Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Πρωτοβουλία πολιτικών κινήσεων για τη σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία Δημόσια εκδήλωση προβληματισμού και διαλόγου στο Γκάζι


Πρωτοβουλία πολιτικών κινήσεων για τη σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία





 
Με στόχο να ανοίξει, συντονισμένα, ο δημόσιος διάλογος για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς και της ευρύτερης σοσιαλδημοκρατίας, ενώνουν τις δυνάμεις τους προσωπικότητες και κινήσεις πολιτών που αυτοπροσδιορίζουν την ιδεολογική τους ταυτότητα και τη δράση τους μεταξύ του λεγόμενου «μεταρρυθμιστικού κέντρου» και της «δημοκρατικής - ανανεωτικής αριστεράς και της οικολογίας».
Οι κινήσεις πολιτών «Κοινωνικός Σύνδεσμος», «Μπροστά», «Νέοι Μεταρρυθμιστές», «Π80», «Πολιτεία 2012» και «Πρωτοβουλία Β», οργανώνουν στο Αμφιθέατρο του 984, στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, δημόσια εκδήλωση προβληματισμού και διαλόγου για μια σύγχρονη προοδευτική
σοσιαλδημοκρατία.
Παρεμβαίνουν σε μια περίοδο που το πολιτικό τοπίο είναι ρευστό και ο κατακερματισμένος χώρος της κεντροαριστεράς αναζητά ενιαία πολιτική έκφραση. Θεωρούν ότι η «νέα Ελλάδα αναζητά την έκφρασή της, τη νοηματοδότησή της, την ενεργή και όχι κατ’ εξαίρεση συμμετοχή της στη φυγή προς το μέλλον».Και προβάλλουν ως θεμέλιο λίθο της πρωτοβουλίας τους την ανάγκη διάσωσης της χώρας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ευρωπαϊκών θεσμών μέσα από βαθύτερη θέσμιση της ίδιας της Ε.Ε και την υλοποίηση των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε οικονομία, κράτος και πολιτικό σύστημα.
Έτσι, η συζήτηση πολιτικού προβληματισμού που οργανώνουν πραγματεύεται δυο θέματα: «Ανταγωνιστικότητα και Ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας» (5.30 - 7.30 μ.μ.) και «Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία και η Ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα» (7.30 - 9.30 μ.μ.).
Εισηγητές στη συζήτηση για την ελληνική οικονομία είναι οι κ.κ. Παντελής Αβραμίδης, Νίκος Κακογιάννης, Γιάννης Καλογήρου, Ναπολέων Μαραβέγιας, Γιάννης Τσαμουργκέλης, Νίκος Χριστοδουλάκης και η κυρία Φαίη Ορφανού.
Στη συζήτηση για την «Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία και η Ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα», εισηγητές είναι ο κ. Γιώργος Φλωρίδης (Κοινωνικός Σύνδεσμος), ο κ. Θανάσης Κοντογεώργης (Μπροστά), ο κ. Λάμπρος Παλάντζας (Νέοι Μεταρρυθμιστές), ο κ. Δημήτρης Κατσαντώνης (Π80), ο κ. Δημήτρης Ψυχογιός (Πολιτεία 2012) και η κυρία Δανάη Αντωνάκου (Πρωτοβουλία Β). Συντονιστής είναι ο δημοσιογράφος κ. Δημήτρης Τσιόδρας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι για το ίδιο θέμα θα κάνουν παρέμβαση, με εισηγήσεις τους, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννης Μανιάτης και ο κ. Νίκος Μπίστης από τη ΔΗΜΑΡ, ο οποίος πρωτοστατεί εδώ και καιρό στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς, έχοντας παράλληλα συνδέσει την πορεία του με το εκσυχρονιστικό ΠΑΣΟΚ –υφυπουργός επί κυβέρνησης κ. Κ. Σημίτη – και όντας σήμερα στέλεχος του κόμματος του κ. Φ. Κουβέλη. Τέτοιες συναντήσεις προκαλούν συνειρμούς για μελλοντικές πολιτικές συγκλίσεις των δυο χώρων, ή στελεχών τους, που επιχειρηματολογούν, όλο και πιο έντονα, το τελευταίο διάστημα, για την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού και την ανάγκη ανασυγκρότηση του ευρύτερου χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού.
Είναι αξιοσημείωτο, άλλωστε, ότι οι οργανωτές της εκδήλωσης δηλώνουν ότι η προγραμματική σύγκλιση όλων των δυνάμεων της ευρύτερης κεντροαριστεράς, η ιδεολογική, κοινωνική και πολιτική ενδυνάμωση αυτής και η ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού με προοδευτική κατεύθυνση αποτελούν προϋποθέσεις για την υπέρβαση της ολικής κρίσης που βιώνει η χώρα.
Ωστόσο, το ζήτημα ενιαιοποίησης του λεγόμενου προοδευτικού χώρου σε έναν πολιτικό φορέα παραμένει στον αέρα, με δεδομένο ότι υπάρχει μια εν εξελίξει μάχη, (ΔΗΜΑΡ, ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο), για την...πρωτοκαθεδρία στο εγχείρημα συγκέντρωσης των δυνάμεων που κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου