Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Εμπορικά κέντρα Θεσσαλονίκης: Ποιά είναι στα πάνω τους και ποια φυτοζωούν;

Με διαφορετικές ταχύτητες "τρέχουν" τα εμπορικά κέντρα
της Θεσσαλονίκης. Το Mediterranean Cosmos φαίνεται να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον του μεγαλύτερου μέρους του κοινού της πόλης, όμως δυσκολότερα διαγράφονται τα πράγματα για τα υπόλοιπα κέντρ.  Πιο αναλυτικά:

Το "City Gate"
Σε ανησυχητικά φθίνουσα πορεία βρίσκεται το «City Gate» στην περιοχή της Δυτικής Εισόδου, ένα εμπορικό κέντρο που, όταν κατασκευάστηκε, δημιούργησε προσδοκίες ότι θα συγκεντρώνει καθημερινά επισκέπτες από ολόκληρη τη δυτική Θεσσαλονίκη και όχι μόνο. Οπως είπε στον «Α» ο κ. Ρούζης, η πληρότητά του σήμερα με το ζόρι ξεπερνάει το 20%, ποσοστό πολύ χαμηλό για τις δυνατότητες της εγκατάστασης. Σήμερα, ουσιαστικά λειτουργούν καταστήματα μόνο στο ισόγειο του εμπορικού κέντρου καθώς και το σούπερ μάρκετ. Σε ό,τι αφορά τα ενοίκια των καταστημάτων, ο κ. Ρούζης ανέφερε ότι, αν εμφανιστεί σήμερα κάποιος ενδιαφερόμενος μισθωτής, θα του ζητηθεί να καταβάλει από 10 έως 15 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Ωστόσο, υπάρχει σημαντική πιθανότητα τελικά η μισθωτική συμφωνία να κλείσει με λιγότερα χρήματα.
Το "Mega Outlet"
Ως ικανοποιητική κρίνεται από τον κ. Ρούζη η λειτουργία του εκπτωτικού εμπορικού κέντρου "Mega Outlet", το οποίο είναι εμβαδού περίπου 13.500 τετραγωνικών μέτρων (1.900 τ.μ. το υπόγειο, 4.525 τ.μ. το ισόγειο, 2.880 τ.μ. ο πρώτος όροφος και 4.260 τ.μ. ο δεύτερος όροφος). Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πληρότητές του βρίσκονται στα επίπεδα του 70% - 80%, γεγονός που δείχνει ότι είναι εμφανή κάποια άδεια καταστήματα. Οπως ανέφερε ο κ. Ρούζης, οι μισθωτές των καταστημάτων στο "Mega Outlet" αντί για ενοίκιο καταβάλλουν στην επιχείρηση το 13% - 20% του τζίρου τους, στο οποίο περιλαμβάνονται και τα κοινόχρηστα.
Το "Πλατεία"
Δύσκολη θα είναι η φετινή σεζόν για το "Πλατεία", το οποίο βρίσκεται στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, σε περίπτωση που δε μειωθούν περαιτέρω τα ενοίκια των ακινήτων, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης, Κώστα Γεωργάκο. Οπως ανέφερε ο ίδιος, αν και τα τελευταία έχουν μειωθεί τον τελευταίο χρόνο σε ποσοστό 30%, δεν είναι αρκετό αυτό για κάποιες επιχειρήσεις, οι οποίες σκέφτονται πολύ σοβαρά τη λύση της μετεγκατάστασης. Ηδη μία επιχείρηση ετοιμάζεται να φύγει από το «Πλατεία» άμεσα. Ειδικότερα και σύμφωνα με τον κ. Γεωργάκο, τα ενοίκια των καταστημάτων βρίσκονται σήμερα στα 40 - 50 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, όταν πέρσι κυμαίνονταν μεταξύ 60 και 70 ευρώ/τ.μ. και για τα προνομιακότερα καταστήματα έφταναν στα 80 ευρώ/τ.μ. «Είναι ενθαρρυντικό μέχρι στιγμής το γεγονός ότι περίπου το 90% των καταστημάτων του "Πλατεία" είναι νοικιασμένα και λειτουργούν, ωστόσο, το ποσοστό θα πέσει άμεσα, αν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων δε ρίξουν κι άλλο τις απαιτήσεις τους», είπε στον «Α» ο αντιπρόεδρος των μεσιτών της Θεσσαλονίκης.
Τέλος, σημαντική πτώση κατά περίπου 30% υπάρχει και στα ενοίκια των γραφειακών χώρων του "Πλατεία", ενώ το ποσοστό της μείωσης είναι ελαφρώς μεγαλύτερο στους μεγάλους σε εμβαδόν χώρους. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργάκο, σήμερα τα γραφεία νοικιάζονται προς 5 - 6 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και οι μεγάλοι χώροι προς 4 ευρώ/τ.μ., ενώ η πληρότητα βρίσκεται στο 70% - 80%.
Πληροφορίες: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου