Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Στο Κιλκίς ο πρώτος οικιακός ηλιακός ανελκυστήρας


Κεντρική Μακεδονία Στο Κιλκίς ο πρώτος οικιακός ηλιακός ανελκυστήρας
«Δε θέλω να φύγω από την Ελλάδα. Θέλω να μείνω εδώ, παρά τις δυσκολίες, παρά τις αντιξοότητες. Τις προάλλες ο πρωθυπουργός από το Βουκουρέστι μίλησε για την Ελλάδα που θα γίνει το success story της Ευρώπης. Ας τον ενημερώσει κάποιος. Στη χώρα μας υπάρχουν success stories, που το κράτος θα μπορούσε να προωθήσει, αλλά δεν το κάνει».

Ο 39χρονος μηχανικός Γιάννης Σαχσαμάνογλου έχει κάθε δικαίωμα να μιλά για ιστορίες επιτυχίας. Ο ίδιος είναι ο... εφευρέτης του πρώτου εμπορεύσιμου ανελκυστήρα που κινείται με ηλιακή ενέργεια, μιας ανεξάρτητης και αυτόνομης μηχανής, όπως λέει ο ίδιος, που παράγει μόνη της την ενέργεια που χρειάζεται για να κινηθεί.

Η «εφεύρεσή» του κάνει ήδη θραύση στο εξωτερικό, με τη ζήτηση να ξεπερνά κατά πολύ τις δυνατότητες παραγωγής της ατομικής επιχείρησης που έχει στήσει στο Κιλκίς, της «Mezolift».

Από μια ερώτηση...

Ολα ξεκίνησαν πριν από λίγα χρόνια, όταν η κόρη του, η οποία παρακολουθούσε στην τηλεόραση ένα ντοκιμαντέρ για φωτοβολταϊκά συστήματα, τον ρώτησε αν μπορεί ένας ανελκυστήρας να δουλέψει με το φως του ήλιου. «Της απάντησα θετικά και έκτοτε άρχισα με τα... σχεδόν ανύπαρκτα οικονομικά μέσα που είχα να δουλεύω την ιδέα», λέει στον «Α» ο κ. Σαχσαμάνογλου και προσθέτει: «Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι ηλιακοί ανελκυστήρες υπάρχουν και υπήρχαν. Η καινοτομία η δική μας έγκειται στο γεγονός ότι ο δικός μας ανελκυστήρας κινείται με ένα πολύ μικρό φωτοβολταϊκό, με αποτέλεσμα το κόστος να είναι προσιτό και το προϊόν να είναι απόλυτα εμπορεύσιμο. Από τη δεκαετία του '70 μέχρι σήμερα, το μόνο οικιακό προϊόν με ηλιακή ενέργεια είναι ο ηλιακός θερμοσίφωνας. Δεν είναι κρίμα;».

Το πλεονέκτημα του ηλιακού ασανσέρ είναι ότι απευθύνεται σε μικρές κατοικίες, μεζονέτες ή και παλαιότερα μικρά σπίτια που δεν είχαν «υποδοχή» για ασανσέρ. Το αρχικό μοντέλο εξελίχτηκε με πειραματισμούς και πολλή έρευνα και σήμερα τα ασανσέρ που τοποθετεί ο κ. Σαχσαμάνογλου μπορούν να χωρέσουν μέχρι τέσσερα άτομα και να κινηθούν με την ταχύτητα ενός συμβατικού ασανσέρ.

Ανεξάρτητες μηχανές

«Το τεχνολογικό αυτό προϊόν θα εξελιχθεί ξανά και ξανά. Αλλά δε σταματάμε εκεί. Είμαι μηχανικός και το όραμά μου είναι να βρω απαντήσεις σε ερωτήσεις όπως πώς θα φτιάξουμε έναν κόσμο με ανεξάρτητες ενεργειακά μηχανές. Πώς θα απαλλαγούμε από τη ΔΕΗ; Πώς θα έχουμε αυτονομία και καμία εξάρτηση από το ηλεκτρικό ρεύμα; Γιατί σήμερα τα πάντα ακινητοποιούνται, αν υπάρξει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος;», λέει ο κ. Σαχσαμάνογλου.

Αλλωστε, ήδη, στην Κύπρο, όπου ο κ. Σαχσαμάνογλου έχει ήδη εγκαταστήσει το πιο εξελιγμένο μοντέλο του, το φωτοβολταϊκό σύστημα «τροφοδοτεί» και τα φώτα τα σκάλας και τα θυροτηλέφωνα...

Αυτός είναι ένας από τους λόγους που ο 39χρονος μηχανικός δεν έχει ακόμη πατεντάρει την εφεύρεσή του. «Εχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε. Γιατί να περιοριστούμε μόνο σε αυτήν την πατέντα; Με ενδιαφέρει το σχέδιο αυτό να “προχωρήσει”, να έχει ευρεία εφαρμογή. Πριν πεθάνω, θα ήθελα για παράδειγμα να δω ότι το 80% των ανελκυστήρων είναι ηλιακοί. Δε θέλω να χαθεί αυτό το επίτευγμα», τονίζει ο κ. Σαχσαμάνογλου.

Στην Ευρώπη

Ο κ. Σαχσαμάνογλου παρουσίασε την εφεύρεσή του στην περυσινή Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και η ζήτηση άρχισε να αυξάνεται. Ωστόσο, η μεγαλύτερη αναγνώριση ήρθε όταν ο ηλιακός ανελκυστήρας του κ. Σαχσαμάνογλου επιλέχτηκε ως η ελληνική συμμετοχή στην ευρωπαϊκή καμπάνια 2012 ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Σήμερα, Ευρώπη, Σιγκαπούρη, Αίγυπτος βρίσκονται στη λίστα αναμονής της εταιρίας του κ. Σαχσαμάνογλου. «Είναι φοβερό να ζεις στη Θεσσαλονίκη, να δραστηριοποιείσαι στο Κιλκίς και να έχεις παγκόσμια ζήτηση. Η δική μου ιστορία αποδεικνύει ότι έχουμε τις δυνατότητες να κάνουμε πράγματα στην Ελλάδα, απλά, έτσι όπως λειτουργούν όλα εδώ, θα πρέπει ο καθένας να πάρει την απόφαση ότι ό,τι θέλει να κάνει θα το κάνει μόνος του».

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου