Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Κουβέλης - Βενιζέλος επιβάλλουν σύσκεψη αρχηγών την Πέμπτη



Συμπαράταξη για μια ακόμα φορά Κουβέλη - Βενιζέλου επιβάλλει στο Μαξίμου σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για τα μέτρα αύριο Πέμπτη και πιθανόν και νέα σύσκεψη για την οριστικοποίηση των μέτρων την Κυριακή.

Οι Πρόεδροι της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ τηλεφωνήθηκαν νωρίς το μεσημέρι χθες και συμφώνησαν να απαιτήσουν συνάντηση των αρχηγών ενόψει της διαμόρφωσης των μέτρων την Πέμπτη και όχι Κυριακή, για την οριστικοποίησή τους, όπως επεδίωκε το Μέγαρο Μαξίμου.



Το τηλεφώνημα στον Αντώνη Σαμαρά ανέλαβε να κάνει ο Φώτης Κουβέλης και μετά από μια ενδιαφέρουσα και μακρά συζήτηση ο πρωθυπουργός έκανε πίσω και δέχθηκε σύσκεψη την Πέμπτη και, αν χρειαστεί, και νέα σύσκεψη την Κυριακή. Σύμφωνα μάλιστα με αποκλειστικές πληροφορίες τουReal.gr, αργά το βράδυ χθες, υπήρξε και νέα τηλεφωνική επικοινωνία Κουβέλη - Βενιζέλου για να εξετάσουν την κατάσταση.

Ο κίνδυνος και η ψήφος
Η κυβέρνηση και τα κόμματα που την αποτελούν μοιάζουν αυτή τη στιγμή με τον τερματοφύλακα πριν το πέναλτι. Κατά κοινή ομολογία τα μέτρα είναι ιδιαίτερα σκληρά, η τρόικα εξακολουθεί να ζητά αίμα, με την κυβερνητική συνοχή να διακυβεύεται, αλλά και την πολιτική σταθερότητα της χώρας να τίθεται εν κινδύνω.

Βενιζέλος και Κουβέλης φαίνεται πως επιδιώκουν να πιέσουν τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα (στο πρόσωπο του οποίου εκφράζεται έντονη δυσαρέσκεια από Ιπποκράτους και Αγίου Κωνσταντίνου) για ισχυρότερη διαπραγμάτευση, ενώ είναι φανερό πως θα επιχειρήσουν να του αποδώσουν ευθύνες για ελλιπή διαπραγμάτευση και λάθος χειρισμούς μετά την οριστικοποίηση του πακέτου και την ψήφισή του. Γιατί, ανεξαρτήτως των αντιρρήσεων που υπάρχουν, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα ψηφίσουν τα όποια μέτρα ληφθούν - ο Ευ. Βενιζέλος, άλλωστε, το ομολόγησε στη χθεσινή ομιλία του προς τα στελέχη του κόμματός του.

Η κομματική πειθαρχία

Το γεγονός, πάντως, ότι με αίτημα Σκανδαλίδη στο ΠΑΣΟΚ θα υπάρξει κομματική πειθαρχία στην ψήφιση των μέτρων, οδηγεί την πλειοψηφία των βουλευτών της Ιπποκράτους να υπερψηφίσει, αν και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει μικρές απώλειες. Απώλειες που θα έχει και η ΔΗΜΑΡ, πιθανόν και η ΝΔ.

Μέχρι τώρα, όλα δείχνουν πως οι απώλειες θα είναι μικρές και τα μέτρα τελικά θα ψηφιστούν.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο, και στα κομματικά επιτελεία υπάρχει έντονη ανησυχία αφενός μήπως υπάρχουν διαφωνούντες που δεν εμφανίζονται έως τώρα (όπως άλλωστε συνέβη σε όλες τις ψηφοφορίες από την αρχή εφαρμογής του Μνημονίου) και αφετέρου μήπως ξεσπάσουν τέτοιες κοινωνικές κινητοποιήσεις, που δημιουργήσουν νέο προβληματισμό στους βουλευτές.


real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου