Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Ευρωπαίοι επίτροποι στις ελληνικές τράπεζες

Οι υπό ανακεφαλαιοποίηση τράπεζες πρέπει να εφαρμόσουν πιστά τα σχέδια αναδιάρθρωσής τους, ώστε σε ορίζοντα 5ετίας να είναι κεφαλαιακά ισχυρές και να έχουν επιστρέψει στην κερδοφορία. Ακριβώς αυτά τα προγράμματα προσαρμογής θα παρακολουθούν στενά οι επίτροποι
Ευρωπαίοι επίτροποι θα τοποθετηθούν στις ελληνικές τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους. Η τοποθέτησή τους θα πρέπει να εγκρίνεται από την Κομισιόν και ο ρόλος τους θα
είναι να την ενημερώνουν κάθε τρίμηνο για το πώς προχωρούν τα σχέδια αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών που ανακεφαλαιοποιούνται.
Τα παραπάνω προβλέπονται από το νέο μνημόνιο και, όπως αναφέρουν πηγές του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ρόλο επιτρόπου μπορεί να αναλάβει είτε πρόσωπο είτε κάποια ελεγκτική εταιρεία.
Oι υπό ανακεφαλαιοποίηση τράπεζες πρέπει να εφαρμόσουν πιστά τα σχέδια αναδιάρθρωσής τους, ώστε σε ορίζοντα πενταετίας να είναι κεφαλαιακά ισχυρές και να έχουν επιστρέψει στην κερδοφορία.
Ακριβώς αυτά τα προγράμματα προσαρμογής θα παρακολουθούν στενά οι επίτροποι και με έκθεσή τους κάθε τρίμηνο θα ενημερώνουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εξέλιξή τους.
Τα προγράμματα αναδιάρθρωσης θα εγκριθούν από το ΤΧΣ, που θα είναι και ο βασικός μέτοχος των συστημικών τραπεζών και θα πρέπει να υλοποιηθούν χωρίς καθυστερήσεις. Για παράδειγμα, ένα από τα σημεία των σχεδίων αναδιάρθρωσης είναι και η σχέση κόστους λειτουργίας /κερδοφορίας.
Ελεγχος από ΤΧΣ
Μάλιστα το ΤΧΣ έχει καταστήσει σαφές ότι θα ελέγχει και την πορεία του κάθε τραπεζικού καταστήματος, αποφασίζοντας αν είναι προς το συμφέρον της τράπεζας να συνεχιστεί ή να διακοπεί η λειτουργία του.

Υπενθυμίζουμε ότι ήδη από το 2008, με τον νόμο Αλογοσκούφη και τις ενισχύσεις που δόθηκαν στις τράπεζες (προνομιούχες μετοχές, εγγυήσεις) τοποθετήθηκαν επίτροποι σε αυτές.
Σημειώνουμε ότι οι ελεγκτικές εταιρείες που όρισε το ΤΧΣ ολοκλήρωσαν τον οικονομικό έλεγχο (due diligence) στις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες (Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς), που έχουν λάβει προκαταβολή ύψους 18 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή τους και τις επόμενες εβδομάδες τα πορίσματα αυτών των ελέγχων θα κοινοποιηθούν στο Ταμείο.
Ενώ οι τράπεζες θα καταθέσουν στο ΤΧΣ και τα σχέδια αναδιάρθρωσής τους. Το ΤΧΣ με «μπούσουλα» τα πορίσματα των οικονομικών ελέγχων θα αποφασίσει αν τα σχέδια αναδιάρθρωσης ανταποκρίνονται στις ανάγκες, που έδειξε το due diligence, ώστε να ληφθούν οι τελικές εγκρίσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Eφη Καραγεώργου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου