Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ Γ. ΜΑΜΕΛΗ: Και τώρα τι?




Μετά τους παιάνες της «δόσης», τα εμβατήρια της «κοινοτικής αλληλεγγύης» και τους θριάμβους των «νικητών», ήρθε η στιγμή της αλήθειας. Αλλά από τον κυβερνητικό συνασπισμό κανένα σχέδιο για τα άμεσα καθήκοντα που επιτάσσει η κατάσταση της χώρας, για τη θεμελίωση του εναλλακτικού μοντέλου οικονομικής και κοινωνικής δόμησης, για τις νέες διεθνείς συμμαχίες, για τη στρατηγική της χώρας μετά την κρίση, για τη μελλοντική Ευρώπη, για τον κόσμο.
Το ίδιο καθήκον αλήθειας έχουν όσοι επένδυσαν στην «έξυπνη ήττα», όσοι ορέγονται να διαχειριστούν «ατυχήματα» ή κοινωνικές εκρήξεις, όσοι αυτoεπιβεβαιώνονται ότι τώρα ήρθε η ώρα της δικαίωσης της
κομματικής γραφειοκρατίας τους, μέσα από τη «νομοτέλεια της αναγκαστικής ψήφου». Καθώς μια εφιαλτική εναλλακτική γιγαντώνεται, επισείοντας τους «αναγεννώμενους» φοίνικες και τους ναζιστικούς χαιρετισμούς, η στιγμή της αλήθειας για τις ηγεσίες κάθε μορφής είναι παρούσα.
Κανείς δε δικαιούται να σιωπήσει μπροστά στην κρίσιμη αυτή στιγμή για την Ελλάδα. Οσοι φιλοδοξούν (θεμιτά) να παραμείνουν στο δημόσιο χώρο, όσοι συνομιλούν με την ιστορική διαδρομή του έθνους οφείλουν την αλήθεια. Κάθε σιωπή τους είναι εγκληματική και η συνενοχή δεδομένη, όταν, ενώ οδηγείται στην έσχατη φτώχεια το μεγαλύτερο κομμάτι του λαού μας και «καταστρέφεται» η παραγωγική διαδικασία του τόπου, δεν ακούγεται η αλήθεια. Δημόσια. Στεντόρεια. Καθαρά.
Πιο πολύ όμως η αλήθεια μετατρέπεται σε δύναμη, όταν κινδυνεύουν από ισοπέδωση οι δημοκρατικοί θεσμοί και οι κοινωνικές κατακτήσεις. Η ηθική και πολιτική νομιμοποίηση του δημόσιου λόγου υπάρχει ως ιστορική ευθύνη για να προασπίζεται ό,τι ανήκει στις γενιές των Ελλήνων (αυτές που τα έφτιαξαν κι αυτές που έρχονται). Αυτό είναι το χρέος των ηγεσιών.
Κάθε αναβολή στην εκφορά της αλήθειας, κάθε διαστρέβλωση ή απόκρυψή της λειτουργεί διαλυτικά για ό,τι απέμεινε από τον κοινωνικό ιστό, μέσα σε ένα γενικευμένο κύμα αντιπολιτικής στάσης απέναντι όχι μόνο στα κόμματα και τους πολιτικούς θεσμούς, αλλά και στις κάθε μορφής συλλογικότητες.
Τώρα η αλήθεια. Πριν το κύμα διογκωθεί ακόμη περισσότερο, όσο θα εξελίσσεται διαχρονικά και θα βαθαίνει κοινωνικά η κρίση, και συμπαρασύρει καταστροφικά ανθρώπινες, κλασικές αξίες και αρχές

Αggelioforos

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ Γ. ΜΑΜΕΛΗ
δικηγόρου
kmamelis@the.forthnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου