Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

ΠΕΘΑΝΕ Ο MR... TEQUILA


Σε ηλικία 87 ετών έφυγε από τη ζωή ο άνθρωπος που ανέδειξε την τεκίλα τόσο στο Μεξικό, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Ο Don Julio González-Frausto Estrada, θρύλος της βιομηχανίας και ιδρυτής της διάσημης τεκίλας Don Julio, θα μείνει στην ιστορία ως ο παρασκευαστής της πρώτης τεκίλα πολυτελείας. Ήταν το πάθος, η αφοσίωση και η καινοτόμος σκέψη του Don Julio που τον έκαναν να αλλάξει την αντίληψη του κόσμου για την τεκίλα, η οποία θεωρούνταν το ποτό του «αγρότη».
Κανένας δε μπορούσε να φανταστεί ως τότε ότι θα πλήρωνε περισσότερα από 30 $ για ένα μπουκάλι τεκίλα. Όταν κάποτε τον ρώτησαν ποιο από τα προϊόντα του τού αρέσει να πίνει, η απάντηση του κου Don Julio ήταν αποστομωτική, «Νο Tomo», δηλαδή «εγώ δεν πίνω»…


Γεννήθηκε στις 7 Ιανουαρίου του 1925 σ’ ένα μικρό χωριό του Μεξικού, στο Ατοτονίλκο και από πολύ μικρή ηλικία έμαθε τα μυστικά της απόσταξης στο παρασκευαστήριο του θείου του, Χοσέ. Στα 15 του έτη, ο  Don Julio χάνει τον πατέρα του και αναγκάζεται να εργαστεί για να στηρίξει οικονομικά την οικογένειά του. Ο πρώτος του μισθός ήταν μόλις εννέα πέσος την εβδομάδα.  Το 1942 θα αποτελέσει μια χρονιά ορόσημο για την οικογένεια του Don Julio. Σε ηλικία μόλις 17 ετών, ο κ. González, φτιάχνει την πρώτη του τεκιλερία, στην οδό General Porfirio Diaz, όπου μέχρι και σήμερα στεγάζονται οι εγκαταστάσεις μιας από τις καλύτερες τεκίλα στο Μεξικό. Ήταν η «Fabrica La Primavera».  Τα επόμενα 40 χρόνια θα χρησιμοποιήσει μη αυτοματοποιημένες υπηρεσίες για να κρατήσει τα ηνία της πρώτης τεκίλα, φτιαγμένης με τον παραδοσιακό μεξικάνικο τρόπο.




Ο Don Julio επιβλέπει αυτοπροσώπως τις ιδιόκτητες φυτείες μπλε αγαύης, καθώς  σ’ αυτήν οφείλεται η εξαιρετική ποιότητα της τεκίλα του, που περιέχει μπλε αγαύη σε ποσοστό 100%. Παράλληλα, δοκιμάζει ο ίδιος συνεχώς τη γεύση του προϊόντος στα διάφορα στάδια της παραγωγής, ώστε να διασφαλίζει την υψηλή ποιότητα. Είναι από τους πρώτους που χρησιμοποιεί συγκεκριμένη άγρια μαγιά κατά τη ζύμωση, την οποία διατηρούσε αποθηκευμένη, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες στο αποστακτήριό του. Παράλληλα, επιλέγει να εμφιαλώσει την τεκίλα του σε συγκεκριμένο μπουκάλι, γεγονός που αποτελεί τεράστια καινοτομία τόσο για την εποχή εκείνη, όσο και για σήμερα.



Το 1968, στην επέτειο των γενεθλίων του Don Julio, η «οικογένεια» αποφασίζει να σερβίρει μία τεκίλα Reposado, η οποία είχε δημιουργηθεί αποκλειστικά για τη συγκεκριμένη ημέρα. Οι παρευρισκόμενοι δοκιμάζουν, ενθουσιάζονται από τη γεύση και ζητούν επίμονα να μάθουν αν διατίθεται προς πώληση. Η ποσότητα όμως καταναλώνεται το ίδιο βράδυ και θα χρειαστεί να περάσουν κάποια χρόνια πριν ξαναδημιουργηθεί το συγκεκριμένο προϊόν. Έκτοτε, η δημοτικότητα της Don Julio Reposado ξεπερνά κάθε προσδοκία και μπαίνει σαν ετικέτα στη γραμμή παραγωγής, ενώ αποτελεί το πρότυπο για όλες τις άλλες τεκίλα αυτής της κατηγορίας. Σήμερα, η τεκίλα Don Julio μετρά τις εξής ετικέτες, τη Don Julio Blanco, τη Reposado, τη Añejo, τη 1942 και τη Real. Οι δύο τελευταίες θεωρούνται προϊόν μεγαλύτερης παλαίωσης. Η τελευταία μάλιστα κέρδισε το 2008 το χρυσό μετάλλιο στο Σαν Φρανσίσκο, στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Λευκών Ποτών.  Οι τιμές στις ετικέτες της επωνυμίας Don Julio είναι ανάλογες με την παλαίωση και κυμαίνονται από τα 250 πέσος που κοστίζουν τα 750 ml της Blanco, μέχρι και τα 3.000 πέσος σε τιμή λιανικής, της Don Julio Ρεάλ, η οποία μάλιστα παλαιώνει σε συγκεκριμένα βαρέλια bourbon πάνω από 5 χρόνια, λόγω της κατηγορίας της Extra Aanejo.


Το 2005 ο κος Don Julio αποφάσισε να συνεργαστεί με τη μεγαλύτερη εταιρία ποτών στον κόσμο την Diageo, έναντι 49.300 εκατομμυρίων πέσος Μεξικού ή 3,9 εκατομμυρίων δολαρίων.


Επιμέλεια: Ανέστης Συμεωνίδης
mixanitouxronou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου