και οδούς πολιτικής επιβίωσης.
* Η κυβέρνηση Παπανδρέου βαρύνεται από σειρά καθυστερήσεων και αντιφατικών δηλώσεων. Αποτέλεσμα ήταν να παραδώσει στην κυβέρνηση Παπαδήμου.
* Πέτυχε, όμως, το δανειακό πρόγραμμα των 110 δισ. ευρώ και είχε δίκιο στο ότι δεν υπάρχει ελληνικό πρόβλημα μόνο, αλλά πρόβλημα με το ευρώ.
* Ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου άνοιξε το δρόμο για κυβέρνηση συνεργασίας, προκειμένου να υλοποιηθεί η τελευταία επιτυχία του, η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.
* Οικονομικά το ΠΑΣΟΚ είναι καταχρεωμένο. Οι εργαζόμενοί του παραμένουν απλήρωτοι για τον Οκτώβριο. Αποτέλεσμα είναι να λέγονται στους διαφόρους διάφορα. Όπως για τον προϋπολογισμό του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης, ο οποίος για πρώτη φορά στην ιστορία του Κινήματος ήταν μεγαλύτερος τα τελευταία χρόνια από τον προϋπολογισμό των κινητοποιήσεων.
* Οι δημοσκοπήσεις λένε ότι αν το ΠΑΣΟΚ πάει ως έχει στις εκλογές θα πέσει κάτω από το 20%.
Αυτά είναι η κατάσταση με την οποία ήρθε αντιμέτωπος επιστρέφοντας στην Ιπποκράτους ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αφού άκουσε τις απόψεις των κορυφαίων στελεχών, είναι έτοιμος να πάρει τις αποφάσεις του. Κανείς δεν αμφισβήτησε το δικαίωμά του να οδηγήσει το κόμμα στις εκλογές. Αμφισβήτησαν, όμως, το αν συμφέρει το κόμμα και αν συμφέρει τον ίδιο.
Οι περισσότεροι του έδειξαν τον δρόμο της αλλαγής σκυτάλης, αφού εξασφαλιστεί η έκτη δόση. Με τρόπο που θα διασφαλίσει την ενότητα του Κινήματος και τη δική του υστεροφημία. Στόχος είναι ένα καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα, που θα κρατήσει την παράταξη σε τροχιά εξουσίας και θα διατηρήσει την ασπίδα προστασίας στα στελέχη της. Μια ασπίδα που πολλοί θεωρούν απαραίτητη, μετά τα λάθη της προηγούμενης κυβερνητικής περιόδου.
Στο ερώτημα πως θα γίνει αυτό οι γνώμες διίστανται. Άλλοι θέλουν εκλογή νέου επικεφαλής της ΚΟ, άλλοι θέλουν αλλαγή προέδρου από εθνικό συμβούλιο και άλλοι προτείνουν συνέδριο. Ενώ, σύμφωνα με το καταστατικό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκλέγεται από τη βάση. Στη διαδικασία εμπλέκονται οι σκοπιμότητες των δελφίνων, πάνω απ’ όλα όμως η σχετική διαδικασία θα επηρεαστεί από τις εξελίξεις στο κυβερνητικό μέτωπο.
Αυτές παρακολουθεί και ο Γιώργος Παπανδρέου, αναμένοντας την κατάλληλη ευκαιρία για να ανακοινώσει τις αποφάσεις του.
Διαδικασίες και πρόσωπα
Ερωτηματικό είναι το πρόσωπο του στελέχους στο οποίο ο Γιώργος Παπανδρέου θα εμπιστευτεί την προετοιμασία του συνεδρίου. Άλλοι ποντάρουν στον Δημήτρη Ρέππα και άλλοι στον… Κώστα Λαλιώτη, όνομα που έριξε στις συζητήσεις που είχε με τα στελέχη ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου. Δεδομένου ότι το σενάριο της διαρχίας, άλλος πρόεδρος- άλλος υποψήφιος πρωθυπουργός, έχει αποκλειστεί το ενδιαφέρον στρέφεται στη θέση του γραμματέα. Αυτός θα είναι το αντίβαρο στον όποιο πρόεδρο. Πέραν του Δημήτρη Ρέππα, ακούγονται έντονα τα ονόματα του Χρήστου Παπουτσή και του Κώστα Σκανδαλίδη.
Το κύριο θέμα βέβαια είναι το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Γιώργο Παπανδρέου εφόσον ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποφασίσει να παραδώσει και την κομματική εξουσία. Ευάγγελος Βενιζέλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Άννα Διαμαντοπούλου είναι τα φαβορί, αν και το προεδρικό μπλοκ συνεχίζει να αναζητεί τον δικό του εκλεκτό.
protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου