Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Σφίγγα ο Γιούνκερ για επιμήκυνση, κούρεμα και επιτόκια


Παρά τις φιλελληνικού περιεχομένου δηλώσεις και τις διπλωματικές αβρότητες, ο κ. Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ δεν κατάφερε να κρύψει μετά την συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά στο Μαξίμου την σοβαρή έως και δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ελληνικό ζήτημα. 




Αντιθέτως μάλιστα ξεκαθάρισε πως καμία απόφαση δεν πρόκειται να ληφθεί για επιμήκυνση ,τα επιτόκια και ένα ενδεχόμενο νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους ,πριν να συνταχθεί η έκθεση της Τρόικα . Ο κ. Γιούνκερ επίσης ανέφερε πώς από το περιεχόμενο των πορισμάτων στα οποία θα καταλήξει η Τρόικα θα εξαρτηθεί η όποια αλλαγή στάσης των ευρωπαίων εταίρων και δανειστών.



Ο πρόεδρος του Eurogroup επέμεινε στην συνέχιση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής από την υλοποίηση του οποίου εξαρτάται η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Αθήνας. Παραδέχτηκε ότι η ελληνική κοινωνία έχει πραγματοποιήσει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια αλλά επισήμανε πως η αμέσως επόμενη φάση θα είναι και η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα.



Παράλληλα ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στους έντιμούς Έλληνες που πληρώνουν και υποφέρουν , προφανώς καταδεικνύοντας την απαράδεκτη στάση εκείνων που φοροδιαφεύγουν. Τόνισε με έμφαση πως η προσπάθεια στην Ελλάδα πρέπει να επικεντρωθεί στην αύξηση των εσόδων δείχνοντας με το δάκτυλο την φοροδιαφυγή. « Είμαι ξεκάθαρα υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο Ευρώ και την Ευρωζώνη» πρόσθεσε ο κ. Γιούνκερ καταδικάζοντας όλους εκείνους που συμμετέχουν στην διαχρονική φιλολογία περί εξόδου της από την Ευρωζώνη.



« Αν αυτοί έπαυαν να μιλούν θα διευκόλυνε κατά πολύ την κατάσταση» επισήμανε χαρακτηριστικά.
Επίσης δέχθηκε ερώτηση για τον εάν αντιμετωπίζεται το ενδεχόμενο ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους από τον επίσημο πια τομέα ( τις κεντρικές τράπεζες και τα κράτη).


 Ο κ. Γιούνκερ απέφυγε να απαντήσει και μάλιστα πρόσθεσε πως «δεν είναι του παρόντος» επιβεβαιώνοντας εμμέσως πως αν μη τι άλλο το ζήτημα του κουρέματος έχει ήδη τεθεί στο τραπέζι των διαβουλεύσεων.

Δείτε τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά και του Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ:

(η έξοδος από το Μέγαρο Μαξίμου)

Τηλεφωνική επικοινωνία Βενιζέλου-Γιούνκερ

Μακρά και αναλυτική τηλεφωνική συζήτηση με τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και Πρόεδρο του Eurogroup, είχε ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ,Ευάγγελος Βενιζέλος. Στη συζήτηση αυτή ο κ. Βενιζέλος στήριξε τις θέσεις της ελληνικής Κυβέρνησης.

Επίσης τόνισε ότι η παράταση του χρόνου προσαρμογής, ώστε το πακέτο των μέτρων να είναι εφαρμόσιμο μέσα σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δεν απαιτεί πρόσθετη χρηματοδότηση, εγκρίσεις από τα Κοινοβούλια και τρίτο πρόγραμμα, καθώς μπορεί να γίνει με τους τρόπους που έχει ο ίδιος παρουσιάσει, κατά το πρόσφατο παρελθόν.


zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου