Το φαινόμενο της πράσινης παλίρροιας όπως ονομάστηκε, παρατηρήθηκε για πρώτη φορά από επιστήμονες στις ακτές της Ευρώπης και της Νότιας Αμερικής κατά τη δεκαετία του 1970.
Οφείλεται σε ένα είδος φυκιού, το Enteromorpha prolifera, το οποίο εξαιτίας της μόλυνσης των θαλάσσιων υδάτων σε κάποιες περιοχές πολλαπλασιάζεται με ταχύτατους ρυθμούς και μεταφέρεται μέσω των ρευμάτων κοντά στην ακτή. Οι οικολογικές επιπτώσεις του φαινομένου είναι τεράστιες, καθώς οι μεγάλες ποσότητες φυκιών εξαντλούν το οξυγόνο του νερού και παράλληλα στερούν το ηλιακό φως από υπόλοιπα θαλάσσια είδη στις περιοχές που το πρόβλημα είναι έντονο.
Μια από τις περιοχές αυτές είναι και η Βόρεια Κίνα, στην οποία οι πράσινες παλίρροιες έκαναν την εμφάνισή τους το 2007 και επανέρχονται κάθε χρόνο από τότε.
Το 2008, το ξέσπασμα των Enteromorpha prolifera ήταν το χειρότερο που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα σε όλο τον κόσμο.
Το 2008, το ξέσπασμα των Enteromorpha prolifera ήταν το χειρότερο που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα σε όλο τον κόσμο.
Τα φύκια κάλυψαν ολοκληρωτικά τις ακτές κοντά στην πόλη Qingdao, καθώς και τα νερά σε μια περιοχή με έκταση πάνω από 600 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Για τη συγκέντρωση των τεράστιων ποσοτήτων των φυκιών χρειάστηκε ένας στόλος αρκετών δεκάδων πλοίων, τα οποία με τη συνδρομή χιλιάδων εθελοντών και στρατιωτών κατάφεραν να καθαρίσουν τις ακτές απομακρύνοντας περίπου μισό εκατομμύριο τόνους φυκιών!
perierga.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου