Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Μωρό με διαβήτη; Εσείς φταίτε!


Πόση σημασία δίνουν οι γυναίκες στη διατροφή τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή της εγκύου είναι εξαιρετικά σημαντική προκειμένου η μαμά να βοηθήσει το μωρό της να μην αναπτύξει αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης και γλυκόζης, καθώς αυτό θα σήμαινε ανάπτυξη διαβήτη ή μεταβολικού συνδρόμου.
Ο μύθος ότι οι έγκυες γυναίκες πρέπει να τρώνε για δύο σαφώς δεν ισχύει.
Η ποιότητα όμως της διατροφής της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εμβρύου αλλά και στα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης του μώρου, όταν αυτό γεννηθεί. Η υψηλή σε λιπαρά διατροφή της εγκύου μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη, ακόμα κι αν η μητέρα δεν είναι διαβητική ή παχύσαρκη.
Η νέα μελέτη, που διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης και δημοσιεύτηκε στο European Journal of Clinical Nutrition, εξετάζει τη διατροφή κατά τη διάρκεια της κρίσιμης εκείνης φάσης που φαίνεται η ανάπτυξη των κυττάρων τόσο σε 
αριθμό όσο και σε μέγεθος. Δείχνει λοιπόν οτι η ανεπαρκής διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του παγκρέατος του εμβρύου.

Ένα μωρό γεννιέται με ένα διαβητογόνο προφίλ όταν η μητέρα δεν καταναλώνει σωστές τροφές κατά την κύηση. Διαβητογόνο προφίλ σημαίνει ότι το άτομο έχει αυξημένα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης και έναν δείκτη αντίστασης στην ινσουλίνη.
Προηγούμενες μελέτες έχουν ήδη αναφέρει ότι όταν καταναλώνεται ανεπαρκής ποσότητα τροφής από την έγκυο, η παροχή της γλυκόζης σε άλλους ιστούς μειώνεται στο έμβρυο, προκειμένου να βεβαιωθεί το σώμα ότι ο εγκέφαλος λαμβάνει την απαραίτητη ποσότητα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνεται η ανάπτυξη του εμβρύου.
Η παρούσα έκθεση αποτελεί μέρος της Estudio Mérida, μια μεγάλης μελέτης που εξετάζει τις διάφορες παραμέτρους σε μωρά και μητέρες. Αυτή η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά γεννιούνται με μέσο βάρος περίπου 3,3 έως 3,5 κιλά όταν οι μητέρες τους καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες ενέργειας.

healthpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου