Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgalNiFkfiujfe1L-9fDebU-PtsDM8pr2zBzL2g6z017zYeso6Lqu0D331xS3anwFvXYkmV1b9A0T1BPufQX2hrjmrYVdqBUCUrxRLSEbA1xyc1a0sinl760oy4K7L-30MhOz9QgArIOWA5/s1600/PANAGIOTAKOPOULOS.jpg
Συνέντευξη του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου στο Β. Σκουρή
1.Ζητείτε να μην ψηφιστούν τα μέτρα. Όμως τα 11,5 δισ. επί ΠΑΣΟΚ συμφωνήθηκαν…

        Επί κυβέρνησης Παπαδήμου για να είμαστε ακριβείς! Αυτό δεν αναιρεί τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ αλλά και όσων επέμεναν στις λογικές της «σωτηρίας» της πατρίδας,  παρόλες τις ενστάσεις μας δυόμισι χρόνια τώρα. Αν οι «σωτήρες» άκουγαν τη φωνή της λογικής, αν δεν έκλειναν τα αυτιά τους στις κραυγές της κοινωνίας, αν τολμούσαν να συγκρουστούν με τους δανειστές, ε! τότε τα πράγματα θα ήταν
διαφορετικά.
        Το ίδιο ισχύει και τώρα. Αυτή η καραμέλα περί συμφωνιών που δεν μπορούν να αλλάξουν ας σταματήσει. Η πολιτική και κυρίως οι διεθνείς σχέσεις δεν είναι σχέσεις υποταγής αλλά ισορροπίες που διαμορφώνονται με συνεχείς διαπραγματεύσεις. Το θέμα είναι ποιος μπορεί να κάνει ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου στη δεκαετία του ’80, που μονίμως κέρδιζε για τη χώρα, από τις Συνόδους Κορυφής.
        Υπάρχει έλλειμμα και πολιτικών του διαμετρήματος του και δυνατοτήτων. Και αυτό πληρώνει ο ελληνικός λαός.
2.Καλείτε, δηλαδή, τους βουλευτές του κόμματός σας να καταψηφίσουν τα μέτρα;

        Καλώ τον καθένα να ακούσει τη φωνή της λογικής.    Να δει την πραγματικότητα. Να αντιληφθεί την κατάσταση της κοινωνίας.
        Να σκεφτεί, όχι κανέναν άλλον, αλλά τον πατέρα του, τη μάνα του και τα παιδιά του. Να σκεφτεί αν ο συνταξιούχος θα μπορέσει να τα βγάλει πέρα τούτο το χειμώνα. Να σκεφτεί τις οικογένειες των 40.000 εργαζομένων που θα οδηγηθούν στην εφεδρεία παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις. Να σκεφτεί τον άνεργο γείτονα του, το παιδί του που δεν θα μπορεί να μιλά για δημόσια Παιδεία. Και τέλος να σκεφτούν, όσοι σχεδιάζουν επί χάρτου και προετοιμάζουν την καταστροφή της χώρας το μέγεθος της ύφεσης που θα πυροδοτήσουν αυτά τα μέτρα. Την κοινωνία της ζούγκλας που ετοιμάζονται να φτιάξουν θα την ζήσουν και τα δικά τους τα παιδιά. Αυτό λέω και για αυτό προειδοποιώ ότι είναι ώρες μεγάλης ευθύνης για τον καθένα.



3.Καταψήφιση των μέτρων, όμως, δεν θα σημαίνει και ανατροπή της κυβέρνησης;

        Η δημοκρατία δεν μπορεί να εκβιάζεται διαρκώς.
        Τη μία δεν θα πάρουμε τη δόση, την άλλη θα οδηγηθούμε σε πτώχευση (λες και τώρα τι ζούμε), την άλλη θα πέσει η Κυβέρνηση.
        Εδώ έχει γονατίσει η κοινωνία, έχει γονατίσει η χώρα, τις πολιτικές ισορροπίες θα αναδείξουμε κυρίαρχες;
Και σε τελική ανάλυση ακόμη και αυτή η κυβέρνηση δεν «εκλέχτηκε» υποσχόμενη εφεδρείες, απολύσεις, μειώσεις μισθών και συντάξεων.
Τι να σας θυμίσω: Την ανασυγκρότηση της Αγροτικής που έγινε δωρεά στα μεγάλα συμφέροντα, την επέκταση του επιδόματος ανεργίας στα δύο χρόνια που ξεχάστηκε εκ των υστέρων, τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις σε μισθούς ή το ότι θα αποκατασταθούν οι αδικίες στους χαμηλοσυνταξιούχους;
Σε λίγους μόνο μήνες ξεχάστηκαν τα πάντα.
        Ε! λοιπόν το πρόβλημα είναι αν θα αλλάξει ή όχι η κυβέρνηση ή το αν είναι συνεπής με τα όσα υποσχέθηκε;


4.Η υπερψήφιση των μέτρων από το κόμμα σας, τι θα σημαίνει για τη φυσιογνωμία και κυρίως την προοπτική του ΠΑΣΟΚ;

        Το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε τις αμαρτίες του στις τελευταίες εκλογές. Ταυτόχρονα πήρε και ένα ηχηρό μήνυμα για να αλλάξει πολιτική αν θέλει να επιβιώσει. Διαφώνησα με τη συμμετοχή στην Κυβέρνηση και το λέω και τώρα ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η ιστορία.      Το ΠΑΣΟΚ όσο επιμένει σε νεοφιλελεύθερες και αντιλαϊκές πολιτικές δεν έχει μέλλον. 

Γεννήθηκε για να υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού και όχι των εκβιαστών μεγαλοδανειστών μας. Αυτό το ερμαφρόδιτο κόμμα που μιλά για σοσιαλισμό και υπηρετεί άλλες πολιτικές δεν μπορεί να πείσει, δεν μπορεί να ζήσει. Όσοι νομίζουν ότι οδηγώντας την κοινωνία στα τελευταία στάδια της εξαθλίωσης προσφέρουν υπηρεσίες στη χώρα είναι εκτός τόπου και χρόνου.

5.Στο εσωτερικό του κόμματος, ο Ευ. Βενιζέλος τι πρέπει κατά τη γνώμη σας να πράξει;

        Τα έχω πει πολλές φορές δεν κουράζομαι να τα επαναλαμβάνω. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να απαντήσει άμεσα στην ιδεολογική, στρατηγική και οργανωτική του κρίση.
        Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση που βρέθηκε ποτέ, όχι γιατί κρίθηκε στη βάση μιας προοδευτικής πολιτικής αλλά γιατί ασπάστηκε, εφάρμοσε και υλοποίησε μια καθαρά συντηρητική και νεοφιλελεύθερη πρακτική στο επίπεδο της εξουσίας.
        Το ΠΑΣΟΚ του σήμερα είναι ιδεολογικά και πολιτικά ένα «άδειο πουκάμισο».
        Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση, ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, στην αναγκαία και επιθυμητή αναγέννηση της φυσιογνωμίας, της στρατηγικής, της πολιτικής, των ιδεών, των προτύπων, των αξιών και των πρακτικών του.
        Μια αναγέννηση που θα προκαλεί αλλά και θα κατοχυρώνει μια επιθυμητή και αναγκαία υπέρβαση, που δεν θα αρνείται αλλά θα εμπλουτίζει, θα κλιμακώνει και θα ανατροφοδοτεί την 38χρονη πορεία.


        Σε αυτήν την πρόκληση απαντά καταφατικά μόνο εκείνος που είναι έτοιμος και αποφασισμένος να δώσει μάχες, να διαμορφώσει εξελίξεις.
        Ένα πολιτικό Κίνημα σαν ζωντανός και σύγχρονος οργανισμός οφείλει να μην επαναπαύεται στις παλιές δόξες και να μην υποτάσσεται στη μιζέρια της στιγμής.
        Για αυτά όμως χρειάζεται σχέδιο, χρειάζεται να ξεφύγουμε από τις λογικές των συσχετισμών, χρειάζεται να απευθυνθούμε στο ΟΛΟΝ ΠΑΣΟΚ και όχι στους «κολλητούς» μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου