Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Υπερβαίνοντας τα άκρα σε μία ζωή χωρίς όρια


Αήττητη η ψυχή γιγαντώνεται, αναβλύζοντας μεγαλόπρεπα από ένα σώμα που μοιάζει μισό, με κάποια μέλη του να μην είναι απτά και ορατά. Όμως, υπάρχουν με έναν άλλο τρόπο. Σαν αόρατα φτερά, που κάνουν το αδύνατο δυνατό.
Χαρίζοντας απλόχερα ελπίδα και έμπνευση για ζωή, ο Νικ Βούισιτς, ένας άνθρωπος χωρίς άκρα, φτάνει, τελικά, στα άκρα, ζώντας μία συναρπαστική «Ζωή χωρίς όρια», όπως ο ίδιος την αφηγείται στο βιβλίο του.

Ανακαλύπτοντας το πραγματικό νόημα της ζωής
Ο 30χρονος Νικ Βούισιτς, ο οποίος γεννήθηκε χωρίς άκρα, κάνει σέρφινγκ, κολυμπάει, τραγουδάει, έχει παίξει σε κινηματογραφική ταινία, έχει κάνει ελεύθερη πτώση από αεροπλάνο και έχει αγγίξει εκατομμύρια ανθρώπους με τις ομιλίες και τα videos του στο διαδίκτυο. Ως ζωντανό παράδειγμα ενός νικητή της ζωής και χαρισματικός ομιλητής, μιλάει σε θέατρα, στάδια, σχολεία, ορφανοτροφεία και φυλακές σε όλο τον κόσμο, έχει συναντηθεί με αρχηγούς κρατών και έχει ιδρύσει τη μη κερδοσκοπική οργάνωση «Life without Limbs», βοηθώντας με τη δράση του περισσότερες από 10 φιλανθρωπικές οργανώσεις.
Στα 8 του χρόνια, βλέποντας τον εαυτό του σαν βάρος για τους άλλους και αποκλείοντας την πιθανότητα να σπουδάσει και να κάνει οικογένεια, έπεσε σε κατάθλιψη και επιχείρησε να δώσει τέλος στη ζωή του. Λίγα χρόνια αργότερα, σε ηλικία 13 ετών, η ιστορία ενός ανθρώπου που ξεπέρασε τις αναπηρίες του, του έδωσε κουράγιο και τον γέμισε ευγνωμοσύνη, που είχε την οικογένεια και την υγεία του. Ακολούθησε το παράδειγμα του, ξεπερνώντας όσα τον δυσκόλευαν και θέλησε να εμπνεύσει και εκείνος με τη σειρά του όσους το έχουν ανάγκη.
Ο ίδιος λέει: «Συνειδητοποίησα ότι είχα μια επιλογή. Μπορούσα να λυπηθώ τον εαυτό μου ή να ευχαριστήσω τον Θεό για ό,τι έχω. Ο φόβος και η ενοχή παραλύουν τους ανθρώπους περισσότερο από το να μην έχουν άκρα. Δεν είμαι ένας υπερφυσικός τύπος. Γυρίζω τον κόσμο ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να υπερβούν τις αντιξοότητες της ζωής τους με πίστη και ελπίδα, ώστε να μπορέσουν να κυνηγήσουν τα όνειρά τους. Σκοπός μου είναι να τους ενθαρρύνω να ξεπεράσουν τις δικές τους δυσκολίες, ώστε να μπορέσουν να βρουν το δικό τους μονοπάτι προς μια αληθινή ζωή».
Κάθε δυσκολία είναι μία ευκαιρία
Το εξώφυλλο του βιβλίου.
Στο βιβλίο του «Ζωή χωρίς όρια», o Νικ Βούισιτς -περιγράφοντας τη φιλοσοφία του για τη ζωή- μιλά για την σκοτεινή περίοδο της απόγνωσης και τις προοπτικές που του ανοίχθηκαν μετά. Εξιστορεί τα ταξίδια του και τις εμπειρίες του και αφηγείται ιστορίες ανθρώπων που πολέμησαν και ξεπέρασαν αναπηρίες, αρρώστιες και δυσκολίες.
Όπως γράφει στον πρόλογο του βιβλίου: «Νιώθουμε συχνά πως η ζωή είναι άδικη. Οι δύσκολες στιγμές και οι σκληρές συνθήκες πυροδοτούν συχνά μέσα μας την αυτοαμφισβήτηση και την απελπισία. Δεν πρέπει, όμως, να μας πάρει από κάτω. Αυτό είναι ένα μάθημα, που πάσχιζα πολλά χρόνια να μάθω. Εν τέλει, τα κατάφερα και -μέσα από τις εμπειρίες μου- μπορώ να σε βοηθήσω να καταλάβεις ότι οι περισσότερες από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, μας παρέχουν ευκαιρίες να ανακαλύψουμε ποιο είναι το νόημα της ύπαρξής. Μπορεί να περάσεις δύσκολες στιγμές. Μπορεί να πέσεις και να νιώσεις ότι δεν έχεις τη δύναμη να σηκωθείς ξανά. Το ξέρω το συναίσθημα, φίλε. Όλοι το ξέρουμε. Η ζωή δεν είναι πάντοτε εύκολη, αλλά όταν υπερπηδούμε προκλήσεις, γινόμαστε δυνατότεροι και πιο ευγνώμονες για τις ευκαιρίες μας. Αυτό που πραγματικά μετράει, είναι οι ζωές που αγγίζεις στην πορεία και το πώς ολοκληρώνεις το ταξίδι σου».
Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου