Το ίδρυμα Heinrich Böll που πρόσκειται στους Πράσινους διοργάνωσε την προηγούμενη εβδομάδα συζήτηση με τον τίτλο «Τι θα γίνει με την Ελλάδα;». Καλά λόγια είχε να πει ο Γενς Μπάστιαν από την Task Force, μεταδίδει η Deutsche Welle.
Μπορεί σίγουρα να κρύβονται πολιτικοί υπολογισμοί από πίσω, αλλά δεν θα μιλούσε θετικά αν δεν είχε κάπου να βασιστεί. Αυτό διαπιστώνει και ο Γενς Μπάστιαν από την Task Force, ο οποίος μίλησε την προηγούμενη εβδομάδα στην εκδήλωση που διοργάνωσε το ίδρυμα Heinrich Böll, στο Βερολίνο. Ο Γενς Μπάστιαν είναι μέλος της λεγόμενης ομάδας κρούσης της Κομισιόν στην Ελλάδα.
Διαπιστώνει πως η Ελλάδα έχει τη θέληση να αλλάξει και αυτό φαίνεται κυρίως από τον προϋπολογισμό. Παρ' όλες τις δυσκολίες μέσα από τις μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια:
«Για πρώτη φορά υπάρχει διαφάνεια και μια ροή πληροφοριών, όπου οι υπηρεσίες από μόνες τους καταφέρνουν να υπάρχει διαφάνεια. Ποια είναι η δυναμική των εξόδων στον προϋπολογισμό; Ποιος ξοδεύει; Είναι σωστό; Όταν γίνονται δημόσιες αναθέσεις, έχουν τηρηθεί οι νόμοι;».
Στο τμήμα ‘αδιαφάνεια’ ανήκει και το Εθνικό Κτηματολόγιο, με αποτέλεσμα το κράτος να μην ξέρει τι του ανήκει και τι όχι. Ο Γενς Μπάστιαν δεν παρέλειψε να εξηγήσει στην εκδήλωση για την Ελλάδα στο Βερολίνο και τις δυσκολίες που υπάρχουν σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, μια και πολλές από τις εταιρείες που θα ιδιωτικοποιηθούν επιδοτούνταν από το ελληνικό κράτος, πρακτική που αντιβαίνει την ευρωπαϊκή νομοθεσία, και τώρα η κατάσταση θα πρέπει να ξεκαθαριστεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Task Force βοηθάει προς αυτήν την κατεύθυνση.
Κάτι αλλάζει και στην τρόικα
Όσο για το μέγα θέμα της φοροδιαφυγής και των προβληματικών μηχανισμών είσπραξης φόρων, ο Γερμανός ομιλητής δήλωσε πως η Ελλάδα είναι πολύ κοντά στο να κλείσει μια συμφωνία με την Ελβετία:
«Είμαστε λίγο πριν από την υπογραφή της συμφωνίας. Εκεί κάτι σίγουρα κινείται. Διαπιστώνουμε πως υπάρχουν κινήσεις κεφαλαίων από Έλληνες που παίρνουν τα κεφάλαιά τους από την Ελβετία, διότι καταλαβαίνουν ότι κάτι θα πρέπει να κάνουν μια και έρχεται ο νόμος».
Αλλά και στον τομέα των διαρθρωτικών ταμείων της Ε.Ε. κάτι κινείται. Από τα 20 δισ. ευρώ που δικαιούται η Ελλάδα το διάστημα 2007-2013 έχουν απορροφηθεί ήδη τα 8 δισ. Τα υπόλοιπα 12 προβλέπονται για διάφορα προγράμματα, που θα διασαφηνιστούν και με τη βοήθεια της Task Force.
Τέλος, ο Γενς Μπάστιαν επισημαίνει πως δεν αλλάζει μόνο η Ελλάδα αλλά και η τρόικα: «Η τρόικα αλλάζει και αυτή. Μαθαίνουν. Πολλά δεν τα καταλαβαίνουν ακόμα. Πάντα προειδοποιώ να μη βλέπουμε την τρόικα σαν κάτι ομοιογενές. Τις προηγούμενες εβδομάδες έγινε σαφές πως εντός αυτής υπάρχουν τεράστιες αντιπαραθέσεις και διαφορετικές προτεραιότητες».
euro2day
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου