Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Ποιες είναι οι πιο ανταγωνιστικές οικονομίες του κόσμου;

Η Ελλάδα έχασε τα τελευταία πέντε χρόνια περίπου 30 θέσεις και τη βλέπουμε πλέον στην 96η θέση επί συνόλου 144 χωρών, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα.

Έξι ευρωπαϊκές χώρες συγκαταλέγονται στον κατάλογο των δέκα πιο ανταγωνιστικών κρατών του κόσμου, σύμφωνα με τη νεότερη έκθεση του Φόρουμ.


Στην κορυφή της σχετικής λίστας, που δημοσιεύτηκε σήμερα στην «Deutsche Welle», βρίσκονται η Ελβετία, η Σιγκαπούρη και η Φινλανδία. Είναι αξιοσημείωτο ότι, παρά την κρίση χρέους, στις πρώτες δέκα θέσεις συνεχίζουν να πρωταγωνιστούν χώρες της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης: στη 4η θέση η Σουηδία, στην 5η η Ολλανδία, στην 6η παραμένει η Γερμανία ,ενώ η Μεγάλη Βρετανία βρέθηκε από τη 10η θέση πέρυσι στην 8η.


Θα αλλάξει, άραγε, κάτι σε αυτήν την εικόνα, εάν συνεχιστεί ή και επιδεινωθεί η κρίση χρέους στην Ευρώπη; Η Μαργκαρέτε Ντρτσένιεκ, μια εκ των συντακτών της έκθεσης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, απαντά: «Στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης διαπιστώνουμε ορισμένα ισχυρά ''χαρτιά'', τα οποία διαμόρφωσαν αυτές οι χώρες σε βάθος χρόνου, όπως σε επίπεδο θεσμών, στο πεδίο των υποδομών αλλά και της καινοτομίας. Αναμένουμε ότι και τα επόμενα χρόνια τα δυνατά τους αυτά σημεία θα παραμείνουν στο επίκεντρο. Διαπιστώσαμε, επίσης, ότι οι χώρες αυτές στάθηκαν καλά στην κρίση και αναμένουμε να συνεχιστεί αυτό και στο μέλλον».


Την ώρα που Σουηδία και Φινλανδία εναλλάχθηκαν στην 3η και 4η θέση, σημαντική θεωρείται η υποχώρηση της Δανίας από την 8η στη 12η και της Γαλλίας από τη 18η στην 21η. Αντίθετα, η Αυστρία «σκαρφάλωσε» από τη 19η στη 16η. Αντίθετα, κατακόρυφη είναι η πτώση στις χώρες της Νότιας Ευρώπης: «Συγκεκριμένα, η Ελλάδα, για παράδειγμα, έχασε τα τελευταία πέντε με έξι χρόνια περίπου 30 θέσεις και τη βλέπουμε πλέον στην 96η θέση επί συνόλου 144 χωρών, την ώρα που η Γερμανία βρίσκεται στην 6η. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν τεράστιες διαφορές ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε., ειδικά μάλιστα εντός της Ευρωζώνης. Αυτές οι διαφορές στην ανταγωνιστικότητα ασκούν, φυσικά, πιέσεις στη σταθερότητα της Ε.Ε.».


Στο μεταξύ, η Ιταλία βελτιώθηκε κατά μία θέση στην 42η, η Ισπανία παρέμεινε στην 36η, ενώ η Πορτογαλία υποχώρησε κατά 4 θέσεις στην 49η. Και οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποχωρούν, μάλιστα για τέταρτη συνεχή φορά, και βρίσκονται πλέον στην 7η θέση.


Αξιοσημείωτο είναι, δε, το γεγονός ότι έχει ανακοπεί στο μεταξύ η τάση ανόδου που εμφάνιζαν όλα τα προηγούμενα χρόνια στο πεδίο της ανταγωνιστικότητας οι αναδυόμενες οικονομίες: η Κίνα υποχώρησε κατά τρεις θέσεις και βρίσκεται στην 29η, το ίδιο και η Ινδία, που κατατάσσεται στην 59η θέση, ενώ μία θέση απώλεσε η Ρωσία, την οποία συναντούμε στην 67η θέση. Αντίθετα, σημαντική βελτίωση καταγράφεται για τη Βραζιλία, που «σκαρφάλωσε» στην 48η από την 53η θέση.

zougla 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου