Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

 
Έναν ενιαίο συντελεστή φορολόγησης για τα εισοδήματα και τα κέρδη των ελεύθερων επαγγελματιών, επιτηδευματιών, καθώς και των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο συντελεστής αυτός θα ανέρχεται για όλους, πλην μισθωτών και συνταξιούχων, στο 30% και θα εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες ανεξάρτητα εάν προχωρήσει ή όχι στην εφαρμογή του ενιαίου συντελεστή..

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς (που προβλέπουν ενιαίο συντελεστή ) του υπουργείου Οικονομικών οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα αντιμετωπίζονται ως επιχειρήσεις. Δηλαδή τα εισοδήματα τους δεν θα φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις (κλίμακα φορολογίας εισοδήματος) αλλά αυτοτελώς με συντελεστή 30% και θα εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση.
Στην περίπτωση που δεν προχωρήσει το μέτρο του ενιαίου συντελεστή οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν θα έχουν αφορολόγητο όριο και θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα από το πρώτο ευρώ με χαμηλότερο συντελεστή 15%.
Όσον αφορά στις Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες επιχειρήσεις και αυτές θα φορολογούνται με 30% από 25% που είναι σήμερα και θα εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση τόσο της επιχείρησης όσο και των μετόχων.
Οι μεγάλες επιχειρήσεις σήμερα φορολογούνται με συντελεστή 20% για τα κέρδη που δηλώνουν στην εφορία. Στην περίπτωση που προχωρήσουν στην διανομή μερίσματος επιβαρύνονται οι μέτοχοι με φόρο 25% αυξάνοντας την φορολογική επιβάρυνση στο 45%. Το υπουργείο Οικονομικών , στο πλαίσιο της αναμόρφωσης της φορολογικού συστήματος, εξετάζει την αύξηση του συντελεστή στο 30% και την εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης, ακόμα και στην περίπτωση διανομής μερίσματος. Δηλαδή εξετάζεται ακόμα και το σενάριο κατάργησης του φόρου κατά τη διανομή μερίσματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου