Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Ποιο είναι το πλάνο ερευνών εξόρυξης υδρογονανθράκων?Κοιτάσματα: Το 2014 οι πρώτες απαντήσεις από τους ερευνητές


Το Φεβρουάριο του 2013 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι γεωφυσικές έρευνες του νορβηγικού πλοίου PGS, για την ανεύρεση πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο θαλάσσιο χώρο της Ελλάδας, όπως είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ευάγγελος Λιβιεράτος, στο περιθώριο του Συμποσίου για τις βιώσιμες πόλεις, που διοργάνωσε, την Παρασκευή, στη Θεσσαλονίκη ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών ΣΕΒ .

«Η γεωφυσική διασκόπηση εξελίσσεται εντός του χρονοδιαγράμματος. Αυτή τη στιγμή το πλοίο, που ξεκίνησε το ταξίδι του το Νοέμβριο, βρίσκεται δυτικά των Παξών, και έχει ολοκληρώσει το 30% του έργου του, που αφορά την αξιολόγηση των δομών και θα μας δείξει τα περιθώρια που έχουμε για να αξιοποιήσουμε τα αποθέματα.
Εντός του 2013, θα κοπούν οικόπεδα και θα προκηρύξουμε τις προσκλήσεις ενδιαφέροντος, ώστε το 2014 να μπορούμε να γνωρίζουμε με ακρίβεια τις ποσότητες υδρογονανθράκων που μπορούν να εξορυχτούν. Η εισροή χρημάτων στο ελληνικό Δημόσιο από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων εκτιμάται για μετά από 5-10 χρόνια», πρόσθεσε ο υπουργός.
Κληθείς να σχολιάσει την έκθεση Deutsche Bank σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα μπορεί να έχει όφελος ύψους 214 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, ο κ. Λιβιεράτος απάντησε: «Στην Ελλάδα παρατηρείται μία ψύχωση χωρίς νόημα με τις εξορύξεις υδρογονανθράκων».
Κύπρος - Ελλάδα
Ενας αγωγός για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης δεν θα ήταν εμπορικά βιώσιμος, όπως υπογράμμισαν στελέχη της αγοράς ενέργειας και αναλυτές στο 2ο Κυπριακό Φόρουμ Ενέργειας, που έλαβε χώρα στη Λευκωσία. Πιο «ευέλικτη» θεωρείται αντιθέτως τη λύση της θαλάσσιας μεταφοράς υγροποιημένου αερίου (LNG).
Οπως επεσήμανε ο Αντώνης Λιβάνιος, διευθύνων σύμβουλος της Energy Stream, το κόστος κατασκευής ενός τέτοιου αγωγού θα ήταν απαγορευτικό και οι αγορές στις οποίες θα απευθυνόταν περιορισμένες. Αντιθέτως, η θαλάσσια μεταφορά LNG θα έδινε τη δυνατότητα για εξαγωγή του φυσικού αερίου όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και σε πολλές ασιατικές αγορές, ενώ η πώληση στην αγορά σποτ θα απέδιδε πιο ανταγωνιστικές τιμές.
Σύμφωνα με το Σόλωνα Κασίνη, διευθυντή της κυπριακής Υπηρεσίας Ενέργειας, η Λευκωσία εξέτασε το κατά πόσο ένας ελληνοκυπριακός αγωγός θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αφησε, ωστόσο, να εννοηθεί ότι η ιδέα έχει εγκαταλειφθεί. Πρόσθεσε ακόμη ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τις ισραηλινές Αρχές για τη δυνατότητα δημιουργίας μιας εγκατάστασης στην Κύπρο, που θα εξάγει κυπριακό και ισραηλινό LNG.
South Stream: Πρεμιέρα
Στην πρώτη σύνδεση του αγωγού South Stream παρευρέθησαν στελέχη ευρωπαϊκών ενεργειακών ομίλων υπό την παρουσία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μία ένδειξη υποστήριξης του σχεδίου που εκτιμάται ότι θα βοηθήσει τη Ρωσία να ανακτήσει την κυρίαρχη θέση της στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου.
Κορυφαία στελέχη από τους εταίρους της κοινοπραξίας South Stream -τη γαλλική EDF, τη γερμανική Wintershall και την ιταλική Eni- συμμετείχαν μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Gazprom στην εκδήλωση που έγινε κοντά στο θέρετρο Ανάπα της Μαύρης Θάλασσας. Ο αγωγός έχει προγραμματιστεί να αρχίσει την προμήθεια φυσικού αερίου στα τέλη του 2015, μεταφέροντας 15,75 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, για να φθάσει στην πλήρη του δυνατότητα των 63 δισ. κυβικών μέτρων το 2018.
Η επίδειξη υποστήριξης από τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ενδεχομένως να αποτελεί ένα παράδειγμα της πολιτικής της Gazprom να καλλιεργήσει δυνατούς δεσμούς με τις καταναλώτριες χώρες, μετά μάλιστα από την επιδείνωση των σχέσεων της Ρωσίας με την Ε.Ε.
Κητοειδή
Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ευάγγελος Λιβιεράτος, απαντώντας εμμέσως στις αιτιάσεις του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κρίτωνα Αρσένη για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν φάλαινες και δελφίνια από τις έρευνες, τόνισε ότι ο εκπρόσωπος του υπουργείου στο πλοίο που διενεργεί τις έρευνες «είδε μία φορά δελφίνια, κάτι που σημαίνει ότι το σύστημα παρακολούθησης κητοειδών λειτουργεί κανονικά, βάσει των προβλεπόμενων προδιαγραφών».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΛΙΔΗΣ - ghatzil@naftemporiki.gr
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου