Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

O Φράνκο στον... καταψύκτη


Ένα γλυπτό, που απεικονίζει τον πρώην δικτάτορα της Ισπανίας Φρανθίσκο Φράνκο μέσα σε έναν καταψύκτη, προσελκύει τα βλέμματα στη φετινή Ετήσια Εκθεση Μοντέρνας Τέχνης της Μαδρίτης (ΑRCO), η οποία άνοιξε τις πύλες της για το κοινό.
Το έργο, δημιουργία του Ισπανού εικαστικού Εουχένιο Μερίνο, παρουσιάζει τον caudillo ντυμένο με τη χακί στολή του στρατηγού και γυαλιά ηλίου, με ελαφρώς λυγισμένα γόνατα, τοποθετημένο σε όρθια στάση μέσα σε έναν γυάλινο καταψύκτη, πάνω από τον οποίο υπάρχει τοποθετημένο μία κόκκινη επιγραφή με μία διαθλασμένη λευκή ταινία, που θυμίζει τον λογότυπο της Coca Cola.

Το γλυπτό, που φέρει τον τίτλο Always Franco, στόχο έχει να υπενθυμίσει πως ο δικτάτορας εξακολουθεί να βρίσκεται στο προσκήνιο στην Ισπανία ακόμη και 37 χρόνια μετά τον θάνατό του.
"Αντιπροσωπεύει την ιδέα πως στην Ισπανία ο κόσμος διατηρεί ζωντανή την εικόνα του Φράνκο. Δεν σταματούμε να μιλάμε για αυτόν, να διασταυρώνουμε τα ξίφη μας. Ο καταψύκτης είναι η τοποθεσία όπου όλα τα πράγματα παραμένουν ζωντανά και φρέσκα" εξηγεί ο καλλιτέχνης.
"Υπάρχουν άνθρωποι στους οποίους αρέσει πολύ το γλυπτό, άλλοι ούτε θέλουν να το βλέπουν στα μάτια τους. Η Ισπανία είναι διχασμένη όσον αφορά το θέμα της δικτατορίας" τονίζει ο Μερίνο, ο οποίος γεννήθηκε λίγους μήνες μετά το θάνατο του Φράνκο σε ηλικία 82 ετών, στις 20 Νοεμβρίου 1975.
Η γκαλερί διαθέτει προς πώληση το έργο έναντι 30.000 ευρώ. Το γλυπτό φιλοτεχνημένο από ρητίνες, σιλικόνη και ανθρώπινα μαλλιά, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή εκθέματα στην ARCO, στην οποία συμμετέχουν 215 γκαλερί από 29 χώρες.
Ο Μερίνο έχει προκαλέσει σάλο και σε προηγούμενες διοργανώσεις της έκθεσης με τα έργα του.
Το 2010, η πρεσβεία του Ισραήλ στη Μαδρίτη είχε διαμαρτυρηθεί για το γλυπτό του Stairway to Heaven, το οποίο παρουσίαζε έναν μουσουλμάνο να προσεύχεται γονυπετής, με έναν καθολικό ιερέα στους ώμους του και έναν ραβίνο να προσεύχεται και αυτός πάνω στους ώμους του ιερέα.

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου