Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Αμηχανία στο ΠΑΣΟΚ για τα μέτρα


Ανησυχία επικρατεί στην Ιπποκράτους μετά τη θύελλα που ξέσπασε για τους χειρισμούς της λίστας Λαγκάρντ, με την ηγεσία του κόμματος να σταθμίζει όλα τα δεδομένα και τη στάση της αναφορικά με το νέο πακέτο μέτρων.Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μπορεί να απορρόφησε τους περισσότερους κραδασμούς, παράλληλα όμως γέννησε προσδοκίες σε αρκετά μεγάλο κομμάτι των βουλευτών ότι το ΠΑΣΟΚ θα ασκήσει τέτοιες πιέσεις ώστε όταν θα φθάσουν τα μέτρα στη Βουλή για ψήφιση να έχουν ικανοποιηθεί οι περισσότερες αξιώσεις της Ιπποκράτους.


Παράλληλα όμως άνοιξε ένα νέο μέτωπο στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, καθώς ως γνωστόν υπάρχουν βουλευτές που πιστεύουν ότι τα μέτρα πρέπει να ψηφιστούν πάση θυσία και χωρίς να τίθενται προϋποθέσεις και διλήμματα από πλευράς των κυβερνητικών εταίρων. Η προειδοποίηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ότι δεν θα ακολουθήσει τη νέα στρατηγική της ηγεσίας του κόμματος εάν αυτή συνιστά αλλαγή ήταν σαφής.

ελιγμοσ. Υπάρχουν όμως και άλλα στελέχη που προτιμούν να αντιμετωπίζουν όσα είπε ο Βαγγέλης Βενιζέλος για τα μέτρα ως έναν «πολιτικό ελιγμό» παρά ως μία διαφοροποίηση στη στρατηγική του κόμματος. Οπως μάλιστα τονίζουν, το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να χρεωθεί την κατάρρευση της κυβέρνησης και της χώρας, ούτε να αλλάζει γραμμές ωσάν να είναι μία πασοκογενής συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη γραμμή αυτή κινείται άλλωστε και ο εισηγητής επί των Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος απουσίαζε από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζει στους συνομιλητές του ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί μέτρα ύψους 14,5 ή και περισσοτέρων δισ. χωρίς να ασκηθεί πίεση, για να υπάρξει πολιτική συμφωνία πριν από την ψήφισή τους με κύριο ζητούμενο την εξασφάλιση της επιμήκυνσης. Βεβαίως, μία ημέρα μετά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ο υπεύθυνος επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ και μέλος του «πρωινού καφέ» Γιάννης Δατσέρης, μιλώντας στον Βήμα FM, προσπάθησε να υποβαθμίσει τη διάσταση που δόθηκε στις «προϋποθέσεις Βενιζέλου για τα μέτρα», υπονοώντας ότι όσα ειπώθηκαν δεν ήταν κάτι καινούργιο και επιπλέον δεν συνιστούν δεσμεύσεις ή πιλότο για όσα θα ακολουθήσουν.
Παρ' όλα αυτά αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι η διαφοροποίηση της γραμμής του κόμματος απέναντι στα μέτρα θα δημιουργήσει ούτως ή άλλως προβλήματα με τους βουλευτές.
Επισημαίνουν ότι μία μερίδα κοινοβουλευτικών θεωρεί πλέον ως δεδομένη την άσκηση πίεσης από πλευράς του ΠΑΣΟΚ, ούτως ώστε να υιοθετηθούν οι αξιώσεις της Ιπποκράτους, ενώ παράλληλα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ορισμένοι εξ αυτών να θεωρήσουν ότι η ηγεσία του κόμματος τους «εξαπάτησε» μόνο και μόνο για να υπερβεί τον δύσκολο κάβο γύρω από τη λίστα Λαγκάρντ.
Σε αυτήν την κατηγορία εντάσσουν τους Κώστα Σκανδαλίδη, Γιάννη Κουτσούκο, Μιχάλη Κασσή, αλλά και τους Μάρκο Μπόλαρη, Γιάννη Δριβελέγκα και Θεοδώρα Τζάκρη. Επίσης, σε γρίφο εξελίσσεται η στάση του Μίμη Ανδρουλάκη, ο οποίος απέφυγε να δώσει το «παρών» στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου