Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Αναγκαιότητα η επιμήκυνση


Για 25 λεπτα είχαν τηλεφωνική επικοινωνία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (φωτο αρχειου)
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε στον πρόεδρο του Eurogroup πως η παράταση δεν απαιτεί πρόσθετη χρηματοδότηση και ζήτησε το υφιστάμενο πρόγραμμα να διευκολύνει ρευστότητα και ανάπτυξη
Την αναγκαιότητα να δοθεί στην Ελλάδα παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον επικεφαλής του Euro-group, Ζ.-Κ. Γιούνκερ. Με την άφιξή του στην Αθήνα ο κ. Γιούνκερ επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, με τον οποίο μίλησαν περίπου 25 λεπτά.

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε για ακόμα μία φορά την επιμήκυνση, με στόχο το πακέτο των μέτρων να είναι εφαρμόσιμο μέσα σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Επεσήμανε, δε, ότι η παράταση δεν απαιτεί πρόσθετη χρηματοδότηση, αφού, όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν, η επιτυχία του PSI, που ξεπέρασε τον αναμενόμενο στόχο, μπορεί να χρηματοδοτήσει την επιμήκυνση χωρίς εγκρίσεις από τα Κοινοβούλια και τρίτο πρόγραμμα.
Τόνισε στον κ. Γιούνκερ, επίσης, ότι «πρέπει να σταματήσει η διαρκής αμφισβήτηση για την Ελλάδα και το μέλλον της μέσα στο ευρώ και να σταλούν διεθνώς μηνύματα σταθερότητας και βεβαιότητας για την πορεία της χώρας», ενώ ζήτησε «η διαχείριση του υφισταμένου προγράμματος και των εκταμιεύσεων να γίνει με τρόπο που να διευκολύνει τη ρευστότητα, τις επενδύσεις, την πραγματική οικονομία, την ανάπτυξη και την απασχόληση, διότι αν δεν υπάρχει ένα τέτοιο πακέτο μέτρων, δεν πείθονται ούτε οι αγορές, ούτε οι πολίτες, ότι η όλη προσπάθεια έχει νόημα».
Για την αναστροφή του διεθνούς κλίματος για την Ελλάδα ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι από τους αριθμούς προκύπτει ότι είναι εντυπωσιακές και η δημοσιονομική προσαρμογή και η προσαρμογή που έχει επιτευχθεί σε επίπεδο διαρθρωτικών αλλαγών στην Ελλάδα, παρά την επικράτηση αρνητικών στερεοτύπων σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες πως η Ελλάδα δεν έχει πετύχει τους στόχους της.
Η απάντηση Γιούνκερ
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γιούνκερ είπε στον κ. Βενιζέλο ότι αντιλαμβάνεται το αίτημα της παράτασης και η θέση του είναι απόλυτη εναντίον κάθε συζήτησης για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Μετά τη συνάντηση Γιούνκερ - Σαμαρά, η εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, κυρία Φ. Γεννηματά, δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ χαιρετίζει το γεγονός ότι ο κ. Γιούνκερ αναγνωρίζει τις μεγάλες προσπάθειες και τις θυσίες του ελληνικού λαού.
Σημείωσε, επίσης, πως «το ΠΑΣΟΚ ως εταίρος της κυβέρνησης συνεργασίας στηρίζει έμπρακτα και με αίσθημα εθνικής ευθύνης τους χειρισμούς του πρωθυπουργού σε διεθνές επίπεδο και αναμένει τα αποτελέσματα».Στο πλαίσιο των διεθνών επαφών που πραγματοποιεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε χθες με τον πρέσβη της Γερμανίας δρ Wolfgang Dold και με κλιμάκιο στελεχών της Deutsche Bank που ασχολείται με τα ελληνικά θέματα, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο και πρώην υφυπουργό Οικονομικών, Caio Koch-Weser.
Νίκος Β. Τσίτσας
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου