Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

«Μεγάλοι ασθενείς» Ιταλία και Ισπανία, αλλά και η Φινλανδία του «AAA» Στο «μονοπάτι» της ύφεσης η ευρωζώνη



«Δικαιώνοντας», κατά κάποιον τρόπο, τους αναλυτές, η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε υποχώρηση 0,2% κατά το β' τρίμηνο του 2012, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.

Τα στοιχεία για την ευρωζώνη δείχνουν ύφεση στο τέλος του χρόνου, η οποία τυπικά επέρχεται έπειτα από δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ. Το ΑΕΠ στη ζώνη των «17» είχε μείνει στάσιμο (0%) κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.



Σε βάθος δωδεκαμήνου, δηλαδή σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2011, η μείωση του ΑΕΠ της ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 0,4%. Η συρρίκνωση του ΑΕΠ ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ετήσια βάση ανήλθε στο 0,2%.

Σύμφωνα με την Eurostat, τουλάχιστον εννέα από τα 17 μέλη της νομισματικής ένωσης υπέστησαν μείωση του ΑΕΠ τους κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2012. Σε περιβάλλον ύφεσης βρίσκονται οι δύο μεγάλοι ασθενείς της ευρωζώνης, Ιταλία (-0,7%) και Ισπανία (-0,4%), αλλά και ισχυρές οικονομίες, όπως η Φινλανδία (-1%), μία από τις τέσσερις χώρες που απολαμβάνουν τον υψηλότερο βαθμό πιστοληπτικής αξιολόγησης εντός του ευρώ.

Αντίθετα, μικρή ανάπτυξη της τάξης του 0,3% κατέγραψε η Γερμανία, ενώ θετικά ήταν τα αποτελέσματα και για την Αυστρία (0,2%), την Ολλανδία (0,2%) και το Λουξεμβούργο (0,4%). Στάσιμη στο 0% παρέμεινε η Γαλλία, δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κοινού νομίσματος.

Το αρνητικό νέο για τη Γερμανία, ωστόσο, ήταν η ανακοίνωση του δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης (ZEW), που διαμορφώθηκε τον Αύγουστο στο -25,5, σε σχέση με -19,6 τον Ιούλιο. Οι αναλυτές περίμεναν, αντιθέτως, μικρή βελτίωση του δείκτη, ώστε να διαμορφωθεί τον Αύγουστο στο -18. 

Στην Κύπρο, σύμφωνα με προκαταρτικά στοιχεία, τα οποία ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2012 κατά 0,8%, σε σχέση με 0,4% το πρώτο τρίμηνο.

Σχολιάζοντας τις αρνητικές για την ευρωζώνη εξελίξεις, η γνωστή «Κασσάνδρα των αγορών», που ακούει στο όνομα Νουριέλ Ρουμπινί, υπογράμμισε ότι η περιφέρεια της ευρωζώνης βρίσκεται σε βαθύτερη ύφεση, ενώ ο πυρήνας της ευρωζώνης έχει «βαλτώσει», ενώ προέβλεψε, ειδικά για την Ισπανία, ότι, εάν ο Ραχόι καθυστερήσει να ενεργοποιήσει τον EFSF, τότε δεν αποκλείται η χώρα της Ιβηρικής να οδηγηθεί στην «αγκαλιά» της Τρόικας...


protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου