Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Ανοιχτά μέτωπα για τα εργασιακά στο τραπέζι των τριών αρχηγών Καθυστερεί η συμφωνία και παρατείνεται η αγωνία για τη δόση και τα μέτρα


Σε ένα έκτακτο Eurogroup στο τέλος Οκτωβρίου, ή στο τακτικό Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών στις 12 Νοεμβρίου, προσανατολίζεται, τώρα, η κυβέρνηση, προκειμένου να λάβει την έγκριση για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, καθώς παρατείνεται η διαπραγμάτευση με την τρόικα και η αγωνία για τα επώδυνα μέτρα. Τα μέτρα-σοκ στα εργασιακά θα αποτελέσουν και το κύριο θέμα της συνάντησης σήμερα των τριών πολιτικών αρχηγών. 

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμά ότι η τρόικα θα ενημερώσει, μέσω των προϊσταμένων της, Κριστίν Λαγκάρντ (ΔΝΤ), Μάριο Ντράγκι (ΕΚΤ) και Όλι Ρεν (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) τη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου, για την πορεία των διαπραγματεύσεων. 

Με την κυβέρνηση, να επιδιώκει μια θετική αναφορά στα συμπεράσματα της Συνόδου για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία. 
 
«Δεν πρόκειται να εκταμιευθεί η δόση, εάν δεν κλείσουν όλα τα διαρθρωτικά και τα προαπαιτούμενα», δήλωσε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν ακόμη πολλά μικρά πράγματα, που πρέπει να τα κλείσουμε, με χρονοδιάγραμμα να πάρουμε τη δόση στα μέσα Νοεμβρίου». 

Σημειώνεται ότι, οι επικεφαλής της τρόικας, που σήμερα στις 10 το πρωί συναντώνται με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, θα αρχίσουν από την προσεχή Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου, έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση. 

Χθες, στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποιήθηκε πολύωρη σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με υπηρεσιακούς παράγοντες κατά τη διάρκεια της οποίας αναζητήθηκαν εναλλακτικές λύσεις απέναντι στις απαιτήσεις της τρόικας. 
 
Τα σημεία τριβής με την τρόικα επικεντρώνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στην οριζόντια μείωση του ύψους των αποζημιώσεων, χωρίς να υπολογίζεται ο χρόνος προϋπηρεσίας και την κατάργηση των ωριμάνσεων, δηλαδή των αυξήσεων που προβλέπονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση ανά τριετία στο βασικό μισθό. 

Η τρόικα, ζητά πλαφόν (12 μισθών) για την αποζημίωση απόλυσης με 3μηνη προειδοποίηση και η ελληνική πλευρά αντιπροτείνει, η μείωση της αποζημίωσης λόγω απόλυσης να μην είναι οριζόντια, αλλά ανάλογη με την προϋπηρεσία του 
εργαζόμενου. 

Παράλληλα, προσπαθεί να αποτρέψει την απαίτηση της τρόικας για κατάργηση των τριετιών και επιδομάτων όπως το επίδομα γάμου σταδιακά από έως το 2015, αντιπροτείνοντας την αντικατάσταση των τριετιών με επίδομα προϋπηρεσίας ή τη μείωση του ποσοστού υπολογισμού των τριετιών. 

Αντίθετα, η ελληνική πλευρά είναι κατ' αρχήν θετική στο ζήτημα της εβδομαδιαίας εξαήμερης εργασίας, που θέτουν, επίσης, οι εκπρόσωποι των δανειστών, υπό την προϋπόθεση όμως, ότι διατηρείται το 40ωρο της εβδομαδιαίας εργασίας και η 
δυνατότητα επιλογής ή απόρριψης του νέου συστήματος στο πλαίσιο συλλογικών κλαδικών διαπραγματεύσεων. 

Τέλος. ο υπουργός Εργασίας έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο νέας μείωσης του βασικού μισθού στον ιδιωτικό τομέα, τουλάχιστον έως ότου αποτιμηθούν οι αλλαγές που έγιναν με τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις


Στο μεταξύ, στο Μέγαρο Μαξίμου μεταβαίνουν σήμερα στις 5 το απόγευμα οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ,  Βαγγέλης Βενιζέλος και  Φώτης Κουβέλης προκειμένου να συναντηθούν εκ νέου με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και να λάβουν αποφάσεις για το περίγραμμα του νέου πακέτου μέτρων, δίνοντας έμφαση στα εργασιακά ζητήματα που θέτει η τρόικα. 

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είχε χθες νέα συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας, χωρίς να αλλάξει άρδην η κατάσταση, με όλα τα μέτωπα να παραμένουν ανοιχτά αλλά τις διαφορές να μειώνονται. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζήτηση γίνεται επί συγκεκριμένου σχεδίου, στο οποίο οι δύο πλευρές κάνουν τις παρατηρήσεις τους.

Πριν από τη συνάντηση Στουρνάρα - τρόικας είχε προηγηθεί συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, οποίος παρουσίασε εξοικονομήσεις στον τομέα της Υγείας που αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ.

Ακολούθησε συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Διοικητικής ΜεταρρύθμισηςΑντώνη Μανιτάκη. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα επιμένει να γνωρίζει επακριβώς τον αριθμό των υπαλλήλων του Δημοσίου που θα αποχωρήσουν μέσα στο 2012, την υπηρεσία από την οποία θα αποχωρήσουν, καθώς και το δημοσιονομικό όφελος ανά υπάλληλο.

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου