Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Αναθεώρηση των «λανθασμένων» επιλογών ΔΝΤ, ζητά ο Κουβέλης


Η ανάπτυξη, οι μεταρρυθμίσεις και το πολιτικό σύστημα θα βρίσκονται στο επίκεντρο της ομιλίας του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, αύριο Σάββατο, κατά την προγραμματισμένη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. 

Ο κ. Κουβέλης θα εξηγήσει το ρόλο της Δημοκρατικής Αριστεράς στην κυβέρνηση συνεργασίας, θα θέσει το πλαίσιο στο οποίο θα συμφωνήσει με τους κυβερνητικούς του εταίρους στο νόμο για την Ιθαγένεια, ενώ θα καταδικάσει τα φαινόμενα τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κουβέλης στην ίδια ομιλία θα ζητήσει η Ελλάδα να διεκδικήσει αναθεώρηση των «λανθασμένων» επιλογών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δεδομένου ότι οι επιλογές αυτές τροφοδοτούν ανεξέλεγκτη ύφεση. Θα επισημάνει όμως ότι η όποια τέτοια διεκδίκηση δεν πρέπει να οδηγεί «σε μια επιπόλαιη και ανεύθυνη αποκήρυξη των δεσμεύσεων της χώρας στο πλαίσιο της δανειακής συμφωνίας».

Σε σχέση με τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση ο κ. Κουβέλης θα σημειώσει ότι συνέβαλε στο να μην υπάρξουν περαιτέρω επαχθή μέτρα και βελτίωσε τους όρους της συμφωνίας σε πολλά σημεία. Θα αναφέρει ως παράδειγμα την αλλαγή της ρύθμισης που προέβλεπε πως οι πόροι ενδεχόμενης υπερκάλυψης των δημοσιονομικών στόχων, σύμφωνα με την οποία θα διοχετεύονται 100% στο λογαριασμό εξόφλησης του χρέους. «Πετύχαμε το 70%», θα πει ο κ. Κουβέλης.

Επίσης ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς στην ομιλία του θα εκφράσει την άποψη πως ναι μεν η συμφωνία με τους εταίρους διασφαλίζει την παραμονή της χώρας στο ευρώ, όμως «πολλά θα κριθούν από τις μεταρρυθμίσεις και τον χαρακτήρα των αλλαγών που θα προωθηθούν στη χώρα».

Αύριο στην Κεντρική Επιτροπή πρόκειται να επιτεθεί και στον ΣΥΡΙΖΑ προσάπτοντάς του ότι επιχειρεί γενικευμένη πολιτική αντιπαράθεση στη βάση καταγγελιών και συνθημάτων. Επίσης θα μιλήσει για αντιφατικότητα του ΣΥΡΙΖΑ και θα κάνει την εκτίμηση ότι η όποια προσπάθεια μετατόπισης του προς δήθεν υπεύθυνες και ρεαλιστικές θέσεις θα συναντά και θα αναμετράται συνεχώς με τις δεσμεύσεις και εξαγγελίες του που ήταν και είναι εμφανώς δημαγωγικές και μη ρεαλιστικές .

Για μια ακόμη φορά θα κρατήσει αποστάσεις από το μέτρο της επίταξης. Θα πει χαρακτηριστικά ότι η τεχνητή ένταση και η επίδειξη "πυγμής" δεν συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των ουσιαστικών προβλημάτων των εργαζομένων, ότι τα προβλήματα δε λύνονται όσο αφήνονται «κάτω από το χαλί» και ότι ο διάλογος με τους εργαζόμενους με στόχο να βρίσκονται κάθε φορά συγκεκριμένες λύσεις είναι ο μοναδικός δρόμος.

Σε σχέση με το κοινωνικό κράτος η ΔΗΜΑΡ θα προωθήσει σειρά μέτρων υπέρ πολιτών που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας και υπέρ της ελάφρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού.

Τα αιτήματα της ΔΗΜΑΡ, όπως θα τα εκφράσει ο κ. Κουβέλης, είναι τα εξής:

- Κανείς άνεργος χωρίς πρόσβαση στο σύστημα υγείας. 
- Κανένα παιδί χωρίς πρόσβαση στη σίτιση .
- Τα άτομα με ειδικές ανάγκες μέσα στον κοινωνικό ιστό της χώρας. 
- Έκτακτα και εκτεταμένα μέτρα άμεσης εφαρμογής για τους ανέργους.
Οι προϋποθέσεις που θέτει η ΔΗΜΑΡ στον επικείμενο νόμο περί Ιθαγένειας είναι:
- Οι αλλαγές να είναι συμβατές με τη Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου και τα ισχύοντα σε χώρες της Ε.Ε.
- Να μην περιστέλλονται ή να εξαφανίζονται διατάξεις που εξαφανίζουν το δικαίωμα χορήγησης Ιθαγένειας
- Να μην υπάρχουν διατάξεις που υποβαθμίζουν τα αντικειμενικά τυπικά κριτήρια ( χρόνια διαμονής, εργασίας, κοινωνικής ασφάλισης)και τα υποτάσσουν σε αδιευκρίνιστες όσο και υποκειμενικές αξιολογήσεις
- Να αναγνωρίζεται το δικαίωμα στην ιθαγένεια των παιδιών των μεταναστών που γεννήθηκαν και μεγαλώνουν στη χώρα μας .

Τέλος θα καταδικάσει τις τρομοκρατικές ενέργειες γιατί, όπως θα πει, στρέφονται εναντίον της κοινωνίας και τραυματίζουν τη δημοκρατική ομαλότητα.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου