Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Τ. Γιαννίτσης: Δεν έχει εξεταστεί το σχέδιο αλλαγής εκλογικού νόμου



«AN χρειαστεί να υπάρξει αλλαγή του εκλογικού νόμου θα γίνουν συνεννοήσεις σε πολιτικό επίπεδο με τα πολιτικά κόμματα», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες το μεσημέρι.
 «Δεν υπάρχει πρόθεση του υπουργείου να κινήσει τις σχετικές διαδικασίες», είπε ο υπουργός, που πάντως παραδέχθηκε ότι έχει παραλάβει από προχθές ένα σχέδιο που είχε προετοιμάσει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου για τον εκλογικό νόμο, ωστόσο, όπως είπε, δεν γνωρίζει επακριβώς τι περιλαμβάνει.

Με τον τρόπο αυτό πέταξε στα πολιτικά κόμματα το «μπαλάκι» για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, όπως και για την προώθηση στη Βουλή των ρυθμίσεων για το πολιτικό χρήμα και τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» των πολιτικών.

Ο T. Γιαννίτσης έδωσε απαντήσεις και σχετικά με τη φημολογία για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, υποστηρίζοντας ότι η 19η Φεβρουαρίου δεν αποτελεί την καταληκτική ημερομηνία για τις εκλογές, την πραγματοποίηση των οποίων, όπως είπε, εξαρτά από την ολοκλήρωση του έργου της κυβέρνησης. 
Ο υπουργός Εσωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση για το αν οι εκλογές θα γίνουν στις 19 Φεβρουαρίου, επισήμανε ότι «έχει γίνει σίριαλ. Υπάρχει η συμφωνία των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», είπε, «υπάρχει ένα συγκεκριμένο έργο για να γίνει, το οποίο απαιτεί συγκεκριμένο διάστημα. Oταν εκτελεστεί, τότε θα έχει υλοποιηθεί και η εντολή που έλαβε η κυβέρνηση από τη συμφωνία των κομμάτων και από τη Βουλή». 

Ο κ. Γιαννίτσης απέδωσε μάλιστα τη φημολογία για το πότε θα γίνουν εκλογές, αν δηλαδή θα γίνουν στις 19 ή στις 26 κ.λπ., στη δημιουργία εντυπώσεων. 

Σχετικά με τις ρυθμίσεις για το πολιτικό χρήμα και το «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων, ο κ. Γιαννίτσης έκανε αναφορά μόνο στην επιχορήγηση των κομμάτων, καθώς –αφήνοντας αιχμές για τον προκάτοχό του X. Καστανίδη– τόνισε πως δεν έχει παραλάβει κάποιο σχετικό σχέδιο. Είπε ότι ήδη έχει παρακρατηθεί από τα πολιτικά κόμματα περίπου το 25% της ετήσιας οικονομικής τους ενίσχυσης, κάτι το οποίο θα πρέπει να επικυρωθεί με νομοθετική ρύθμιση. Σε διαφορετική περίπτωση η κυβέρνηση θα πρέπει να αποδώσει στα κόμματα περίπου 26 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν παρακρατηθεί το 2010 και το 2011.



express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου