Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Ο φόβος αντίδρασης των βουλευτών της ΝΔ και τα σενάρια διαίρεσης του ΠΑΣΟΚ


Με σειρά επαφών με τους κυβερνητικούς εταίρους, αλλά και με δραματοποιημένους τόνους ο Πρωθυπουργός προσπαθεί να «μαζέψει» τις κρίσιμες ψήφους για το 3ο Μνημόνιο, απαντώντας στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές και στις αιτιάσεις για ελλιπή πολιτική νομιμοποίηση των μέτρων.

Στην εκκίνηση της εβδομάδας, που αναμένεται να καθορίσει το πολιτικό σκηνικό, επιλέγει αναφορές για συνθήκες κατάρρευσης και εξόδου της χώρας από την ΕΕ με σημαντικές πολιτικές επιπτώσεις, αν τα μέτρα καταψηφιστούν, ώστε να διαμορφώσει το νέο συσχετισμό των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.
Ανησυχία για «βουβή αντίδραση»
Το Μέγαρο Μαξίμου, έτσι, διεξάγει έναν πολυμέτωπο αγώνα με σαφή στόχο τη διατήρηση της πρωτοβουλίας. Από τη μια προσπαθεί να μαζέψει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό. Μπορεί στη συνεδρίαση της Κυριακής της Κ.Ο. να μην καταγράφηκαν ζωηρές αντιδράσεις, ωστόσο η ανησυχία για μια «βουβή» αντίδραση βουλευτών προβληματίζει τα στελέχη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος. Έτσι, οι κεραίες όσων είναι κοντά στον Αντώνη Σαμαρά είναι τεντωμένες προκειμένου να αποφευχθούν αιφνιδιασμοί και εκπλήξεις παρόμοιες με εκείνες κατά τη ψήφιση του 2ου Μνημονίου, όπου υπήρξε μια μεγάλη διάσπαση της κεντροδεξιάς.
Από την άλλη, το Μέγαρο Μαξίμου θα επιχειρεί να μεταπείσει τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, μέχρι το παρά πέντε, σε μια ύστατη προσπάθεια να ψηφιστούν με μεγάλη πλειοψηφία τα μέτρα και να μην υπάρξουν μιμητές του κ. Κουβέλη, γεγονός που θα πυροδοτούσε απρόβλεπτες εξελίξεις στην «αριστερή» πτέρυγα του κυβερνητικού φάσματος. Στο «πλευρό» του γιαυτό έχει τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος έχει επιδοθεί σειρά πιέσεων προς τον έτερο εταίρο της κυβέρνησης.
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωσή του: «Τα δύο κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, δεν ταυτιζόμαστε ούτε ιδεολογικά ούτε αξιακά, αλλά συνεργαζόμαστε με συνέπεια για να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα και η ασφαλής πορεία της χώρας προς την οριστική έξοδο από την κρίση. Θέλουμε η ΔΗΜΑΡ να μείνει μέσα στο κυβερνητικό σχήμα και θα καταβάλουμε μέχρι τέλους κάθε δυνατή προσπάθεια. Στο ΠΑΣΟΚ έχουμε πάρα πολλές δυσκολίες και εντάσεις, γιατί οι αποφάσεις είναι δύσκολες και το κόστος μεγάλο. Η εμπειρία είναι τραυματική και για το κόμμα και για τα στελέχη του. Αλλά δεν παίζουμε με την τύχη της χώρας, δεν υπεκφεύγουμε, δεν κρυβόμαστε, δεν λέμε μισόλογα. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη μας, γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική λύση".
Ο κ. Βενιζέλος γνωρίζει καλά ότι η στάση της ΔΗΜΑΡ έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και στο ΠΑΣΟΚ, που ούτως ή άλλως έχει σοβαρά εσωκομματικά προβλήματα, καθώς δημιουργεί νέα δεδομένα στην κεντροαριστερά.
Τα κεντροαριστερά σενάρια συνεργασίας
Το κάλεσμα Τσίπρα σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να καταψηφίσουν τα μέτρα, αλλά κι ένα πιθανολογούμενο ΟΧΙ ή ΠΑΡΩΝ του Κώστα Σκανδαλίδη, εφόσον επιβεβαιωθεί, αναμένεται να δρομολογήσει το «κεντροαριστερό» σενάριο των πολιτικών εξελίξεων, που θα παρασύρει τη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ενδεχόμενο διχασμό του σε «δεξιούς» και «αριστερούς». Ήδη τα σενάρια δίνουν και παίρνουν για μια «κεντροαριστερή συνεργασία», αλλά κι μια άτυπη απορρόφηση ενός κομματιού του από τη Ν.Δ. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες με το κεντροαριστερό σενάριο «φλερτάρουν» παλιά στελέχη όπως ο Κώστας Λαλιώτης, ο Δημήτρης Ρέππας, ο Χρήστος Παπουτσής, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ακόμη και η Λούκα Κατσέλη..., χωρίς ωστόσο να γνωρίζει κανείς τι δυνατότητα διείσδυσης έχουν στην κοινωνία... Απέναντι βρίσκονται οι αυτοαποκαλούμενοι «μεταρρυθμιστές» (Λοβέρδος, Χρυσοσοχοϊδης, Ραγκούσης, Διαμαντοπούλου...) οι οποίοι αφενός δεν κρύβουν τις φιλοδοξίες τους, αφετέρου κατά τους «κεντροαριστερούς» εντάσσονται στο «κεντροδεξιό» σενάριο των πολιτικών εξελίξεων με συμμετοχή ακόμα και σε κυβέρνηση Ν.Δ. και εδώ είναι ακριβώς που θα εστιαστεί η μεγάλη αναμέτρηση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ στη «μεταβενιζελική εποχή»...

Γιώργος Αλεξάκης

reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου