Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Σκληρό παιχνίδι από κερδοσκόπους

Σκληρό παιχνίδι με το κούρεμα του ελληνικού χρέους παίζεται από hedge funds και άλλους κερδοσκόπους επενδυτές που έχουν αγοράσει ομόλογα της χώρας μας φθηνά από τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες - και κυρίως τις γερμανικές - προσδοκώντας γρήγορο και μεγάλο κέρδος, σύμφωνα με τη «Herald Tribune» και τη «Wall Street Journal». Η μάχη που δίνεται φαίνεται από τις αντικρουόμενες συχνά εκτιμήσεις για την πορεία των συνομιλιών για το κούρεμα. Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν «βλέπει» ολοκλήρωση των σχετικών συνομιλιών μέσα στις επόμενες εβδομάδες, το αμερικανικό κανάλι CNBC μετέδωσε ότι επίκειται συμφωνία, αλλά άλλες τραπεζικές πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι οι συνομιλίες για το κούρεμα (PSI) 50% δεν πάνε καλά και ότι οι Ευρωπαίοι μπορεί να χρειαστεί τελικά να δώσουν επιπλέον δεκάδες δισ. ευρώ στην Ελλάδα.
Τα hedge funds αυτά που θέλουν να κερδοσκοπήσουν με την ελληνική κρίση φρενάρουν τις συνομιλίες για το PSI ποντάροντας στο ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα συνεχίσουν να στηρίζουν οικονομικά την Ελλάδα τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο, όταν και λήγουν πολλά από τα ομόλογα εκείνα που έχουν περιέλθει στα χέρια τους.

ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΖΟΥΝ. Εάν οι συνομιλίες για το PSI δεν έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο και οι Ευρωπαίοι συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα για να μη χρεοκοπήσει, όπως στοιχηματίζουν τώρα τα hedge funds, οι κερδοσκόποι θα πληρωθούν όλη την αξία των ελληνικών ομολόγων που λήγουν τότε - τα οποία μάλιστα τα έχουν αγοράσει πολύ φθηνά - χωρίς να υποστούν κούρεμα.
Στις 20 Μαρτίου η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει 14,5 δισ. ευρώ για λήξεις ομολόγων, χρήματα τα οποία η χώρα μας δεν έχει και πρέπει να τα δανειστεί από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Συνολικά, σύμφωνα με την JP Morgan, στα χέρια hedge funds και άλλων τέτοιων επενδυτών που αναζητούν γρήγορο κέρδος έχουν περιέλθει περίπου 80 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων.
Οπως γράφει η «Herald Tribune», εδώ και μήνες η Ελλάδα διαπραγματεύεται με τους ιδιώτες επενδυτές (τράπεζες κ.λπ.) να δεχτούν εθελοντικά κούρεμα 50% της αξίας των ομολόγων, όπως αποφασίστηκε στα πλαίσια της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής του περασμένου Οκτωβρίου.
Η συμφωνία φαινόταν ότι θα πετύχει όσο οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν στα χέρια τους μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους (περίπου 200 δισ. ευρώ). Υπολογιζόταν δηλαδή ότι για να μην τα χάσουν όλα από μια πιθανή ελληνική χρεοκοπία, οι τράπεζες αυτές, κυρίως της Γερμανίας και της Γαλλίας, θα συμφωνούσαν να διαγράψουν το 50% των επενδύσεών τους σε ελληνικά ομόλογα.
Οσο διαρκούσαν όμως οι συνομιλίες χωρίς να υπάρχει αποτέλεσμα, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, όλο και περισσότερες από τις τράπεζες αυτές, ιδιαίτερα από τη Γερμανία, άρχισαν να πωλούν - σε χαμηλές μάλιστα τιμές - τα ελληνικά ομόλογα σε κερδοσκόπους, όπως είναι τα hedge funds, και άλλους επενδυτές.
ΑΓΟΡΑΣΑΝ ΦΘΗΝΑ. Οι νέοι αυτοί κάτοχοι του ελληνικού χρέους, που έχουν ήδη αγοράσει φθηνά τα ελληνικά ομόλογα, δεν θέλουν να δεχτούν το κούρεμα 50% ποντάροντας ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει πριν από τον Μάρτιο. Ηδη ο γερμανικός ασφαλιστικός οργανισμός Talanx και το ισπανικό hedge fund Vega Asset Management δεν συμφωνούν με το κούρεμα και εάν βρεθούν κι άλλοι τέτοιοι, η συμφωνία για το κούρεμα μπορεί να αποτύχει, αναφέρει η «Herald Tribune».
Επίσης, πολλά hedge funds και άλλοι επενδυτές έχουν αγοράσει ασφάλιστρα έναντι χρεοκοπίας για τα ομόλογα αυτά (CDS), οπότε περιμένουν ότι θα πληρωθούν ακόμη και εάν γίνει χρεοκοπία.
Επιπλέον, σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», οι Ευρωπαίοι φοβούνται ότι θα πρέπει να βοηθήσουν και με επιπλέον χρήματα την Ελλάδα, ακόμη και όταν ολοκληρωθεί το PSI
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου