Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Συμφώνησαν οι ηγέτες των "27". Νέα διακοπή της Συνόδου


Συμφώνησαν οι ηγέτες των "27". Νέα διακοπή της Συνόδου
Οι ηγέτες των «27» συμφώνησαν για ανώτατο όριο τα 960 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της ΕΕ για τα επόμενα επτά χρόνια. Όπως μεταδίδει το Reuters, άνοιξε ο δρόμος για δαπάνες 960 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό για το 2014-2020, κατά περίπου 12 δισ. ευρώ μικρότερος από την προηγούμενη πρόταση προϋπολογισμού.

Η συμφωνία για το πλαίσιο, υποστήριξαν στο Reuters οι αξιωματούχοι, ισορροπεί μεταξύ όσων χωρών θέλουν περιορισμό του προϋπολογισμού και όσων δεν θέλουν να δουν τα κονδύλια να μειώνονται.
Οι "27" συμφώνησαν σε πλαφόν 960 δισ. ευρώ για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020, ανταποκρινόμενοι στη συμβιβαστική πρόταση του Ρομπέι.
Νέες διαβουλεύσεις μεταξύ των ηγετών με θέμα τη συμβιβαστική πρόταση του Χ. Β. Ρόμπεη. Η Σύνοδος Κορυφής διεκόπη και θα συνεχιστεί σε περίπου τρεις ώρες (στις 2 ώρα Ελλάδας).

Με τον τρόπο αυτόν, η σύνοδος κορυφής ανταποκρίνεται θετικά στις προτάσεις του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος είχε θέσει ως στόχο το όριο των 900 δισ. ευρώ. Οι λεπτομέρειες, όμως, του σχεδίου δεν έχουν διευκρινισθεί. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι έχουμε ένα πλαίσιο για συμφωνία», δήλωσε στο Reuters ευρωπαίος διπλωμάτης.

Με βέτο απειλεί ο Μάρτιν Σουλτς

Σχολιάζοντας την κατ' αρχήν συμφωνία των «27» για τον προϋπολογισμό, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς έκανε λόγο για "παραπλανητικό ελιγμό¨και απείλησε με χρήση του βέτο. Σύμφωνα με τον κ. Σουλτς η συμφωνία για πραγματικές πληρωμές ύψους 908,4 δισ. ευρώ δημιουργεί ένα χρηματοδοτικό κενό ύψους 52 δισ. ευρώ με συνέπεια να μην καλύπτονται οι προβλεπόμενες δαπάνες των 960 δισ. «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν πρόκειται να συμφωνήσει», τόνισε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, μιλώντας στο ZDF, προσθέτοντας ότι η συμφωνία των «27» δεν συνιστά «σοβαρή πολιτική», με δεδομένο ότι η ΕΕ απαγορεύεται να έχει ελλείμματα.

Δήλωση Σαμαρά

Προσερχόμενος ο πρωθυπουργος κ. Αντώνης Σαμαράς στο κτίριο της Συνόδου δήλωσε ότι «τα διαρθρωτικά ταμεία αποτελούν κλειδί για να επιτευχθεί η ανάκαμψη και η ανάπτυξη τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη». Ο κ. Σαμαράς, πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση,  είχε συνομιλίες και κατ΄ιδίαν και τηλεφωνικά με τους άλλους ηγέτες των λεγόμενων «Χωρών Συνοχής» για να υπάρξει μια κοινή στάση στο θέμα.

madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου