Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Το Γκουαντάναμο έκλεισε 10 χρόνια λειτουργίας


Το Γκουαντάναμο έκλεισε 10 χρόνια λειτουργίας

Οταν άνοιξε τις πύλες της, την 11η Ιανουαρίου του 2001, θεωρήθηκε απαραίτητη ώστε ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας να έχει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. 

Αργότερα ήρθαν οι καταγγελίες για βασανιστήρια, ενώ στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ ο Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε πως θα βάλει λουκέτο. Κι όμως η βάση-φυλακή του Γκουαντάναμο δεν έκλεισε. Αντίθετα, συμπλήρωσε μια δεκαετία λειτουργίας και δεν διαφαίνεται προοπτική κατάργησης της χρήσης της ως «σωφρονιστηρίου». 


Στη φυλακή υπάρχουν σήμερα διάφορα επίπεδα ασφάλειας για τους 171 κρατούμενους που έχουν απομείνει εκεί. Σε ορισμένα τμήματα οι φυλακισμένοι κινούνται ελεύθερα πίσω από ένα διαχωριστικό από πλεξιγκλάς και έχουν πρόσβαση σε μαθήματα αγγλικών, τέχνης και διαχείρισης του χρόνου, όπως λένε Αμερικανοί στρατιωτικοί. Αντίθετα, οι κρατούμενοι που δεν «συμμορφώνονται» κρατούνται σε κελιά 29 τετραγωνικών, που έχουν μόνο κρεβάτι και τουαλέτα.

Την τελευταία δεκαετία τουλάχιστον 780 ύποπτοι φυλακίστηκαν στο Γκουαντάναμο. Μάλιστα, οι πρώτοι δώδεκα που είχαν μεταφερθεί εκεί εξακολουθούν να κρατούνται. Μόνο ένας απ’ αυτούς δικάστηκε και καταδικάστηκε σε ισόβια, ενώ μόνο ένας μικρός αριθμός εξ όσων έχουν εγκλειστεί στο Γκουαντάναμο έχει προσαχθεί σε δίκη.

Τη φυλακή δημιούργησαν οι ένοπλες δυνάμεις με εντολή του τότε προέδρου Τζορτζ Μπους για να κρατούνται ύποπτοι ως μέλη της «Αλ Κάιντα» και άλλοι «εχθρικοί μαχητές» που συλλαμβάνονταν στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στο Πακιστάν και αλλού και δεν ανήκαν σε τακτικό στρατό. 

Το γεγονός ότι δεν επρόκειτο για στρατιώτες των ενόπλων δυνάμεων -έλεγε η κυβέρνηση Μπους- απάλλασσε τις Ηνωμένες Πολιτείες από την υποχρέωση να εφαρμόζουν τις Συνθήκες της Γενεύης για τους αιχμαλώτους πολέμου. 

Οταν διεκδικούσε την προεδρία των ΗΠΑ, το 2008
8, ο Μπαράκ Ομπάμα υποσχόταν να κλείσει τη φυλακή στο Γκουαντάναμο. 

Ωστόσο, λόγω των έντονων αντιδράσεων στις προτάσεις του Λευκού Οίκου, στα σχέδια να μεταφερθούν οι κρατούμενοι σε φυλακές στο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Ομπάμα όχι μόνο υπαναχώρησε, αλλά τον Δεκέμβριο επικύρωσε αμφιλεγόμενο νόμο που προβλέπει ότι ο στρατός θα μπορεί να φυλακίζει οποιονδήποτε κρίνει ότι είναι μέλος της «Αλ Κάιντα» ή «δυνάμεων που σχετίζονται με αυτή».



espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου