Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Πωλητήριο, από το ΤΑΙΠΕΔ, σε ιστορικά κτίρια στη Στοά Μοδιάνο της Θεσσαλονίκης


Προπολεμικά κτίρια μεγάλης ιστορικής αξίας όπως η αγορά τροφίμων της Θεσσαλονίκης Στοά Μοδιάνο που αποτελεί σήμα κατατεθέν για την πόλη ή ο θρυλικός πύργος της οδού Σμολένσκη στο Νέο Φάληρο, τα οποία εδώ και δεκαετίες έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους, παίρνουν σειρά για πώληση και αξιοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ τον Σεπτέμβριο.


Σύμφωνα με Τα Νέα, η μέθοδος πώλησης θα είναι αυτή της ηλεκτρονικής δημοπρασίας μέσω της ιστοσελίδας www - e - publicrealestate. gr, του νέου θεσμού που έκανε πρεμιέρα τον Ιούλιο, αποφέροντας στα δημόσια ταμεία 7,4 εκατ. ευρώ από την πώληση τριών ακινήτων.
Στο δεύτερο κύμα ηλεκτρονικών δημοπρασιών, αυτών του Σεπτεμβρίου, όπως αναγράφει η ιστοσελίδα, το μάτι πέφτει σε σημαντικής αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας ακίνητα όπως το τριώροφονεοκλασικό στη συμβολή των οδών Τσακάλωφ και Δημοκρίτου στο Κολωνάκι, κατασκευής του 1935, και το τετραώροφο κτίριο του 1922 στο νούμερο 9 της οδού Μητροπόλεως.
Το πρώτο στέγαζε μέχρι πριν από μία πενταετία τη γνωστή εμπορική φίρμα Dolce & Gabbana και σήμερα φιλοξενεί υπηρεσίες της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, η οποία θα αναζητήσει στέγη αλλού. Το ακίνητο επί της Μητροπόλεως παλαιά ανήκε στον ΕΟΜΜΕΧ, μετά το κλείσιμο του οποίου περιήλθε στο Δημόσιο. Μέχρι και τον Μάρτιο του 2013 στέγαζε υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου και μετά την εξαγορά της από την Τράπεζα Πειραιώς μισθώνεται από την τελευταία.
Την πιο περίεργη ιστορία κουβαλάει ο ερειπωμένος πύργος της οδού Σμολένσκη 4 στο Νέο Φάληρο, σπίτι θρυλικό για τους παλαιούς Αθηναίους, γνωστό μάλιστα στους κύκλους των φίλων του μεταφυσικού και ως «πύργος των ονείρων».
Το «στοιχειωμένο» σπίτι. Αυτή η διατηρητέα τριώροφη λιθόκτιστη έπαυλη με τον μεγάλο φοίνικα στην αυλή και με χρονολογία κατασκευής κατ' εκτίμηση το 1930 έχει αποκτήσει με τα χρόνια τον δικό της μύθο - λέγεται ότι είναι «στοιχειωμένη» - που βασίζεται στην ιστορία του ιδιοκτήτη της Κυριάκου Κούρταλη, γόνου παλαιάς βιομηχανικής οικογένειας. Από ό,τι λέγεται ο Κούρταλης, γιος βιομηχάνου της παλαιάς Αθήνας που ασχολούνταν με τα υφάσματα, ζούσε μόνος και απομονωμένος στο αρχοντικό της Σμολένσκη και στο τέλος της ζωής του (τέλη δεκαετίας '70, αρχές δεκαετίας '80) δεν είχε να πληρώσει ούτε καν το ρεύμα. Μετά τον θάνατό του το κτίριο περιήλθε στο Δημόσιο.
Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί γύρω από το διατηρητέο ένας ολόκληρος θρύλος, που συντηρείται και από την εικόνα έντονης εγκατάλειψης του ερειπωμένου μεγάρου. Το κτίριο επιφάνειας 370 τ.μ. σε οικόπεδο 730 τ.μ. τελεί υπό κατάρρευση, οι λιθόκτιστοι τοίχοι έχουν αποσαθρωθεί, τα εσωτερικά ξύλινα κουφώματα είναι κατεστραμμένα, όπως και μέρος της εσωτερικής σκάλας. Ως αποτέλεσμα, η πρόσβαση στον δεύτερο όροφο είναι αδύνατη. Αυτός προφανώς είναι και ο λόγος για τον οποίο η τιμή εκκίνησης στη δημοπρασία της 17ης Σεπτεμβρίου είναι μόλις 310.000 ευρώ. Αντίθετα, για το τριώροφο νεοκλασικό της Τσακάλωφ και Δημοκρίτου που δημοπρατείται στις 19 Σεπτεμβρίου η τιμή εκκίνησης είναι 1,1 εκατ. ευρώ και για το κτίριο στη Μητροπόλεως (24/9) 3,4 εκατ. ευρώ.
Ολα τα προαναφερόμενα ακίνητα περιήλθαν στην κατοχή της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και από εκεί μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ προς αξιοποίηση. Στην ίδια ομάδα δημοπρασιών του Σεπτεμβρίου εντάσσονται ένα οικόπεδο έξι στρεμμάτων στο Μοσχάτο με έντεκα κτίρια που σήμερα χρησιμοποιούνται από το υπουργείο Παιδείας ως αποθήκες παλαιών υλικών (θρανία κ.λπ.), αντί να αξιοποιείται και να αποφέρει έσοδα στο Δημόσιο. Επίσης, παραθαλάσσιο εκτός σχεδίου ακίνητο στη Χαλκιδική 44 στρεμμάτων, το οποίο προσφέρεται για τουριστική αξιοποίηση. Μαζί με το πρώτο
thestival

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου