Σε νέο θρίλερ εξελίσσεται η διαπραγμάτευση για τις εργασιακές αλλαγές με την τρόικα. Οι συζητήσεις του υπουργού Εργασίας με τους πιστωτές, που ξεκίνησαν λίγο μετά τις 10.00 το πρωί, διεκόπησαν γύρω στις 12.30 καθώς ο κ. Τόμσεν, που εμφανίζεται άκαμπτος, ζήτησε να έχει προηγουμένως επικοινωνία με την προϊσταμένη του, γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, προκειμένου να επανακαθορίσει τη στάση του.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, η εμπλοκή παρουσιάστηκε εξαιτίας των διαμετρικά αντίθετων απόψεων που διατυπώνονται κυρίως στο θέμα των μισθολογικών ωριμάνσεων ανά τριετία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά εμμένει στη διατήρηση των τριετιών. Η πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που εκπροσωπεί ο κ. Πολ Τόμσεν, είναι κάθετα αντίθετη προς τις θέσεις του υπουργείου Εργασίας, ενώ διαλλακτικότερη στάση κρατούν οι κύριοι Ματίας Μορς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο Κλάουζ Μαζούχ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Οπως αναφέρει το Εθνος (ρεπορτάζ: Κατερίνα Κοκκαλιάρη) τα τρία «καυτά» μέτωπα που έχουν ανοίξει είναι τα εξής:
1. Οι καταβαλλόμενες αποζημιώσεις. Οι δανειστές ζητούν μείωση κατά 50% στις αποζημιώσεις, ώστε να μην ξεπερνούν τους 12 μισθούς (σήμερα φτάνουν τους 24). Μάλιστα έχουν ζητήσει να μειωθεί από τους έξι στους τρεις μήνες ο χρόνος προειδοποίησης για την καταβολή μισής αποζημίωσης.
Το υπουργείο θέλει οι αλλαγές να αφορούν τις νέες προσλήψεις (π.χ. όσους αλλάζουν εργοδότη) και να υπάρξει «ρήτρα ασφαλείας» για να περιοριστούν οι απώλειες σε όσους έχουν πολλά έτη στον ίδιο εργοδότη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που αναμένεται να τεθεί σήμερα στο τραπέζι προβλέπει:
Να διατηρηθούν οι αποζημιώσεις χωρίς προειδοποίηση για όσους έχουν μέχρι 16 έτη (οπότε και δίνονται από 2 έως 12 μισθοί).
Για όσους έχουν 17 έως 28 έτη, και οι οποίοι δικαιούνται από 13 έως 24 μισθούς, θα προταθεί από το υπουργείο -όπως αναφέρθηκε- «ρήτρα ασφαλείας» (όπως συμβαίνει στο Ασφαλιστικό με τα ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα). Η βασική εναλλακτική πρόταση προβλέπει το «πάγωμα» των αποζημιώσεων στα σημερινά επίπεδα για όσους παραμένουν στον ίδιο εργοδότη για περισσότερα από 16 έτη (π.χ. κάποιος που έχει 18 έτη να «κλειδώσει» τους 14 μισθούς αποζημίωση, αλλά να μην πάρει περισσότερους).
Από την πλευρά των δανειστών έχει ζητηθεί η αποζημίωση να μην ξεπερνά τους 12 μισθούς και για όσους σήμερα δικαιούνται περισσότερα χρήματα να δίνεται ένα επιπλέον ποσό. Το ποσό αυτό θα είναι 3.516 ευρώ (δηλαδή έξι φορές ο κατώτατος μισθός), ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί ποιοι θα το παίρνουν. Το πιθανότερο σενάριο είναι να υπάρξουν κλίμακες, όπου θα καθορίζεται το επιπλέον ποσό που θα δίνεται.
Ο χρόνος προειδοποίησης για την καταβολή μισής αποζημίωσης θα περιοριστεί στους τρεις από τους έξι μήνες. Ουσιαστικά θα αλλάξει η κλίμακα που ισχύει σήμερα, με τον χρόνο προειδοποίησης να ξεκινά από τον έναν και να φτάνει τους τρεις μήνες ανάλογα με τα έτη εργασίας.
2. Οι αυξήσεις που δίνονται στον κατώτατο μισθό. Η τρόικα ζήτησε κατάργηση των τριετιών και των άλλων προσαυξήσεων, με αποτέλεσμα ο κατώτατος μισθός να παραμένει σταθερός στα 586 ευρώ. Συγκεκριμένα έχει ζητηθεί οι συντελεστές ωρίμανσης και τα επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό να καταργηθούν σταδιακά μέχρι τον Απρίλιο του 2015.
Το υπουργείο έχει εκφράσει τη διαφωνία με αυτήν τη ρύθμιση και σε περίπτωση που οι δανειστές επιμείνουν, το θέμα φαίνεται πως θα πάει στους πολιτικούς αρχηγούς.
Στο τραπέζι έχουν πέσει εναλλακτικά σενάρια, όπως είναι το «πάγωμα» των τριετιών στα σημερινά τους επίπεδα (δηλαδή να μη δίνονται προσαυξήσεις από εδώ και πέρα). Επίσης έχει εξεταστεί να δίνεται ως αύξηση για τις τριετίες ένα συγκεκριμένο ποσό και όχι ποσοστό, το οποίο θα καθορίζεται σε διαπραγμάτευση των κοινωνικών εταίρων. Σε άμεσο κίνδυνο είναι το επίδομα γάμου, το οποίο δεν έχει διασωθεί μετά το τέλος της μετενέργειας στις κλαδικές συμβάσεις (εκτός αν υπάρχει πρόβλεψη στις επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις). Επομένως είναι εξαιρετικά δύσκολο να διατηρηθεί στον κατώτατο μισθό.
3. Ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας. Η τρόικα έχει ζητήσει 6ήμερη εργασία και αποσύνδεση του ωραρίου εργασίας από τη λειτουργία των καταστημάτων. Το βασικό σενάριο που συζητείται είναι το θέμα να ρυθμίζεται ανά κλάδο, με την ελληνική πλευρά να προτείνει αυτό να γίνεται με σύμβαση εργασίας (προτείνοντας να είναι επιχειρησιακή και όχι ατομική η σύμβαση). Επίσης συζητείται η διευθέτηση του χρόνου εργασίας το λεγόμενο ελαστικό οκτάωρο? να γίνεται σε εβδομαδιαία και όχι σε εξάμηνη βάση.
ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου