Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Την ερχόμενη εβδομάδα ανακοινώνονται οι βάσεις

Τέλος στην αγωνία των χιλιάδων υποψήφιων φοιτητών, αναμένεται να δώσει η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα. Από τα.
σημαντικότερα κριτήρια επιλογής σχολών για φέτος ήταν η εντοπιότητα, που σε συνδυασμό με την προοπτική επαγγελματικής αποκατάστασης θα προσδιορίσουν και τις βάσεις. Η οικονομική κρίση δεν αφήνει ανεπηρέαστους ούτε τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων. Οι περισσότεροι δήλωσαν σχολές κοντά στον τόπο κατοικίας
τους, καθώς οι οικογένειες σπάνια μπορούν να αντέξουν τα έξοδα. Μαζί με την εντοπιότητα, η δυνατότητα επαγγελματικής αποκατάστασης θα καθορίσουν τις φετινές βάσεις. Έτσι, μεγάλη άνοδο αναμένεται στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, που οδηγούν άμεσα ή έμμεσα στο δημόσιο, όπου οι θέσεις έχουν μειωθεί.
Νομικές, ψυχολογίες και φιλολογίες αναμένεται να ανέβουν, ενώ στα ίδια επίπεδα, με ενδεχόμενη οριακή πτώση αναμένονται οι βάσεις στις ιατρικές σχολές. Οι οικονομικές και χρηματοοικονομικές σχολές αναμένεται να κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Ο άγνωστος Χ όπως λένε χαρακτηριστικά οι ειδικοί, είναι το πώς θα κινηθούν οι βάσεις στις ειδικές κατηγορίες, όπως σε τρίτεκνους και πολύτεκνους, καθώς φέτος έγινε γεωγραφική διεύρυνση του δικαιώματος ένταξης σε αυτές τις κατηγορίες και οι υποψήφιοι αναμένονται αρκετά περισσότεροι για τις ίδιες περίπου θέσεις. Έτσι δεν αποκλείεται να δούμε και θεαματική άνοδο σε αυτές τις βάσεις κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου