Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Ποια χώρα έχει την πρωτιά σε θανάτους ανδρών από καρδιακά επεισόδια;

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα καρδιάς που γιορτάστηκε το τελευταίο Σάββατο του Σεπτέμβρη, η Ευρωπαϊκή Εταιρία Καρδιολογίας, έδωσε στη δημοσιότητα ορισμένα.
ενδιαφέροντα στοιχεία.
Για παράδειγμα γνωστοποίησε σε ποια χώρα της Ευρώπης το 60% των ανδρών που πεθαίνει, πεθαίνει από την καρδιά του. 
Δείτε τα στοιχεία που δημοσιεύει το
iatropedia.gr:
- Οι καρδιαγγειακές νόσοι πλήττουν κυρίως τις γυναίκες, αποτελώντας την κυριότερη αιτία θανάτου τους και στις 27 χώρες της ΕΕ.
- Στους άνδρες είναι επίσης η κυριότερη αιτία θανάτου στις περισσότερες χώρες με ορισμένες εξαιρέσεις (Γαλλία, Ολλανδία, Ισπανία, Σλοβενία).
- Τα εγκεφαλικά είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου στην Ευρώπη, και ευθύνονται για σχεδόν 1,1 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Το 15% των γυναικών και το 10% των ανδρών πεθαίνουν από εγκεφαλικό επεισόδιο.
- Παρατηρούνται μεγάλες διαφορές στην καρδιαγγειακή θνησιμότητα από χώρα σε χώρα. Για παράδειγμα, στους άνδρες οι καρδιαγγειακοί θάνατοι κυμαίνονται από το 60% του συνόλου στη Βουλγαρία έως το 25% στη Γαλλία και στις γυναίκες από το 70% του συνόλου στη Βουλγαρία έως το 30% στη Γαλλία και την Ολλανδία.
- Το πελώριο οικονομικό βάρος των καρδιαγγειακών νόσων στην Ευρώπη εκτιμάται σε 196 δισ. ευρώ το χρόνο, εκ των οποίων το 54% περίπου αφορά το άμεσο ιατρικό κόστος, το 24% τις απώλειες παραγωγικότητας και το υπόλοιπο 22% το κόστος της άτυπης/ανεπίσημης φροντίδας των καρδιαγγειακών ασθενών.
- Το μέσο κόστος ανά άτομο για τα εθνικά συστήματα υγείας της ΕΕ υπολογίζεται σε περίπου 212 ευρώ ετησίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου