Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Νέο κούρεμα στις επικουρικές συντάξεις


Νέο κούρεμα στις επικουρικές συντάξεις
Νέο κούρεμα, που ενδέχεται να υπερβεί και το 50% σε ορισμένες περιπτώσεις, έρχεται στις επικουρικές συντάξεις εντός του πρώτου τριμήνου του έτους, με την ένταξη της πλειονότητας των ασφαλισμένων στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναμένεται να προχωρήσει άμεσα σε νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις δημοσίου, ιδιωτικού τομέα, ΔΕΚΟ και τραπεζών, για την αποφυγή αναστολής πληρωμών. Η νέα πραγματικότητα, ταυτόχρονα, σηματοδοτεί τη ριζική ανατροπή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, καθώς το κράτος δεν θα καλύπτει πλέον ενδεχόμενα ελλείμματα του ταμείου, όπως γινόταν έως σήμερα, αλλά θα προχωρά αυτόματα στη μείωση συντάξεων. Μάλιστα, οι παρεμβάσεις θα μπορούν να γίνουν ακόμη και ανά τρίμηνο, ανάλογα με την αποδοτικότητα της διαχείρισης των κεφαλαίων του, πέραν του όγκου των εισφορών.

Με την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων αλλάζει δομικά ο δεύτερος πυλώνας της κοινωνικής ασφάλισης, αφού πλέον το σύστημα των επικουρικών συντάξεων μεταλλάσσεται από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό. Πρόκειται για μία από τις επιτακτικότερες απαιτήσεις της τρόικας, αφού πλέον οι ασφαλισμένοι στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης θα διατηρούν ατομικούς λογαριασμούς και θα λαμβάνουν συντάξεις ίσες με τις εισφορές που κατέβαλαν.

Το νέο υπερ-ταμείο

Το νέο υπερ-ταμείο επικουρικής ασφάλισης κάλυπτε έως το τέλος του 2012 1.000.000 συνταξιούχους και 2.500.000 ασφαλισμένους, καθώς σε αυτό είχε ενταχθεί μόνο το ΕΤΕΑΜ, δηλαδή το επικουρικό του ΙΚΑ και το ΤΑΥΤΕΚΩ, που αφορά υπηρεσίες κοινής ωφέλειας - πρώην ΔΕΚΟ. Ωστόσο, με εγκύκλιο από 1/1/2013 στο ΕΤΕΑ εντάχθηκαν το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ), οι τομείς του ΤΑΔΚΥ και ΤΕΑΠΟΚΑ, αλλά και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων, με αποτέλεσμα πλέον το ταμείο να καλύπτει 4,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Τον «δρόμο» για το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, όμως, θα πάρουν υποχρεωτικά όσοι από τους υπόλοιπους φορείς δεν μπορέσουν να αποδείξουν την οικονομική τους βιωσιμότητα. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας επεξεργάζονται αυτή τη στιγμή τις αιτήσεις 7 φορέων που έχουν εκπονήσει αναλογιστικές μελέτες για να εξαιρεθούν από το ΕΤΕΑ. Ωστόσο, οι ίδιες πληροφορίες επισημαίνουν ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν φαίνεται να συγκεντρώνει αυξημένες πιθανότητες. Ο υπουργός Εργασίας έχει ζητήσει να επισπευστούν οι διαδικασίες από τη Διεύθυνση Επαγγελματικής Ασφάλισης και την Εθνική Αναλογιστική Αρχή, ώστε να έχει βγει οριστική απόφαση για την ένταξή τους ή όχι στο ΕΤΕΑ πριν από την 28η Φεβρουαρίου που προβλέπει ο νόμος.

Τα επικουρικά ταμεία που έχουν ζητήσει να εξαιρεθούν είναι τα εξής:

- Επικουρικής Ασφάλισης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων (ΤΕΑΑΠΑΕ).
- Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Εταιρειών Πετρελαιοειδών (ΤΕΑΠΕΠ).
- Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εμπορίου Τροφίμων (ΤΕΑΥΕΤ).
- Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΕΑΥΦΕ).
- Επικουρικής Ασφάλισης Χημικών (ΤΕΑΧ).
- Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Ναυτικών και Τουριστικών Πρακτορείων (ΤΕΑΥΝΠΤ).
- Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ETAT).

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας ξεκαθαρίζουν ότι το ταμείο δεν μπορεί να διατηρήσει το ύψος των σημερινών παροχών, με αποτέλεσμα σε πολλούς τομείς οι μειώσεις στις συντάξεις να ξεπεράσουν ακόμη και το 50%!!! Μάλιστα, αναφέρουν ότι το ύψος της επικουρικής σύνταξης που θα μπορούσε να καταβάλει το ταμείο με τα σημερινά δεδομένα για να είναι βιώσιμο θα κυμαίνεται περίπου στα 200-250 ευρώ, τη στιγμή που υπάρχουν επικουρικοί φορείς που καταβάλλουν συντάξεις που αγγίζουν και τα 600 ευρώ, όπως το επικουρικό των τραπεζοϋπαλλήλων. Ετσι, το επικουρικό των τραπεζοϋπαλλήλων φαίνεται ότι θα είναι ο πρώτος στόχος στον οποίο προβλέπεται αναπροσαρμογή, εφόσον ενταχθεί στο ΕΤΑΤ και το νέο «κούρεμα» συντάξεων θα τεθεί σε εφαρμογή ακόμη και εντός του πρώτου τριμήνου του έτους. Tο ύψος των επικουρικών συντάξεων των υπαλλήλων ασφαλιστικών επιχειρήσεων κυμαίνεται στα 480 ευρώ, ενώ του προσωπικού πετρελαιοειδών στα 420 ευρώ, όπως και των ναυτικών πρακτόρων. Οι επικουρικές συντάξεις των χημικών και των υπαλλήλων φαρμακευτικών εργασιών κυμαίνονται στα 400 ευρώ, ενώ των εμπορικών υπαλλήλων στα 380 ευρώ.

Υψηλές συντάξεις για τη βιωσιμότητα του ΕΤΕΑ, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, παρά τις μειώσεις, εξακολουθούν να δίνουν το επικουρικό της ΔΕΗ, αλλά και του ΟΤΕ που είναι στα 370 ευρώ. Ακόμα κι αν όλα τα επικουρικά ταμεία ενταχθούν οικειοθελώς ή υποχρεωτικά στο ΕΤΕΑ, το νέο επικουρικό δεν είναι βιώσιμο. Βάσει των αναλογιστικών μελετών, εντός του 2013 το ταμείο θα έχει έλλειμμα σχεδόν 1,1 δισ. ευρώ.

Δεν είναι λίγοι, δε, αυτοί που χαρακτηρίζουν το ΕΤΕΑ, νέο ΕΟΠΥΥ. Με αυτό ως δεδομένο, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν και νέες μειώσεις στις ήδη τρεις φορές «κουρεμένες» επικουρικές συντάξεις.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου