Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Του Γιάννη Αντύπα : Ακραίοι στον ΣΥΡΙΖΑ, αδιαφάνεια στο ΚΚΕ, ήρθε η ώρα της Κεντροαριστεράς

Η χώρα βιώνει μια πρωτοφανή περίοδο οικονομικής ανέχειας και πολιτικής αμφισβήτησης. Ακόμη και η μόδα έχει προσαρμοστεί στη συγκυρία προτείνοντας στους νέους να αφήσουν γένια. Έχει γεμίσει η Ελλάδα μουσάτους. Ως ένδειξη βαριάς διάθεσης. Κάτι λίγο πριν από το πένθος. Μόνο που οι τρίχες δε μπορεί να είναι το ζητούμενο για το μέλλον μας. Ούτε και οι κατασκηνώσεις της Χρυσής Αυγής όπου διάφορα ξυρισμένα γουλί μεγάλα παιδιά το παίζουν σύγχρονοι σπαρτιάτες. Το επόμενο βήμα είναι να έρθουν
ξανά στη μόδα τα αμπέχονα, οι αρβύλες και γενικά το στρατιωτικό στυλ. Θέλουμε οι Έλληνες να είναι σαν κάτι διαταραγμένους Αμερικανούς που μαζεύουν όπλα και τρόφιμα περιμένοντας να ζήσουν το τέλος του κόσμου; Πιστεύω όχι.
Είμαστε εξωστρεφής λαός. Όταν όλος ο κόσμος ήταν αχαρτογράφητος, ατρόμητοι θαλασσοπόροι έφτιαξαν ελληνικές αποικίες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τις μητρικές πόλεις. Ανέκαθεν, βέβαια, είχαμε μέσα μας και το «μικρόβιο» της διχόνοιας. Στις δύσκολες στιγμές, όμως, όλοι γίνονταν ένα. Οι περισσότεροι για την ακρίβεια. Σε κάθε περίπτωση δε μας αξίζει ο φόβος. Ούτε ο εμφύλιος διχασμός. Πραγματικά ήταν τρομαχτικά τα συνθήματα που ακούστηκαν στην πρόσφατη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ για τον θάνατο του 19χρόνου Θανάση. Είναι δυνατόν ένα δυστύχημα (με τις ευθύνες του ελεγκτή ανοικτές) να γίνεται πολιτικό έγκλημα; Η λέξη που κυριαρχούσε στα συνθήματα στο βίντεο που ανέβασε ο ιστότοπος left.gr ήταν «πόλεμος» ενώ ακούστηκε και το «αίμα κυλάει, εκδίκηση ζητάει»!
Μόλις ο Αλέξης Τσίπρας αποφασίσει να επιστρέψει από τις διακοπές του θα πρέπει να ασχοληθεί λιγάκι με τις ακραίες φωνές στο εσωτερικό του κόμματός του. Είναι αδιανόητο να ακούμε κάθε λίγο και λιγάκι τον Λαφαζάνη να μιλά για πραξικόπημα. Δεν παίζουν με αυτά. Ούτε είναι δυνατόν, στο 2013, το ΚΚΕ να πουλά με αδιαφάνεια μια συχνότητα που πήρε ως «δώρο» για τη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ το 1989. Δημόσια περιουσία είναι η συχνότητα, δεν είναι του κόμματος. Όσοι το παίζουν ηθικά ανώτεροι από τους άλλους απλά και μόνο επειδή δεν έχουν κυβερνήσει, με την κλασική έννοια, θα πρέπει να το αποδεικνύουν στην πράξη. Αλλιώς, τα λόγια είναι εύκολα, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια.
Στόχος του άρθρου, όμως, δεν είναι να κάνει κριτική. Αυτό που μετρά είναι η πρόταση. Και η δική μου πρόταση και ευχή είναι η Κεντροαριστερά και η Αριστερά να ανασυγκροτηθούν το συντομότερο δυνατό. Γιατί, τα πράγματα δε θα πάνε καλά αλλιώς. Δε μπορεί και δεν πρέπει να αφήνουν να κυριαρχεί η Δεξιά του Σαμαρά με τα στελέχη του Καραμανλή που έριξαν τη χώρα στα βράχια. Εκτός κι αν κάποιοι προτιμούν να κυριαρχεί το μίσος για να εξυπηρετούνται άλλα συμφέροντα. Όπως και τα… μούσια κρύβουν ατέλειες και μορφασμούς. Με τρίχες όμως δε γράφεται ιστορία.
Φέτος οι εορτασμοί για την επέτειο της 3ης του Σεπτέμβρη θα είναι διήμεροι. Ανήμερα θα συγκεντρωθεί το ιστορικό ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ που κυριάρχησε στη χώρα τι τελευταίες δεκαετίες. Πολλοί θα σπεύσουν για φωτογραφίες, ακόμα περισσότεροι, μιας και το Κίνημα δεν είναι της μόδας, για να μετρήσουν παρουσίες και, κυρίως, απουσίες. Η 3η του Σεπτέμβρη του 2013 είναι απλά μία επέτειος.
Η ουσία φέτος κρύβεται στην επόμενη μέρα. Στην 4η του Σεπτέμβρη όταν ο πρόεδρος και τα στελέχη του κόμματος θα κληθούν να μιλήσουν για το ΠΑΣΟΚ των επόμενων δεκαετιών. Για την Κεντροαριστερά παράταξη των επόμενων δεκαετιών. Γιατί, τα ονόματα δεν έχουν καμία σημασία. Σημασία έχουν οι αξίες και οι αρχές. Όσοι τις υπηρετούν ή τις παραβιάζουν, προφανώς υπάρχουν και οι τελευταία, είναι απλά ιστορία. Αυτή είναι η μοίρα των προσώπων και των κομμάτων. Ο διαχρονικός παράγοντας είναι η παράταξη. Αυτή είναι η μοίρα των αρχών και των αξιών που συνδέουν ανθρώπους και γράφουν (μαζί τους) την ιστορία. Κάνοντας, μεταξύ άλλων, κόμματα.
Ας αφήσουν, επιτέλους, όλοι τις τρίχες και ας ασχοληθούν με την πολιτική.

aixmi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου