Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Του Χρόνη Μακρίδη : << Aς μη σπείρουμε Ανέμους.....>>




Στην Ελληνική κοινωνία τα σύμβολα και η οικογένεια αποτελούν ισχυρούς παράγοντες συνοχής. Ιδιαίτερα αυτό ισχύει κατά την περίοδο που διανύουμε ,που οι πολίτες έχουν επιδείξει ιώβειο υπομονή έναντι των σκληρών δημοσιονομικών προσαρμογών. Η υπομονή αυτή όμως κάποτε στερεύει και αυτό πρέπει να το καταλάβει ο υπουργός των Οικονομικών πριν είναι αργά. Ακούγεται κυνική και είναι, η φράση του ότι αν δεν γίνει άρση των
πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία θα καταρρεύσουν   οι τράπεζες. Παραγνωρίζει ότι είναι καταγεγραμμένη από την ύπαρξη του ελληνικού κράτους   η επιθυμία κάθε ελληνικής οικογένειας να στεγασθεί κάτω από ένα δικό της κεραμίδι καθώς και ότι όλες οι ισχνές  οικονομίες των απλών μισθοσυντήρητων πολιτών, των μικροεπαγγελματιών, των αγροτών, των  συνταξιούχων κατευθύνονταν στην απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας για τους ίδιους ή τα παιδιά τους.

 Ότι αυτό το όνειρο ζωής έρχεται  να θίξει η άρση των πλειστηριασμών παρά το γεγονός ότι δεν έχουν αλλάξει καθόλου οι συνθήκες που υπήρχαν κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου προστασίας της πρώτης κατοικίας από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και που φυσικά τα κόμματα που σήμερα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τη μη κατάργησή του δεν είχαν ψηφίσει. Παραγνωρίζει ο κ. Στουρνάρας ότι αρκετά ο ελληνικός λαός έχει στηρίξει τις τράπεζες , κάτι που δεν έκαναν οι ίδιοι οι τραπεζίτες. Παραγνωρίζει ότι τα δάνεια έχουν συναφθεί σε άλλες οικονομικές συνθήκες και οι περισσότεροι  μή ενήμεροι δανειολήπτες βιώνουν την ανεργία ή είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται σε τέτοιο βαθμό που με δυσκολία μπορούν ,αν μπορούν ,να ανταποκρίνονται στα έξοδα των οικογενειών τους. Την ώρα που οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούν την αγορά με  ούτε ένα ευρώ, που οι ιδιοκτήτες τους και τα μεγαλοστελέχη τους δεν έχουν καμία επίπτωση για τις δανειοδοτήσεις στους ημετέρους χωρίς εγγυήσεις, είναι πρόκληση να τιμωρείται η μη προνομιούχος οικογένεια.

Είναι δικαιολογία το γεγονός , ότι μερικοί έχουν και δεν πληρώνουν; Ας τους βρουν , οι τράπεζες έχουν την δυνατότητα. Και  ας κινήσουν τη διαδικασία .Τώρα  υπάρχει  ανάγκη από πολιτικές κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης .Πολιτικές που θα  ασκούνται με σύνεση και περίσκεψη και που δεν θα δυναμιτίζουν το πολιτικό κλίμα.

Τέτοια πολιτική δεν είναι η άρση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας γιατί πυροδοτεί  κοινωνική έκρηξη και είναι δυνατό ν΄ αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων και ανατροπών με απρόβλεπτες συνέπειες γιατί πρώτα από όλα θίγει τον πυρήνα της αξιοπρέπειας της  ελληνικής οικογένειας.

Οι σκηνές που βλέπουμε να συμβαίνουν σε άλλες χώρες, όπως π.χ. η Ισπανία δεν θα γίνουν ανεκτές. Αυτή την ώρα χρειαζόμαστε αποκατάσταση αδικιών, συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και αναπτυξιακό σχέδιο.   Η ελληνική κοινωνία χρειάζεται αποτελεσματικότητα στην καταπολέμηση της ανεργίας . Χρειάζεται να κατανοήσει  ότι υπάρχει πορεία προς την έξοδο από την κρίση. Θα αντιδράσει όμως όταν δει ότι υπάρχει περαιτέρω πορεία περιθωριοποίησης φτωχοποίησης με πλειστηριασμούς κατοικιών μη προνομιούχων. Ας σκεφτούν καλά πριν την όποια απόφαση οι αρμόδιοι. Η κυβέρνηση ας μη σπείρει ανέμους γιατί θα θερίσει θύελλες. 

karfitsa 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου