Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΥΠΕΡ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ρεπορτάζ : Φώφη Γιωτάκη
(από το Έθνος)
Στην «επόμενη μέρα» επιχειρεί να περάσει το ΠΑΣΟΚ, με τα στελέχη και τους βουλευτές να κινητοποιούνται εν όψει της εκλογής νέου αρχηγού στις 18 Μαρτίου. Χθες, ομάδα βουλευτών που υποστηρίζουν την ανάδειξη


στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου, εμφανίστηκαν με κείμενο αρκετών αράδων στα χέρια, ζητώντας τη συνυπογραφή συναδέλφων τους από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και από το Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος.
Η κίνηση υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Βενιζέλου θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες με στόχο να συγκεντρωθεί ένας ισχυρός αριθμός υποστηρικτών, εκ των οποίων θα είναι ενδεχομένως υπουργοί και υφυπουργοί.
Ο ίδιος, πάντως, ο κ. Βενιζέλος δεν θέλει -σε καμία περίπτωση- να εμπλακεί στις εσωκομματικές διαδρομές πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, δηλαδή πριν από το «φινάλε» στις Βρυξέλλες την Παρασκευή. Εχει ήδη διαμηνύσει σε στενούς του συνεργάτες ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από το κρίσιμο πόστο, πριν εξασφαλίσει το «κλείδωμα» των κορυφαίων αποφάσεων για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας, με εξαιρετικά δύσβατες προαπαιτούμενες ενέργειες. Από την άλλη πλευρά, η συγκέντρωση υπογραφών συνεχίζεται, με στόχο να ξεπεράσουν τους 100 βουλευτές και τα 200 μέλη του Εθνικού Συμβουλίου.
Πότε θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του ο Ευ. Βενιζέλος; «Εχει ελάχιστη σημασία το τυπικό μέρος», λέει χαρακτηριστικά στενός πολιτικός του φίλος, επισημαίνοντας ότι ο υπουργός Οικονομικών είναι γνωστό, χωρίς επίσημες φιέστες, ότι είναι υποψήφιος για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ ? και οιονεί κατά πολλούς νέος πρόεδρος του κόμματος.


Εγκυρες πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι βουλευτές, όπως οι Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Κ. Καρτάλης, και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, Ν. Σαλαγιάννης και Τόνια Αντωνίου, συμμετείχαν σε σύσκεψη στη Ζαλοκώστα όπου αποφασίστηκε η σύνταξη του κειμένου που διά περιφοράς θα υπογράψουν και άλλοι συνάδελφοί τους.
Το κείμενο
Τι υπογραμμίζουν στο εν λόγω κείμενο μεταξύ άλλων; «Οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου 2011 και της 21ης Φεβρουαρίου του 2012 είναι μια ευκαιρία, ίσως η τελευταία, για την ανασυγκρότηση της χώρας, την ανάκτηση της θέσης που της αξίζει μέσα στην Ευρώπη, την αποκατάσταση των αδικιών κι απωλειών που κλονίζουν την κοινωνική συνοχή. Η κοινωνία θέλει ένα ΠΑΣΟΚ ενωμένο, ανανεωμένο, αξιόπιστο, συλλογικό, δημοκρατικό και εθνικά υπεύθυνο. Λαϊκό και προοδευτικό αλλά όχι λαϊκίστικο και δημαγωγικό. Ενα ΠΑΣΟΚ που αξιολογεί αυστηρά και δίκαια τον εαυτό του και τη διαδρομή του. Ενα ΠΑΣΟΚ που τιμά την ιστορική του πορεία, αλλά ξέρει να κάνει τομές και ανατροπές που εκφράζουν τη σημερινή εποχή. Ενα ΠΑΣΟΚ που εκφράζει τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη, με όσα αυτή προσέφερε στον τόπο.
«Αυτά που πρέπει να γίνουν είναι πολλά, επείγοντα, δύσκολα και αναγκαία για την επιβίωση και την αξιοπρέπεια της πατρίδας», λένε οι υπογράφοντες το κείμενο και καταλήγουν: «Οσοι το υπογράφουμε, λέμε ότι η υποψηφιότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις για την είσοδο του ΠΑΣΟΚ στη νέα εποχή».
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν πως ο κ. Βενιζέλος δεν πρόκειται να παραιτηθεί πριν ολοκληρωθεί ο βασικός κύκλος των αναγκαίων δράσεων, αλλά «πράσινοι» βουλευτές, από την άλλη, πιέζουν τον υπουργό Οικονομικών να κατέβει τουλάχιστον δέκα ημέρες πριν από τη 18η Μαρτίου στην εσωκομματική αρένα.
Επικαλούνται συγγενική σχέση με τον Χρ. Παπουτσή
Τέθηκε θέμα για τον Μ. Καρχιμάκη
«Ασυμβίβαστο» λένε οι κύκλοι του Βενιζέλου. «Θεσμικός ο ρόλος μου» απαντά ο γραμ-ματέας του ΠΑΣΟΚ Να αναλάβει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ (ή ανεξάρτητη επιτροπή) την εσωκομματική εκλογική διαδικασία, καθώς θεωρούν ότι ο γραμματέας του κόμματος Μ. Καρχιμάκης έχει ως μπατζανάκης του Χρ. Παπουτσή «ηθικό ασυμβίβαστο», ζητούν κύκλοι του Ευ. Βενιζέλου.
Μιλούν δε για «τελεσίγραφο» σχετικά με την ημερομηνία εκλογής του νέου αρχηγού, αν και από την Ιπποκράτους ισχυρίζονται ότι δεν τίθεται θέμα αναβολής. Οσο για τον Μ. Καρχιμάκη (που έχει παντρευτεί την αδερφή της συζύγου του κ. Παπουτσή και εγκαλείται...), κύκλοι του επίσης δηλώνουν ότι «ο ρόλος του είναι απολύτως θεσμικός».
Ο Καρχιμάκης -τονίζουν- έχει μια διαδρομή από το '74 στο ΠΑΣΟΚ, έχει συμβάλει στην ανατροπή της συντηρητικής παράταξης καθοριστικά δύο φορές, κάτι που δεν επιτρέπει τέτοιου είδους αμφισβητήσεις.
«Στόχος του είναι το ΠΑΣΟΚ ενωμένο και να έχει νικηφόρα πορεία», καταλήγουν οι κύκλοι.
Πιο «ψύχραιμοι», πάντως, χαρακτηρίζουν την ύπαρξη δύο υποψηφιοτήτων θετική εξέλιξη, ενώ προσθέτουν ότι επιμέρους συγκρούσεις είναι ασύμβατες με τη συγκυρία. Το πλέον βέβαιο είναι ότι η κούρσα διαδοχής έχει ξεκινήσει, χωρίς ακόμη να έχει κλείσει οριστικά ο αριθμός των υποψηφίων - δηλαδή αν και εφόσον μπορούν να συλλέξουν υπογραφές πάνω από δύο... 

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου