Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Η PGS ΑΝΑΔΟΧΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ

Η PGS θα είναι ο ο ανάδοχος που θα διεξάγει τις σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης και στο Ιόνιο, όπως ενημερώθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος η αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.



Του Θοδωρή Παναγούλη


Στην τελική φάση, είχαν προεπιλεγεί τέσσερις από τις αρχικά οκτώ εταιρείες που εξέφρασαν ενδιαφέρον. Τρεις από τις τέσσερις αυτές εταιρείες ήταν νορβηγικών συμφερόντων, οι TGS-Nopec, PGS και Spectrum, και μια αμερικανικών, η ΙΟΝ με έδρα το Χιούστον.
Παρότι από την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε αναφερθεί ότι δεν θα είναι υποχρεωτικά μία η εταιρεία που θα αναλάβει τα σεισμικά, αξιόπιστες πηγές εκτιμούσαν, μιλώντας στο matrix24.gr, ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, την ελληνική, μάλλον θα προτιμηθεί τελικά η ανάθεση σε μία και όχι σε δύο εταιρείες, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος σύγχυσης εάν δεν είναι εντελώς «καθαρό» το τοπίο. Η εκτίμησή τους επιβεβαιώθηκε.
Το πρόβλημα που δημιουργείται από το ότι καθυστέρησε να ανακηρυχτεί ο ανάδοχος και συνεπώς οι σεισμικές έρευνες θα γίνουν το χειμώνα (από τον Οκτώβριο έως το Δεκέμβριο) δεν θεωρείται σημαντικό, καθώς Η εταιρεία που επελέγη -όπως άλλωστε και οι υπόλοιπες που μετείχαν σε αυτή τη φάση του διαγωνισμού- διαθέτει εμπειρία να αντεπεξέλθουν υπό δύσκολες συνθήκες.
Με βάση τις εκτιμήσεις, τα βήματα που θα ακολουθηθούν είναι τα εξής: Μετά την πραγματοποίηση των σεισμικών ερευνών, τα δεδομένα θα πάνε σε κατάλληλο κέντρο επεξεργασίας για να γίνει η ερμηνεία των δεδομένων. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί Ιούνιο με Ιούλιο του 2013. Θεωρείται βέβαιο ότι το ελληνικό δημόσιο θα έχει δεσμευθεί πριν την πραγματοποίηση των σεισμικών για τη διενέργεια διαγωνισμού για την παραχώρηση οικοπέδων, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί περί τα τέλη του 2013. Συνεπώς το τέταρτο βήμα είναι η ανάδειξη αναδόχου ή αναδόχων που θα αναλάβουν την πραγματοποίηση γεωτρητικών ερευνών το 2014.
Σε κάθε περίπτωση, με την ανακοίνωση του ή των αναδόχων για τα σεισμικά δίνεται το εναρκτήριο λάκτισμα για να ξαναμπεί η χώρα μας στον ερευνητικό χάρτη μετά από 15 περίπου χρόνια απραξίας. Παρατηρητές σημείωναν με ενδιαφέρον ότι ειδικά η Spectrum, χρησιμοποιεί αμερικανικό εξοπλισμό, και δραστηριοποιείται έντονα στις θαλάσσιες περιοχές του Ισραήλ, όπου έχουν εντοπιστεί υδρογονάνθρακες. Πολλοί εκτιμούν ότι η θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης έχει παρόμοια γεωλογικά χαρακτηριστικά με αυτά του Ισραήλ.
Υπενθυμίζουμε ότι ήδη από το Μάρτιο, η Αθήνα, το Τελ Αβίβ και η Λευκωσία βρίσκονται σε συνεχείς επαφές για ενδεχόμενη τριμερή ενεργειακή συνεργασία τόσο στον τομέα της ηλεκτρικής διασύνδεσης, όσο κυρίως στη μεταφορά φυσικού αερίου από τα ισραηλινά και κυπριακά κοιτάσματα προς την Ευρώπη. Οι παραπάνω προοπτικές συζητήθηκαν προχθές κατά τη συνάντηση που είχε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μ. Παπαγεωργίου, με τον πρέσβη του Ισραήλ, Α. Μέκελ.
matrix24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου