Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Κύπρος: Αντιδράσεις των κομμάτων στα μέτρα λιτότητας



Τις αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων προκάλεσε η δημοσίευση -στην ιστοσελίδα In-busιness News και σε μερίδα του σημερινού Τύπου- του προσχεδίου με τα μέτρα, που φέρεται να εισηγήθηκε από τον περασμένο Ιούλιο η τρόικα προς την κυπριακή κυβέρνηση. Σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, η τρόικα σε εικοσασέλιδο προσχέδιο προτείνει σκληρά μέτρα για τους εργαζόμενους στο δημόσιο.


Το προσχέδιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: 

-Επέκταση του «παγώματος» των μισθών στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και της προσωρινής εισφοράς επί των μικτών αποδοχών μέχρι το τέλος του 2015. 

-Κατάργηση του 13ου μισθού για τους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των κυβερνητικών αξιωματούχων και μείωση της 13ης σύνταξης κατά 50% για συντάξεις 1000- 1500 ευρώ και κατά 75% για συντάξεις πάνω από 1500 ευρώ. 

-«Πάγωμα» μισθών και καταβολή προσωρινής εισφοράς εκ μέρους όλων των κρατικών αξιωματούχων, περιλαμβανομένων και των βουλευτών. 

-Φορολόγηση των συντάξιμων και των αφορολόγητων επιδομάτων των κρατικών αξιωματούχων και καταβολή εισφοράς ύψους 6,8% επί των συντάξιμων εισοδημάτων τους. 

Η τρόικα ζητεί επίσης περαιτέρω μείωση του κρατικού μισθολογίου, κατά τρόπο, ώστε η σωρευτική μείωση των δαπανών για μισθούς και ημερομίσθια για το 2012 και 2013 να ανέρχεται στο 15%.

«Οι δύσκολες ώρες για την οικονομία απαιτούν σύνεση και σωφροσύνη από όλους» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού, Χάρης Γεωργιάδης και σημείωσε ότι «η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει αμέσως επίσημα και θεσμικά τα κόμματα για το σύνολο των προτάσεων της τρόικα, αν επιθυμεί ειλικρινά την εποικοδομητική συνεργασία και τη συλλογική αντιμετώπιση των προκλήσεων».

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «η υπεύθυνη και σοβαρή διαπραγμάτευση για τα μέτρα που θα καθορίσουν το μέλλον του τόπου και το επίπεδο ζωής των πολιτών δεν γίνεται δημόσια, ούτε με διαρροές και αντεγκλήσεις» και πρόσθεσε πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να συγκαλέσει αμέσως σύσκεψη των αρχηγών, ώστε να καταλήξουν σε κοινό σχέδιο δράσης».

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Νίκος Νικολαΐδης, δήλωσε ότι οι πολιτικές δυνάμεις βρίσκονται στο σκοτάδι για τα μέτρα που προτείνει η τρόικα, αλλά και για τις θέσεις της κυβέρνησης.

Ο κ. Νικολαΐδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «επέλεξε τη συσκότιση» και την κάλεσε έστω και τώρα να προχωρήσει σε ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων, ώστε να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ευρύτερη συνδρομή τους στην αντιμετώπιση της κατάστασης.

Επισήμανε, ακόμα, ότι αν τα μέτρα που είδαν το φως της δημοσιότητας, ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και κινούνται προς τη λιτότητα και την πειθαρχία δεν μπορούν να γίνουν αποδεχτά από την ΕΔΕΚ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαϊκού Κόμματος Μιχάλης Γιωργάλλας δήλωσε ότι το κόμμα του απορρίπτει τα μέτρα δραστικής λιτότητας, που ενέχουν τον κίνδυνο να βυθιστεί η οικονομία σε πολυετή ύφεση και κάλεσε τον Πρόεδρο Χριστόφια να αξιοποιήσει την πρόθεση όλων των κομμάτων να βοηθήσουν για να επιτευχθούν εφαρμόσιμα μέτρα, που να είναι κοινωνικά δίκαια και αποτελεσματικά και ταυτόχρονα θα ενθαρρύνουν την ανάπτυξη και θα αποτρέπουν τη σκληρή λιτότητα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου