Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ


ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ


Ε. ΠΑΠΑΚΑΛΟΥΣΗ: Η Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, η κυρία Φώφη Γεννηματά, είναι στην τηλεφωνική μας γραμμή.
                        Καλή σας ημέρα, κυρία Γεννηματά.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Καλημέρα σ’ εσάς και σε όσους μας ακούνε.
Ε. ΠΑΠΑΚΑΛΟΥΣΗ: Καλώς να μας έρθετε το βράδυ στα μέρη μας.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Να είστε καλά.
Ε. ΠΑΠΑΚΑΛΟΥΣΗ: Θέλουμε να μάθουμε το σκοπό της επίσκεψή σας. Είναι στα πλαίσια αυτής της περιβόητης ανασυγκρότησης του Κινήματος;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Γιατί λέτε «περιβόητη»; Νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη και προσπαθεί να ξανασταθεί στα πόδια του, να ξαναμιλήσει με την κοινωνία. Και θεωρώ ότι και το μήνυμα της
εκδήλωσης για την επέτειο της 3ης του Σεπτέμβρη ήταν θετικό, έδειξε ότι μπορεί ο κόσμος να πικράθηκε, να γύρισε την πλάτη του στο ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν έχει πάρει διαζύγιο από το ΠΑΣΟΚ.
Ε. ΠΑΠΑΚΑΛΟΥΣΗ: Έτσι λέτε…
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Εγώ θεωρώ ότι η καρδιά του ΠΑΣΟΚ χτυπά. Αυτό ήταν το μήνυμα όλων αυτών των ανθρώπων, που ήρθαν και έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση στην Αθήνα. Και πιστεύω πως θα δοθεί ένα δυναμικό «παρών» και σήμερα, γιατί αυτές οι εκδηλώσεις και η σημερινή συγκέντρωση στη Λάρισα είναι για να τιμήσουμε ακριβώς την 3η του Σεπτέμβρη και να δούμε πώς σήμερα, μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες κρίσης και μετά απ’ ό,τι έχουμε περάσει όλοι μας, αν θέλετε, μπορούμε να απαντήσουμε ξανά στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.
Ε. ΠΑΠΑΚΑΛΟΥΣΗ: Προσπαθούμε να καταλάβουμε τι ακριβώς γιορτάζετε, κυρία Γεννηματά, μ’ αυτά τα γενέθλια, πραγματικά.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Θα γίνουν συγκεντρώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις ανά την Ελλάδα, δεν είναι η μοναδική αυτή που γίνεται στη Λάρισα. Όλα τα κεντρικά στελέχη, το επόμενο δεκαήμερο, θα βρίσκονται σε πρωτεύουσες νομών και περιφερειών γι’ αυτό το σκοπό. Νομίζω ότι είναι κάτι που το χρειαζόμαστε και εμείς, το χρειάζεται και ο κόσμος.
Ε. ΠΑΠΑΚΑΛΟΥΣΗ: Αφού λοιπόν βαίνουν τα πράγματα καλώς για σας, και το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ίσως και ενωμένο, δυνατό…
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δεν είπα ότι βαίνουν καλώς. Είμαι πάρα πολύ προσεκτική στις διατυπώσεις μου, γιατί ζούμε ως χώρα μια συγκυρία κρίσης, που νομίζω ότι συγκρίνεται μόνο με πολεμικές καταστάσεις. Το ΠΑΣΟΚ σήκωσε ένα πολύ μεγάλο βάρος μόνο του, πήρε όλη την πολιτική ευθύνη. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή, το ΠΑΣΟΚ, δεν έχει εκτιμηθεί από τον κόσμο ότι έδωσε τη μάχη για να κρατηθεί η χώρα στο ευρώ και να μπορούμε να συζητάμε σήμερα για το ότι υπάρχουν αλλαγές, αν θέλετε, και στους συσχετισμούς της Ευρώπης, και στις αντιλήψεις, και στα βήματα που πιστεύουμε ότι κάποια στιγμή θα γίνουν μπροστά. Δεν έχει εκτιμηθεί αυτό.
Ε. ΠΑΠΑΚΑΛΟΥΣΗ: Σας έχει απογοητεύσει ο κόσμος, μου λέτε τώρα, που δεν εκτίμησε την προσπάθειά σας;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Όχι βέβαια. Είπα ότι αναλάβαμε ένα τεράστιο πολιτικό βάρος μόνοι μας, αυτή ήταν μια δική μας ευθύνη και, αυτή τη στιγμή, το έχουμε χρεωθεί, έχουμε εισπράξει όλο το πολιτικό κόστος. Και όσο περνάει ο καιρός, πιστεύω ότι οι εξελίξεις δείχνουν ότι, παρά τα προβλήματα, παρά τα λάθη, τις αδικίες, τις καθυστερήσεις, τις αστοχίες, ήταν ένας μονόδρομος αυτός που ακολουθήθηκε. Και επομένως, σιγά-σιγά, ο κόσμος που μας παρακολουθεί θα αρχίσει να καταλαβαίνει πού ήταν το δίκαιο του ΠΑΣΟΚ, αν θέλετε, δηλαδή ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος, δεν υπήρχε άλλος τρόπος. Και από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά τα λάθη μας, είμαστε ένα κόμμα που έχει κάνει τη σκληρότερη αυτοκριτική.
                        Όμως, πρέπει να σας πω ότι, πριν από πολύ λίγα χρόνια, στις αρχές του 2010, ο ίδιος ο σημερινός Πρωθυπουργός μιλούσε για την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης, μιλούσε για ένα άλλο «μείγμα πολιτικής», εγκαινίαζε το «γήπεδο» της αντιμνημονιακής πολιτικής. Μιλούσε προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία «στο Ζάππειο ΙΙΙ» για 18 δις ισοδύναμα μέτρα, τα οποία θα ήταν δίκαια και αναπτυξιακά και, σήμερα, όλοι ζούμε μια διαφορετική πραγματικότητα. Και είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο οποίος βγήκε και είπε από μόνος του δυο λέξεις για όλα αυτά: «ουδείς αναμάρτητος».
                        Θεωρούμε λοιπόν ότι όσο κυλάνε τα πράγματα, όσο περνάει ο χρόνος, επιβεβαιώνεται στην πράξη ότι βρεθήκαμε σε μια πάρα πολύ κρίσιμη κατάσταση - όπως σας είπα αρχικά, μόνο με πόλεμο μπορώ να τη συγκρίνω - ήταν ένας μονόδρομος. Και αυτή τη στιγμή, θα πρέπει να δούμε όλοι πώς μπορούμε να σχηματίσουμε ένα νέο εθνικό λαϊκό μέτωπο. Η εθνική λαϊκή ενότητα του παρελθόντος του ΠΑΣΟΚ μπορεί σήμερα να απαντήσει σ’ αυτό που χρειάζεται η χώρα, για να δούμε πώς θα διεκδικήσουμε και θα πετύχουμε χρόνο, παράταση, ανάσα για τη χώρα μας και για τους συμπολίτες μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να σταθούμε ξανά στα πόδια μας, με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης και ένα κοινωνικό πακέτο που θα εξασφαλίζει τους πιο αδύναμους.
Ε. ΠΑΠΑΚΑΛΟΥΣΗ: Η αλήθεια είναι ότι, σήμερα το πρωί, δεχθήκαμε με ικανοποίηση την είδηση, που σχετίζεται με το γεγονός ότι η ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ έβαλαν φρένο στις αξιώσεις της τρόικας για τα εργασιακά από εδώ και στο εξής, στις νέες απαιτήσεις της τρόικας. Αλλά πραγματικά, φαντάζομαι ότι και εγώ και ο κόσμος θα χαιρόταν περισσότερο αν βάζατε φρένο πολύ νωρίτερα σε κάποια πράγματα, σ’ αυτά που είναι τώρα στο δρόμο, για να ψηφιστούν στη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα και ν’ απορρίπτατε εξίσου σοκαριστικές προτάσεις. Αλλά θα μου πείτε ότι αυτό θα ήταν μια ψευδαίσθηση από ένα κόμμα να το περιμένουμε, το οποίο μας οδήγησε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και κινδυνεύει ν’ αφανιστεί η χώρα αυτή την ώρα που μιλάμε, έτσι;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Επειδή έχετε βάλει πάρα πολλά θέματα μαζί, να τα πάρουμε ένα-ένα με τη σειρά. Πρώτα απ’ όλα, δεν οδηγήσαμε εμείς τη χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στο μνημόνιο, όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται.
Ε. ΠΑΠΑΚΑΛΟΥΣΗ: Ποιος την οδήγησε;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Οδηγηθήκαμε σ’ αυτές τις επιλογές λόγω της κρίσης. Την κρίση, δεν την έφερε το ΠΑΣΟΚ, η ύφεση υπήρχε εδώ από το 2008, υπήρχε πολύ μεγάλο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και δεν γινόταν απολύτως τίποτα. Το χρέος, από 180 δις το 2004, έφτασε στα 300 δις… 
Ε. ΠΑΠΑΚΑΛΟΥΣΗ: Σ’ αυτό δεν θα διαφωνήσω, η κρίση προϋπήρχε, νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος να τα ανακυκλώνουμε, αυτό είναι απολύτως γνωστό.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Αφήστε με να ολοκληρώσω.
Ε. ΠΑΠΑΚΑΛΟΥΣΗ: Εγώ λέω ποιος έφερε εδώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Αφήστε με να ολοκληρώσω, γιατί εσείς κυρία Παπακαλούση τα ανακυκλώσατε. Επομένως, εφόσον τα θίγετε, νομίζω ότι πρέπει να έχω το δικαίωμα να απαντήσω. Η ιστορία δεν μπορεί να ξεκινάει από το 2009, πρέπει να ξεκινήσει από εκεί όπου αρχίζει το πρόβλημα. Δεν μπορεί να μη λέμε ότι το 2004 το χρέος ήταν 180 δις και το 2009 είχε φτάσει στα 300. Δεν μπορεί να μη λέμε ότι η ύφεση είχε εγκατασταθεί από το 2008 στη χώρα μας και η κυβέρνηση Καραμανλή μας έλεγε ότι δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα η εθνική οικονομία, γιατί είναι θωρακισμένη και δεν την αγγίζει η διεθνής κρίση.
                        Δεν μπορεί να μη λέμε ότι υπήρχε έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και δεν έγινε απολύτως τίποτα. Και δεν μπορεί να μη λέμε ότι μιλούσαν, στον προϋπολογισμό του 2009, για ένα έλλειμμα της τάξεως του 2%, όταν έφτασε ν’ αγγίξει το 16%.
Ε. ΠΑΠΑΚΑΛΟΥΣΗ: Ωραία. Και με τον ερχομό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τι λύσαμε;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Αν θέλουμε λοιπόν να μιλάμε για το πώς φτάσαμε στο μνημόνιο και πώς φτάσαμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα πρέπει να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν το έφερε η Ελλάδα και η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην Ευρώπη, έχει εγκατασταθεί στην Ευρώπη, όπως έχετε δει, και δεν υπήρχε ένα «κακό ΠΑΣΟΚ» που έφερε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις υπόλοιπες χώρες, ούτε το μνημόνιο, ούτε την κρίση.
Ε. ΠΑΠΑΚΑΛΟΥΣΗ: Μα, για την Ελλάδα μιλάμε, δεν μας ενδιαφέρει τι γίνεται στις υπόλοιπες χώρες.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δεν είμαστε σε μια γυάλα. Βρισκόμαστε σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση, συμμετέχουμε σε μια Ευρωζώνη, υπάρχει συνολικότερο πρόβλημα του ευρώ, υπάρχουν άλλες οικονομίες, πολύ πιο μεγάλες, πολύ πιο σημαντικές για την Ευρωζώνη, που αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα αυτή τη στιγμή και δεν έφταιγε το «κακό ΠΑΣΟΚ», γιατί αντιμετωπίζει πρόβλημα η Ιταλία, η Ισπανία ή η Πορτογαλία.
Ε. ΠΑΠΑΚΑΛΟΥΣΗ: Δεν σας χρέωσε κανείς κάτι τέτοιο.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Απλώς, ακριβώς λόγω της διαχείρισης των τελευταίων χρόνων και, αν θέλετε, των διαχρονικών λαθών σε σχέση με το παραγωγικό μοντέλο και την υπερκατανάλωση που κυριάρχησε τα προηγούμενα χρόνια στη χώρα, είμαστε εμείς «το κράτος της διαφθοράς», είμαστε οι πρώτοι στους οποίους εμφανίστηκε το πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, θα πρέπει ο πολιτικός κόσμος της χώρας - και αυτό κάνουμε - να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να διαπραγματευθούμε σκληρά για το επόμενο διάστημα.
Τώρα, ως προς το γιατί δεν τα κάναμε αυτά το προηγούμενο διάστημα, που μου είπατε πριν, γιατί είπατε ότι «θα είμαστε πολύ πιο χαρούμενοι, αν αυτό το φρένο το είχατε βάλει νωρίτερα», θα σας πω γιατί σήμερα μπορούμε να κερδίσουμε πράγματα, που δεν μπορούσαμε να κερδίσουμε χθες. Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι ότι όταν κάνεις μια διαπραγμάτευση, είναι φανερό ότι δεν μπορείς να κερδίσεις όλα τα ζητήματα τα οποία διεκδικείς. Όταν λοιπόν είχαμε ανοιχτό το ζήτημα της ανάγκης της μείωσης του χρέους κατά 105 δις, όταν είχαμε ανοιχτό το ζήτημα της νέας χρηματοδότησης, του νέου πακέτου των 130 δις, όταν είχαμε ανοιχτό το ζήτημα ότι θα έπρεπε να συμφωνήσουμε στη δανειακή σύμβαση να μας δοθούν τα 6,5 δις που χρωστάει το κράτος σε ιδιώτες, σε επιχειρηματίες που στενάζουν, σε μικρομεσαίους επιχειρηματίες που κινδυνεύουν να κλείσουν και αυτοί, γιατί δεν μπορεί το κράτος να τους δώσει τις οφειλές, όταν έπρεπε να διαπραγματευθούμε το 1 δις για την επιστροφή του ΦΠΑ, που δεν είχε το κράτος να αποδώσει, η θέση μας ήταν πολύ πιο δύσκολη για να επιτύχουμε όλα τα προηγούμενα.
                        Για να μην προσθέσω ότι αυτή η σκληρή διαπραγμάτευση έγινε μέσα σε ένα προεκλογικό τοπίο, ακριβώς επειδή η Νέα Δημοκρατία ζητούσε επειγόντως τις εκλογές και αυτό δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο και δυσχέραινε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας, γιατί ζητούσαν ακόμα σκληρότερες παρεμβάσεις και μέτρα, ώστε να εξασφαλιστούν οι εταίροι μας. Αυτό ήταν το πλαίσιο, λοιπόν, μέσα στο οποίο έγινε η διαπραγμάτευση το προηγούμενο διάστημα. Και προσθέτω στην αλλαγή των συνθηκών, την αλλαγή που έχει έρθει στους συσχετισμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά και από την εκλογή του Φρανσουά Ολάντ και το νέο θετικό κλίμα που έχει επιφέρει η εκλογή του.
Ε. ΠΑΠΑΚΑΛΟΥΣΗ: Διαπραγμάτευση μπορεί να γίνει τώρα; Υπάρχουν περιθώρια; Γιατί ο κ. Βενιζέλος είχε πει κάποτε ότι πέτυχε την καλύτερη δυνατή διαπραγμάτευση και δεν μπορεί να υπάρξει άλλη. Υπάρχει η δυνατότητα διαπραγμάτευσης ή κοροϊδεύουμε τον κόσμο;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δεν έχει πει ποτέ ο κ. Βενιζέλος ότι πέτυχε την καλύτερη δυνατή διαπραγμάτευση και ότι δεν μπορεί να υπάρξει άλλη.
Ε. ΠΑΠΑΚΑΛΟΥΣΗ: Μην το λέτε. Πριν αναλάβει την κυβέρνηση ο κ. Σαμαράς, αυτό υποστήριζε ο κ. Βενιζέλος.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Πέτυχε την καλύτερη δυνατή διαπραγμάτευση, κάτω από τις συνθήκες που σας περιέγραψα πριν. Η διαπραγμάτευση είναι διαρκής. Και η ίδια η σύμβαση, αν θέλετε, προβλέπει ότι αναθεωρείται κάθε 3 μήνες. Και η ίδια η σύμβαση που πέτυχε ο κ. Βενιζέλος και το ΠΑΣΟΚ, περιγράφει ακριβώς τη δυνατότητα να υπάρξει παράταση και επιμήκυνση του προγράμματος. Το κλειδί, λοιπόν, για όλη αυτή την υπόθεση είναι να υπάρξει η παράταση, να υπάρξουν τα δύο συν δύο χρόνια.
Ε. ΠΑΠΑΚΑΛΟΥΣΗ: Ξέρετε όμως πολύ καλά ότι παράταση στην αγωνία του κόσμου και στα όρια του κόσμου και στις αντοχές του κόσμου δεν μπορεί να δοθεί. Αντιλαμβάνεστε ότι η παρούσα Κυβέρνηση στην οποία συμμετέχετε, δείχνει να παίζει με τα όρια του κόσμου. Αντιλαμβάνεστε ότι προχωράτε σ’ ένα τεντωμένο σχοινί τώρα πια. Και η πίεση δεν θα σας ασκηθεί περισσότερο σε εσωκομματικό επίπεδο, με την έννοια αν θα περάσουν ή δεν θα περάσουν τα μέτρα, τα οποία αναμένεται να ψηφιστούν τώρα στη Βουλή, τα μέτρα θα περάσουν και το έχουμε συνειδητοποιήσει οι περισσότεροι, με λιγότερες ή περισσότερες απώλειες.
                        Η πίεση θα σας ασκηθεί σε κοινωνικό επίπεδο τώρα πια. Νομίζω ότι αυτό πρέπει να είναι το στοίχημα το δικό σας, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, πρέπει να αποδείξετε ότι δεν είστε απλά τα συμπληρώματα μιας Κυβέρνησης και ότι έχετε λόγο σημαντικό ύπαρξης και λόγο αντίστασης σ’ αυτά που ζούμε τώρα.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Κοιτάξτε, οι εκφράσεις, «παίζω με τον κόσμο, με τις αντοχές του και τα όριά του», είναι εκφράσεις που εμένα δεν μου ταιριάζουν και δεν με εκπροσωπούν.
Ε. ΠΑΠΑΚΑΛΟΥΣΗ: Αποτυπώνουν απόλυτα την κατάσταση, όμως, όσο και αν δεν σας αρέσει.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δεν έχω πολιτευθεί με αυτό τον τρόπο όλο αυτό το διάστημα, δεν έχω μάθει να μιλάω με τέτοιους όρους.
Ε. ΠΑΠΑΚΑΛΟΥΣΗ: Ο όρος τι έχει ακριβώς; Δεν κατάλαβα, τι σας ενόχλησε;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δεν έχω μάθει να παίζω με τα όρια της κοινωνίας. Είμαι άνθρωπος που ζω μέσα στα προβλήματα, που παλεύω για τα προβλήματα, που προσπαθώ να συνεισφέρω με την παρουσία μου στην πολιτική σκηνή του τόπου, που πραγματικά πιστεύω ότι έχουμε αγγίξει τα όρια της αντοχής της ελληνικής κοινωνίας, είναι κάτι που το έχω πει πάρα πολλές φορές, έχει εκφρασθεί – αν θέλετε - και σε παλαιότερα Υπουργικά Συμβούλια και είναι καταγεγραμμένο στις τοποθετήσεις και στα πρακτικά των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου.
                        Εγώ θεωρώ, και το λέγαμε και προεκλογικά, δεν είναι κάτι που λέμε τώρα, ότι η Κυβέρνηση, για να μπορέσει να σταθεί, θα πρέπει να έχει κοινωνική υποστήριξη. Για να έχει κοινωνική υποστήριξη, θα πρέπει να πεισθεί ο ελληνικός λαός ότι αυτά είναι τα τελευταία μέτρα που οδηγούν σ’ ένα ξέφωτο και, αν θέλετε, αυτές είναι και οι διαβεβαιώσεις και η προσπάθεια που κάνουμε. Οι διαβεβαιώσεις που ζητάμε και εμείς.
                        Γι’ αυτό, θέλουμε μια ολοκληρωμένη συμφωνία. Γι’ αυτό, πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένο πρόγραμμα εθνικής ανασυγκρότησης, το οποίο θα έχει και αναπτυξιακή λογική, θα εφαρμόσει και τις αλλαγές στο κράτος που πρέπει να γίνουν, αλλά και θα παρέχει προστασία στους πιο αδύναμους, για να μπορέσουμε πραγματικά να πείσουμε τον κόσμο ότι όλο αυτό το πράγμα, όλες αυτές οι θυσίες οδηγούν κάπου.
                        Αυτή είναι η προσπάθειά μας. Και παράλληλα, αυτές οι θυσίες θα πρέπει να έχουν ένα κριτήριο: να είναι κοινωνικά δίκαιες. Εμείς δεν μιλήσαμε ούτε για ισοδύναμα μέτρα, ούτε για τίποτε άλλο. Αυτό που θέλουμε είναι να υπάρχει κριτήριο δικαιοσύνης. Και αυτή είναι η προσπάθεια που κάνουμε και αυτό έχει ζητήσει και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από τα στελέχη του, που επεξεργάζονται αυτή τη στιγμή το σχέδιο και μιλούν με τα στελέχη της Κυβέρνησης, για να δούμε πώς θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε, κατ' αρχήν και πριν απ’ όλα, τα άτομα με αναπηρία. Εγώ το βάζω πρώτο αυτό το ζήτημα.
                        Προστατεύσαμε τη βαριά αναπηρία όλη την προηγούμενη περίοδο, τους εξαιρέσαμε από τα μέτρα και τις περικοπές και πρέπει αυτό να προστατευθεί και να συνεχιστεί. Θα πρέπει, επίσης, να προστατεύουμε τους συνταξιούχους. Δεν μπορεί οι περικοπές να είναι τεράστιες και οριζόντιες και να τους οδηγήσουμε σε εξόντωση. Και πρέπει να δούμε και τα θέματα των δώρων, που ούτε εκεί πρέπει να είναι τα πράγματα ισοπεδωτικά και οριζόντια.
Ε. ΠΑΠΑΚΑΛΟΥΣΗ: Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Να είστε καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου