Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Αναβιώνουν τα σενάρια διάσπασης της Ευρωζώνης. Γερμανία και Γαλλία η «βάση», οι άλλοι δορυφόροι …



Την ώρα που Ελλάδα και Ευρώπη περιμένουν με αγωνία τη … «δεύτερη ανάγνωση» της επιστολής Σαμαρά προς τους δανειστές μας (Τρόικα) και οι αγορές ανά τον κόσμο μιαν απάντηση των Ευρωπαίων πολιτικών στο θρίλερ με την κρίση χρέους που πια απειλεί το σύνολο του ευρωσυστήματος, Γερμανία και Γαλλία επιμένουν στους δικούς τους … προγραμματισμούς και σχέδια.

Παρά το γεγονός πως οι αγορές βυθίζονται, οι οίκοι αξιολόγησης απειλούν με «μαζική επίθεση» την Ευρώπη και η διεθνής κοινότητα περιμένει το … πόρισμα Βερολίνου και Βρυξελλών για τις δεσμεύσεις της Ελλάδας, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί αγωνιά (!) για τη «βαθύτερη ενοποίηση» της Ευρωζώνης και με τις δηλώσεις του αναζωπυρώνει τα σενάρια για τη δημιουργία μιας Ευρωζώνης δύο – ή περισσότερων – ταχυτήτων.

Συγκεκριμένα ο κ. Σαρκοζί τόνισε πως η υιοθέτηση του ευρώ προϋποθέτει εκτός από δικαιώματα και υποχρεώσεις, κι ως εκ τούτου «τα 17 κράτη μέλη της Ευρωζώνης πρέπει να προχωρήσουν σε βαθύτερη ενοποίηση».

Το σημείο εκείνο της δήλωσής του που πυροδότησε νέα σενάρια όμως ήταν εκείνο στο οποίο ανέφερε πως «στο πλαίσιο της ενοποίησης αυτής η Γαλλία και η Γερμανία πρέπει να συνεργαστούν πιο στενά και να αποτελέσουν τη βάση της Ευρωζώνης και γενικότερα της Ευρώπης»! 

Διευκρίνισε μάλιστα πως με τον όρο «ενοποίηση» εννοεί την … «ευθυγράμμιση των φορολογικών συντελεστών και τον εναρμονισμό των δημοσιονομικών πολιτικών».

Κατέληξε δε λέγοντας πως οι υπερχρεωμένες χώρες «πρέπει να καταβάλλουν μεγαλύτερη προσπάθεια για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους ως προς τη δημοσιονομική σύγκλιση»!

Την ίδια ώρα που ο Γάλλος πρόεδρος ακουγόταν σαν την … Άγκελα Μέρκελ κάνοντας λόγο για «τη βάση» της Ευρωζώνης, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Όλι Ρεν, υπερθεμάτιζε μιλώντας για την αναγκαιότητα της άμεσης ενεργοποίησης του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης (ESM), ώστε η ΕΕ να δώσει, πριν από το 2013, μια πειστική απάντηση που θα καθησυχάσει τους επενδυτές ότι μπορεί να ξεπεράσει την κρίση. 

«Πρέπει να φέρουμε πιο μπροστά την συνθήκη για τον μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, o oποίος βασίζεται σε προπληρωμένα και διαθέσιμα κεφάλαια και αποτελεί έναν πιο ισχυρό χρηματοοικονομικό θεσμό από το EFSF», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρεν σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το σίγουρο είναι πως η επίσπευση της λειτουργίας του ESM αποτελεί αίτημα και της Γερμανίας το τελευταίο δίμηνο, με τους αναλυτές και τους … υποψιασμένους να σημειώνουν πως εκ του καταστατικού και του ρόλου του ο Μόνιμος Μηχανισμός, σε αντίθεση με τον EFSF, προβλέπει διαδικασίες συντεταγμένης χρεοκοπίας μιας χώρας – μέλους …



protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου