Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Bloomberg: 326 δισ. έφυγαν από ισπανικές, πορτογαλικές και ελληνικές τράπεζες



Περίπου 326 δισεκατομμύρια ευρώ έφυγαν απο τις τράπεζες Ισπανίας, Πορτογαλίας, Ιρλανδίας και Ελλάδας μέσα σε ένα χρόνο, έως τις 31 Ιουλίου αποκαλύπτει τοBloomberg

Αντίστοιχα τονίζεται ότι καταγράφεται αύξηση στις καταθέσεις των τραπεζών του ευρωπαϊκού βορά, όπως της Γερμανίας και της Γαλλίας, πάνω απο τα 300 δισεκατομμύρια ευρώ.



Τραπεζικό στέλεχος δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις της ευρωπαϊκής περιφέρειας πληρώνουν 1% και 2% υψηλότερο επιτόκιο, εξέλιξη που δεν επιτρέπει να υπάρξει ανάκαμψη των οικονομιών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι εκροές των καταθέσεων στις παραπάνω χώρες, αναγκάζουν τις τράπεζες να πληρώνουν περισσότερα για να τις διατηρήσουν. Επίσης, αυτό έχει ως συνέπεια την αύξηση των επιτοκίων των δανείων προς τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) ο το μέσο επιτόκιο για νέα δάνεια προς μη χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς τον Ιούλιο, ήταν άνω του 7% στην Ελλάδα, 6,5% στην Ισπανία και 6,2 στην Ιταλία, ενώ στην Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία ήταν στο 4%.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, εν μέρει η πτώση των καταθέσεων οφείλεται στο γεγονός ότι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες μείωσαν την έκθεσή τους στις χώρες αυτές.


skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου