Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Πρωτοβουλίες για νέο κόμμα εξαγγέλλει ο Α. Λοβέρδος


Πρωτοβουλίες για νέο πολιτικό κόμμα ή απολύτως αναμορφωμένους σχηματισμούς προανήγγειλε για αμέσως μετά την ψήφιση των μέτρων ο Ανδρέας Λοβέρδος, παρουσιάζοντας στο Άργος το βιβλίο του «Θέσεις για τη νέα ελληνική ανόρθωση». 



Η ψήφιση των μέτρων άλλωστε θα αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων για την πλήρη αλλαγή του πολιτικού χάρτη της μεταπολίτευσης στη χώρα, με επίκεντρο το ΠΑΣΟΚ που αποτελεί σήμερα τον αδύναμο κρίκο του πολιτικού συστήματος. 

«Είτε πρόκειται για την άσκηση πολιτικής, είτε πρόκειται για τις επιλογές προσώπων η θλιβερή όψη της μεταπολίτευσης είναι πανταχού παρούσα. Πρέπει να γυρίσουμε σελίδα, εδώ και τώρα. Σήμερα η Ελλάδα χρειάζεται ρήξη σε κάθε γωνιά του πολιτικού του συστήματος» τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος, για να συμπληρώσει: «δηλώνω σήμερα, για ακόμη μία φορά, τη σταθερή μου επιλογή να αναλάβω πρωτοβουλίες, αλλά και να συμμετάσχω σε πρωτοβουλίες ανασυγκρότησης του σοσιαλδημοκρατικού χώρου, με τη συμμαχική λογική που επιβάλλει η κρίση».

«Η ρήξη στο πολιτικό σύστημα, η συγκρότηση ενός νέου πολιτικού συστήματος, με νέα κόμματα ή απολύτως αναμορφωμένους σχηματισμούς και απολύτως νέα νοοτροπία αποτελούν τα προαπαιτούμενα για την αποφυγή της κατάρρευσης, για την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας» επεσήμανε ο πρώην υπουργός, εμφανιζόμενος ωστόσο ανοιχτός και σε άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για κοινές πρωτοβουλίες: «έχω δείξει ότι έχω αίσθηση της κρισιμότητας κάθε συγκυρίας και ότι δεν πάσχω από κάποια μωροφιλοδοξία να κινούμαι σε τόσο διαφορετικούς ρυθμούς από την πραγματικότητα της χώρας μας. Πολιτική πρόταση καταθέτω. Όλα τα υπόλοιπα θα τα δούμε στην ώρα τους». 

Οι εξελίξεις στο χώρο της κεντροαριστεράς, όπως απέδειξε και η χθεσινή συνέντευξη του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αναμένονται ραγδαίες, με χρονικό ορίζοντα την ψήφιση των μέτρων. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι σαφές ότι δεν πρόκειται να καταθέσει εύκολα τα όπλα και ήδη, αν όχι σήμερα, μετά την επιστροφή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου μεταβαίνει μεθαύριο Πέμπτη, αναμένεται να δώσει συνολική απάντηση, πιθανότατα στη συνεδρίαση της ΚΟ την επόμενη εβδομάδα. Το ίδιο σαφές όμως είναι ότι έχει χάσει τον έλεγχο του κόμματος, ιδίως μετά τις εξελίξεις με τη λίστα Λαγκλάρντ, με αποτέλεσμα να αμφισβητείται τόσο από τα δεξιά όσο και από τα αριστερά εντός του κόμματός του. 

Τα σενάρια για διεργασίες στο χώρο της αριστεράς, με τον Αντώνη Σαμαρά να σχεδιάζει ίδρυση νέου κόμματος, με στόχο τη συγκρότηση ενός «αστικού πόλου» που θα προλάβει την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, αλλά και θα ανακόψει την άνοδο της Χρυσής Αυγής, δημιουργούν επιπλέον τριγμούς στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. 

Ταυτόχρονα η Ιπποκράτους έχει να αντιμετωπίσει και την πίεση της Δημοκρατικής Αριστεράς του Φώτη Κουβέλη που επικαλύπτει μεγάλο χώρο του ΠΑΣΟΚ και που δεν βαρύνεται από κυβερνητικές αμαρτίες, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ότι «σέρνει» τον Ευάγγελο Βενιζέλο στη δική της στρατηγική, με τελευταίο παράδειγμα τα εργασιακά. 

Ο Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας χθες βράδυ στην εκπομπή «Ανατροπή» του Mega διαφώνησε με το συνέδριο που εξήγγειλε ο Ευ. Βενιζέλος λέγοντας χαρακτηριστικά: «δεν θεωρώ ότι θα βοηθήσει το ΠΑΣΟΚ ένα μονοκομματικό συνέδριο».


real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου