Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Στα χέρια των διαδηλωτών η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Υεμένη


Στα χέρια των διαδηλωτών η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Υεμένη
Περισσότεροι από 4.000 διαδηλωτές εισέβαλαν πριν από λίγη ώρα στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Σαναά της Υεμένης. Το εξοργισμένο πλήθος διαμαρτυρόταν για την επίμαχη ταινία του Αμερικανο-εβραίου επιχειρηματία για το Iσλάμ.

Υπάρχουν και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για θύματα εκατέρωθεν, ωστόσο «επίσημα χείλη» της πρεσβείας διαψεύδουν κάτι τέτοιο. Αυτήν τη στιγμή, σε άκρως πολεμικό σκηνικό ένας κλεφτοπόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη γύρω από την πρεσβεία με αντικείμενο τον έλεγχο του χώρου και του κτηρίου από τις αντιμαχόμενες πλευρές.
Νωρίτερα, οι διαδηλωτές έσπασαν παράθυρα στα γραφεία της Ασφάλειας έξω από την πρεσβεία, πριν μπουν στον περίβολο του καλά οχυρωμένου κτηριακού συγκροτήματος στην Ανατολική Σαναά και βάλουν φωτιά σε διπλωματικά οχήματα που ήταν σταθμευμένα εκεί.

Αστυνομικοί και φρουροί της πρεσβείας πυροβόλησαν στον αέρα και χρησιμοποίησαν αντλίες νερού, για να επιχειρήσουν να διαλύσουν τους διαδηλωτές. Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, υπάρχουν τραυματίες και στις δύο πλευρές.

Το Γαλλικό Πρακτορείο, από τη μεριά του, μετέδωσε πως οι δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν τελικά να απωθήσουν τους ως επί το πλείστον νεαρούς διαδηλωτές από τον χώρο της πρεσβείας, όμως η γραμμή άμυνας φαίνεται πως έσπασε πριν από λίγη ώρα.

Θυμίζουμε ότι η ταινία του 56χρονου Αμερικανο-ισραηλινού Σαμ Μπάσιλ με τίτλο «Η αθωότητα των μουσουλμάνων» ήταν η αφορμή (ή η αιτία, ανάλογα με το πώς το βλέπει κανείς) για τη δολοφονία του Αμερικανού πρέσβη στη Λιβύη. Μια ταινία, αποσπάσματα της οποίας έχουν ήδη «ανέβει» στο Διαδίκτυο, που εμφανίζει τον προφήτη Μωάμεθ σαν έναν τρελό, ερωτύλο, ψευτοθρησκευόμενο. Κόστισε 5 εκατομμύρια δολάρια και εν μέρει χρηματοδοτήθηκε από περίπου 100 Εβραίους δωρητές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Νατζάφ - από τις ιερές πόλεις του σιισμού - φιλοξενεί το μαυσωλείο του Άλι, κεντρικής φυσιογνωμίας αυτής της θρησκευτικής κοινότητας. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο Μοκτάντα Σαντρ, ο οποίος κάλεσε τον λαό να διαδηλώσει, ζήτησε από την κυβέρνηση να καλέσει τον πρέσβη των ΗΠΑ στο Ιράκ, για να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την ταινία «Innocence of Muslims» («Η αθωότητα των μουσουλμάνων»), από την οποία ξεκίνησε η αντιπαράθεση.

Ο Σαντρ θέλει επίσης η Βαγδάτη να απαγορεύσει την πρόσβαση όλων των Αμερικανών πολιτών στο ιρακινό έδαφος. Καλεί το Κοινοβούλιο να ψηφίσει έναν νόμο που να απαγορεύει στο Ιράκ να διατηρεί σχέσεις με τις χώρες στις οποίες «ο προφήτης και το ισλάμ εξυβρίζονται» και ζητεί «από τους χριστιανούς όλου του κόσμου να απορρίψουν πράξεις όπως αυτή η ταινία».



zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου