Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Παπαδήμος: "Θα μείνω να βοηθήσω"


Παπαδήμος: "Θα μείνω να βοηθήσω"

Δεν είναι διατεθειμένος να αποχωρήσει αμέσως μετά τις εκλογές ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος καθώς αφήνει να εννοηθεί ότι θα μείνει προκειμένου να στηρίξει όποια κυβέρνηση και αν εκλεγεί. Οι γνώσεις του, η εμπειρία και οι γνωριμίες που έχει αποκτήσει στη διεθνή οικονομικοπολιτική σκηνή κρίνει ότι θα φανούν χρήσιμες στην επόμενη κυβέρνηση.

Οσον αφορά τον χρόνο των εκλογών, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, μπορεί να τοποθετηθούν και αμέσως μετά το Πάσχα, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει δώσει ως καταληκτική ημερομηνία την 8η Απριλίου που είναι η Κυριακή των Βαΐων. 

«Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν μόλις ολοκληρωθεί το κυβερνητικό έργο» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδήμος κατά τη διάρκεια της συνάντησης γνωριμίας που είχε με τους διαπιστευμένους πολιτικούς συντάκτες. Τουτέστιν, μόλις ολοκληρωθεί το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων και εξασφαλιστεί η νέα δανειακή σύμβαση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συνολικού ύψους 130 δισεκατομμυρίων, εκ των οποίων τα πρώτα 89 θα τα πάρουμε, αν όλα πάνε καλά, λίαν συντόμως. Αμέσως μετά, θα στηθούν οι κάλπες. Αυτό όμως μπορεί να γίνει αμέσως μετά το Πάσχα, όπως αφήνεται να εννοηθεί. Πάντως, μέχρι τότε η χώρα θα συνεχίζει να κόβει δημόσιες δαπάνες.

Μεταξύ σοβαρού και αστείου, αυτό σχολιάστηκε και στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τους δημοσιογράφους όταν οι τελευταίοι είδαν ότι ο οικοδεσπότης τούς σέρβιρε μόνο φυσικό χυμό πορτοκάλι ή κόκκινο κρασί - και μάλιστα... ξεροσφύρι. Οι εποχές ανάλογων πολυτελών δεξιώσεων έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Παρών στη συνάντηση βέβαια ήταν και ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, ο οποίος λόγω της πολύχρονης γνωριμίας που έχει με τους περισσότερους πολιτικούς συντάκτες είχε μακρά συζήτηση μαζί τους.

Κατά τα άλλα, ο κ. Παπαδήμος κρίνει ότι είναι απαραίτητες οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν τα ταμεία, ενώ όσον αφορά τη μείωση του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, σημείωσε πως αυτό είναι κάτι που μας έχει ζητήσει η ίδια η τρόικα. Μέχρι και χθες δεν είχε αποσαφηνιστεί ποιος είχε βάλει το εν λόγω ζήτημα στο τραπέζι του διαλόγου. Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για τον διάλογο που γίνεται αυτή την περίοδο με τους κοινωνικούς εταίρους. Απάντησε πως «η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει μέχρι να ολοκληρωθεί», αλλά, από την άλλη πλευρά, «δεν προτίθεται να μη δώσει και λύση», αφήνοντας ορθάνοικτο το παράθυρο λήψης νομοθετικής πρωτοβουλίας, σε περίπτωση που δεν τα βρουν οι εταίροι στα μισθολογικά ζητήματα.

Στο μεταξύ, συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχγιάν είχε χθες το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, με αφορμή την πρώτη σύνοδο της μικτής επιτροπής συνεργασίας των δύο χωρών. Παράλληλα με τις εργασίες της συνόδου πραγματοποιείται επιχειρηματικό-οικονομικό φόρουμ που συνδιοργανώνουν οι δύο κυβερνήσεις και στο οποίο συμμετέχουν 200 επιχειρήσεις και επενδυτικοί φορείς.



espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου